Skip to main content

Ο άγνωστος διάλογος Βρυξελλών - Αθήνας για την παροχή βοήθειας

Έντονες πιέσεις στην ελληνική κυβέρνηση να υποβάλλει αίτημα παροχής οικονομικής βοήθειας από την Ευρωζώνη ασκούν τις τελευταίες ώρες οι Βρυξέλλες.
Έντονες πιέσεις στην ελληνική κυβέρνηση να υποβάλλει αίτημα παροχής οικονομικής βοήθειας από την Ευρωζώνη ασκούν τις τελευταίες ώρες οι Βρυξέλλες. Όπως πληροφορείται η Voria.gr, από την Κομισιόν διαμηνύεται στην Αθήνα ότι αν ζητήσει επισήμως οικονομική συμπαράσταση, τότε οι διαδικασίες θα διευκολυνθούν. Όμως, η ελληνική κυβέρνηση δεν επιθυμεί να κάνει το συγκεκριμένο κρίσιμο βήμα, αν πρώτα δεν εξασφαλίσει το ύψος της παροχής, που επιθυμεί. Δηλαδή, 20 με 25 δισ. ευρώ. Αυτή τη στιγμή, ωστόσο, ουδείς στην Ευρωζώνη μπορεί να εγγυηθεί στην Ελλάδα τίποτα. Κατά συνέπεια, ούτε το ύψος της βοήθειας ούτε και το κόστος της. Αυτό, όμως, δεν βρίσκει καθόλου σύμφωνη τη χώρα μας, η οποία φοβάται ότι στο τέλος της ημέρας δεν θα έχει πάρει καμία ανάσα και θα έχει χάσει και κάθε διαπραγματευτικό ατού.

Από την άλλη πλευρά στην Αθήνα, τις τελευταίες ώρες εντείνονται οι φωνές όσων προειδοποιούν ότι καλό θα ήταν να σταματήσει η φιλολογία περί προσφυγής στο ΔΝΤ, γιατί δεν αποκλείεται, στο τέλος, οι εταίροι μας στην ΟΝΕ, να μας στείλουν εκεί. Στελέχη που βρίσκονται κοντά στο πρωθυπουργό έλεγαν χθες στη Voria.gr ότι «ο κ. Παπανδρέου δεν επιθυμεί σε καμία περίπτωση την προσφυγή στις υπηρεσίες του κ. Στρος - Καν και φρόντισε να εξηγήσει στον κ. Μπαρόζο». Το παράδοξο της υπόθεσης όμως είναι ότι στην Αθήνα, την ίδια στιγμή, υπάρχουν υπουργοί που προβλέπουν ότι κατά 70% η χώρα θα προσφύγει στις υπηρεσίες του ΔΝΤ. Το γεγονός, όπως είναι φυσικό, επιτείνει τη σύγχυση.