Σάββατο 31 Οκτωβρίου 2020
x

Ο ΑΥΣΤΡΙΑΚΟΣ ΤΥΠΟΣ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΟΔΟ ΤΟΥ ΠΡΟΣΦΥΓΙΚΟΥ ΣΤΗ ΒΙΕΝΝΗ

Ευρείες αναφορές στο προσφυγικό ζήτημα, με περιγραφή της κατάστασης που επικρατεί, κάνουν σε σημερινά δημοσιεύματα αυστριακές εφημερίδες.

Ευρείες αναφορές στο προσφυγικό ζήτημα, με περιγραφή της κατάστασης που επικρατεί στις εμπλεκόμενες χώρες και την παράθεση στοιχείων με συνοδεία γραφημάτων, κάνουν σε σημερινά δημοσιεύματά τους αρκετές από τις αυστριακές εφημερίδες.

Χαρακτηριστικοί είναι οι τίτλοι των δημοσιευμάτων, όπως : "Οι διενέξεις κατά μήκος της Διαδρομής των Βαλκανίων" ("Ντι Πρέσε"), "Ο καγκελάριος Κερν εντείνει την πίεση για έλεγχο των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ" ("Κουρίρ"), "Κορυφές της πολιτικής στη Σύνοδο Κορυφής για το Προσφυγικό στη Βιέννη" ("Βίνερ Τσάιτουνγκ"), ή "Το Συνέδριο της Βιέννης για την προσφυγική κρίση" ("Κρόνεν Τσάιτουνγκ").

Η "Κρόνεν Τσάιτουνγκ" αναφέρεται στη θέση του Αυστριακού καγκελάριου Κρίστιαν Κερν για την ανάγκη καταπολέμησης των μεταναστευτικών κινημάτων στις ρίζες τους και της επίδειξης αλληλεγγύης, όπως επίσης σε ένα είδος βοήθειας με ένα "Σχέδιο Μάρσαλ" για τις βορειοαφρικανικές χώρες, αλλά και τις ανησυχίες του για τη λεγόμενη Μεσογειακή Διαδρομή, καθώς "θα είναι ήδη αργά εάν το σταμάτημα των προσφύγων αρχίζει μόλις στο "Πέρασμα Μπρένερ" (στα ιταλο-αυστριακά σύνορα).

Η "Βίνερ Τσάιτουνγκ", αναφερόμενη στους συμμετέχοντες στη "μίνι" Σύνοδο Κορυφής παρατηρεί πως, σε αντίθεση με την (σ.σ. ιδιαίτερα αμφιλεγόμενη) Διάσκεψη για τα Δυτικά Βαλκάνια που είχε πραγματοποιηθεί το περασμένο Φεβρουάριο στη Βιέννη, όταν συμφωνήθηκε το κλείσιμο της Διαδρομής των Βαλκανίων, τη φορά αυτή στο τραπέζι των συνομιλιών βρίσκεται ο Ελληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, σημειώνοντας πως θέματα είναι η διασφάλιση των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ και η επαναπροώθηση προσφύγων.

Η "Ντι Πρέσε" αφιερώνει στο προσφυγικό θέμα το ολοσέλιδο δημοσίευμα στην πρώτη της σελίδα, όπως και μία σειρά δημοσιευμάτων στις εσωτερικές της σελίδες με τους τίτλους "Τα Βαλκάνια ενώπιον ενός προσφυγικού κύματος το φθινόπωρο", "Τί απέμεινε από τη Συμφωνία με την Τουρκία", "Το θανάσιμο πέρασμα από την Αίγυπτο προς την Ευρώπη", "Πρόσφυγες με καλό επίπεδο μόρφωσης".

Η εφημερίδα παρατηρεί στο πρωτοσέλιδο δημοσίευμά της, πως από τους 160.000 πρόσφυγες από Ελλάδα και Ιταλία, που είχε συμφωνηθεί με κατανεμηθούν σε άλλες χώρες-μέλη της ΕΕ, από την Ελλάδα έχουν μετεγκατασταθεί μόλις 4.140 πρόσφυγες και το γεγονός αυτό υπογραμμίζεται και στο σχετικό δημοσίευμα της εφημερίδας "Κουρίρ".

Η "Κουρίρ" κάνει ιδιαίτερη αναφορά στην κατάσταση των προσφύγων στην Ελλάδα, σε σύντομο δημοσίευμα της με τίτλο "Στην Ελλάδα αυξάνεται πάλι η ροή των προσφύγων", ενώ μεγάλες αναφορές στο κεντρικό δημοσίευμά της, γίνονται στις αυστριακές θέσεις και στα αυστριακά μέτρα για το προσφυγικό, ενώ παρατίθενται και οι θέσεις που διατύπωσαν ο Αυστριακός καγκελάριος και οι Αυστριακοί υπουργοί Εσωτερικών και Άμυνας, σε δημόσια συζήτηση που διοργάνωσε την Παρασκευή η εφημερίδα.
A+
A-ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ