Skip to main content

Η βαριά παρακαταθήκη και ο ακήρυχτος πόλεμος στην ΕΚΤ

Πού οφείλεται και πώς εξηγείται το βαθύ ρήγμα που έχει ανοίξει στους κόλπους της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας λίγο πριν την αποχώρηση Ντράγκι.

Έναν ακήρυχτο πόλεμο αφήνει πίσω του, φεύγοντας από την διοίκηση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) ο Μάριο Ντράγκι. Αυτόν με τους «σκληρούς» της Ευρωζώνης, οι οποίοι, όπως έγραφε πρόσφατα η Voria.gr, ετοιμάζονται με «έφοδο» να καταλάβουν την διοίκηση της. Πηγή του «κακού»; Η απόφαση του να επαναφέρει το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης (QE). Μόλις τώρα, λοιπόν, γίνεται γνωστό ότι υπήρχε αρνητική εισήγηση της επιτροπής νομισματικής πολιτικής της ΕΚΤ, την οποία ο Ντράγκι αγνόησε, γεγονός το οποίο έκανε τους «σκληρούς» της Φρανκφούρτης κυριολεκτικά, έξαλλους.

Ήταν αυτό το σημείο, άλλωστε, σύμφωνα με πρόσφατο ρεπορτάζ και των βρετανικών FT, που ανέδειξε κάτι που όλοι υποψιαζόμασταν:

Το βαθύ ρήγμα που έχει ανοίξει στους κόλπους της κεντρικής τράπεζας. Τι συμβαίνει; Αν επιχειρήσει να χαρτογραφήσει κανείς το σκηνικό που διαμορφώνεται σήμερα στην ΕΚΤ, θα πρέπει να σταθεί κατ αρχήν στην Γερμανία που απειλείται άμεσα με ύφεση. Γι αυτό κι αντιδρά σπασμωδικά. Από την άλλη, όμως, θα πρέπει να σταθεί και στον Ντράγκι, ο οποίος στην πραγματικότητα αποφάσισε ότι χρειάζεται ένα δεύτερο «ό,τι χρειαστεί», για να σωθεί το ευρώ. Μόνο που και πάλι το Βερολίνο βρέθηκε απέναντι του. Αλλά αυτή τη φορά, περισσότερο σκληρά. Το αποτέλεσμα;

Η διοίκηση της ΕΚΤ, αυτή τη φορά, διχάστηκε. Σε βαθμό που η επιτροπή νομισματικής πολιτικής, έστειλε επιστολή στον Ντράγκι και τα άλλα μέλη του Δ.Σ. λίγες ημέρες πριν από την κρίσιμη συνεδρίαση, όπου αποφασίστηκε το QE 2, στην οποία εξέφραζε την άποψη ότι δεν θα πρέπει να υπάρξουν νέες αγορές ομολόγων. Αυτή τη φορά, όμως, ο Ντράγκι αποφάσισε να πάει κόντρα σε αυτήν. Και να γίνει ό,τι έγινε. Κι όλα αυτά, λίγες ώρες πριν αποχωρήσει από τη θέση του.