Skip to main content

Ο 29χρονος που κρατά ζωντανή την παράδοση της Αρναίας στο λουκάνικο

Ο Παναγιώτης Καραγιάννης «ορκίζεται» στις συνταγές της προγιαγιάς του Κωνσταντινιάς, που έχουν χαρίσει στο κρεοπωλείο της οικογένειάς του μεγάλη φήμη

Διατηρεί την παράδοση της Αρναίας στο χειροποίητο λουκάνικο κι ας είναι μόλις 29 ετών. Άλλωστε, θεωρεί καθήκον του να κρατήσει ζωντανές τις συνταγές της προγιαγιάς του Κωνσταντινιάς Σαμαρά, οι οποίες έχουν χαρίσει στο κρεοπωλείο της οικογένειάς του φήμη που ξεπερνά τα όρια της περιοχής.

Ο Παναγιώτης Καραγιάννης είναι υπερήφανος για το παραδοσιακό λουκάνικο της οικογενειακής επιχείρησης, το φημισμένο «Λουκάνικο της Ντίνας», που ξυπνά μνήμες από το παρελθόν, όταν οι οικογένειες στην Αρναία έφτιαχναν η καθεμιά τα δικά της λουκάνικα. Μέχρι και σήμερα το παραδοσιακό αυτό έδεσμα φτιάχνεται από την οικογένεια Καραγιάννη όπως τον παλιό καιρό, χωρίς να βάζει μέσα μείγματα.

«Ακόμα και το κρεμμύδι το κόβουμε στο χέρι. Βάζουμε πορτοκάλι, λεμόνι και αγνά μπαχαρικά» λέει στη Voria.gr ο 29χρονος, που δεν αποκαλύπτει πάντως όλα τα μυστικά της παρασκευής. Μάλιστα, στα ιδιαίτερα εδέσματα της επιχείρησης είναι και ο χειροποίητος γύρος, που φτιάχνεται καθημερινά και τροφοδοτεί και το ψητοπωλείο της οικογένειας στην Αρναία. Βάση για όλα αυτά και σε μεγάλο βαθμό η αιτία για την ποιότητα στο κρέας, αποτελεί η φάρμα όπου η οικογένεια εκτρέφει τα δικά της ζώα.

Από το 1986 με «μαγιά» τις συνταγές της Κωνσταντινιάς

Η οικογενειακή επιχείρηση ξεκίνησε από τον πατέρα του Παναγιώτη, Αλέκο Καραγιάννη, το 1986, με το «Κρεοπωλείο Αλέκος», το οποίο βασίστηκε στις παραδοσιακές συνταγές της γιαγιάς της γυναίκας του, Κωνσταντινιάς Σαμαρά. Γεννημένη το 1916 η Κωνσταντινιά έβαζε στη μαγειρική της τις γευστικές πινελιές μιας εντελώς διαφορετικής εποχής. Μάλιστα, στις συνταγές της βασίστηκαν και όλες οι υπόλοιπες συνταγές λουκάνικων στην περιοχή της Αρναίας.

Ο Παναγιώτης Καραγιάννης άρχισε να ασχολείται με την τέχνη του κρέατος μέσα στην επιχείρηση του πατέρα του από τα 12 του χρόνια, οπότε το να συνεχίσει την παράδοση ήταν αναμενόμενο.  

 
Αν και είχε ευκαιρίες να φύγει από το χωριό του και να σπουδάσει εμπορία και διαφήμιση στη σχολή όπου είχε περάσει, προτίμησε να μείνει στην Αρναία και να εξελίξει το κρεοπωλείο, αλλά και τη φάρμα κρεατοπαραγωγής που διαθέτει η οικογένεια, προσθέτοντας νέες γνώσεις και μια άλλη οπτική.

Άλλωστε, φρόντισε να σπουδάσει κρεοπώλης και να αποκτήσει γνώσεις μάγειρα, αφού ήθελε να καλλιεργήσει στο μαγαζί μια άλλη φιλοσοφία γύρω από το κρέας και τους τρόπους με τους οποίους μπορεί κανείς να το μαγειρέψει. Μάλιστα, όταν οι πελάτες τού ζητούν κρέας, εκείνος πάντα ρωτά τι φαγητό θα φτιάξουν, ώστε να τους συστήσει το καλύτερο κομμάτι και να τους προτείνει διαφορετικούς τρόπους μαγειρέματος.

Ο Παναγιώτης Καραγιάννης έχει πολλά σχέδια για το μέλλον. Άλλωστε, με δεδομένο ότι διαθέτει πολλούς πελάτες στη Θεσσαλονίκη που… ορκίζονται στο παραδοσιακό του λουκάνικο, σκέφτεται να ανοίξει και ένα ακόμα κρεοπωλείο στην πόλη.

«Αρέσει στον κόσμο που συνεχίζουμε να φτιάχνουμε το λουκάνικο παραδοσιακά. Ειδικά τις Κυριακές το πρωί που είμαστε ανοιχτά, σπεύδουν στο κρεοπωλείο ακριβώς γι’ αυτόν τον λόγο» λέει ο 29χρονος.