Skip to main content

Ο Μπουρλά στη Θεσσαλονίκη, η αισιοδοξία στην Πιερία και οι ψαράδες στον Λευκό Πύργο

Η επιστροφή του CEO της Pfizer στη γενέθλια πόλη του, τα χαμόγελα των τουριστικών παραγόντων στην Πιερία και η απορία για τον... καλύτερο γείτονα

Καλημέρα σας!

Κάθε μέρα που περνάει οι διεθνείς εξελίξεις που πυροδότησε η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία γίνονται όλο και πιο πολύπλοκες. Κάτι που ενισχύει το σενάριο ότι η σύγκρουση θα είναι μακρά και οι συνέπειες της θα επεκταθούν σε βάθος χρόνου. Οι τιμές των ορυκτών καυσίμων παραμένουν στα ύψη, τροφοδοτώντας τσουνάμι ακρίβειας. Η πιθανότητα επισιτιστικής κρίσης, αρχικά στην Αφρική και γενικότερα στον ανεπτυγμένο κόσμο, είναι ορατή, για πολλούς σίγουρη. Όπως σίγουρο θεωρούν πολλοί το επόμενο μεταναστευτικό ρεύμα πεινασμένων ανθρώπων. Η Ευρώπη στρατιωτικοποιείται και εξοπλίζεται εντατικά, σε βαθμό που αυτό που λέγαμε κάποτε στην Ελλάδα κλαίγοντας τα πολλά δισ. που πλήρωνε ανέκαθεν η χώρα για εξοπλισμούς «γιατί να έχουμε γείτονα την Τουρκία και να μην βρισκόμαστε κάπου στη Σκανδιναβία;» να μην έχει, πλέον, νόημα, ούτε ισχύ. Συμπέρασμα: Η ιστορία και η γεωγραφία έχουν ξεκινήσει να γράφουν καινούριο κεφάλαιο -αν όχι καινούριο βιβλίο – πρωτίστως στην Ευρώπη. Ζούμε σε ενδιαφέροντες καιρούς…

Η απορία

Η Τουρκία του Ερντογάν ή η Ρωσία του Πούτιν είναι… καλύτερος γείτονας; Εσείς ποιον θα θέλατε δίπλα σας, μεσοτοιχία; Ο καθένας ας δώσει την απάντησή του. Πάντως –κακά τα ψέματα- άλλο Τουρκία, άλλο Ρωσία. Έχουν τόση σχέση όση η Κοζάνη με τη… Λοζάνη.

Ο Αλ. Μπουρλά στη Θεσσαλονίκη

Στη γενέθλια πόλη, στη Θεσσαλονίκη, θα βρεθεί τις επόμενες ημέρες -για μία ακόμη φορά τους τελευταίους μήνες- ο Άλμπερτ Μπουρλά, ο Θεσσαλονικιός διευθύνων σύμβουλος της Pfizer, ο οποίος λόγω του εμβολίου κατά covid-19 είναι ένα από τα πιο σημαντικά και προβεβλημένα πρόσωπα παγκοσμίως την τελευταία διετία. Ο Μπουρλά θα αναγορευτεί επίτιμος πρόεδρος του Συνδέσμου Φιλίας Ελλάδος –Ισραήλ, σε εκδήλωση που οργανώνουν από κοινού ο Σύνδεσμος και η Ισραηλιτική Κοινότητα Θεσσαλονίκης και θα πραγματοποιηθεί την προσεχή Κυριακή 22 Μαΐου, στις 12 το μεσημέρι, στην Αίθουσα Τελετών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, με αφορμή τη συμπλήρωση 74 ετών από την ίδρυση του κράτους του Ισραήλ. Μάλιστα, ο Έλληνας μάνατζερ θα απευθύνει ομιλία με θέμα «Η επένδυση στην καινοτομία πυλώνας ανάπτυξης και κοινωνικής ευημερίας», ένα θέμα που ο ίδιος γνωρίζει καλά αφού υπηρετεί τον κλάδο της φαρμακοβιομηχανίας, που βασίζεται στη γνώση, στην εφευρετικότητα και στην καινοτομία. Κι ας μη ξεχνάμε ότι –πέραν όλων των άλλων- ο Μπουρλά έφερε στη Θεσσαλονίκη τη Pfizer, μια αληθινή, χειροπιαστή και μεγάλη διεθνή επένδυση, στην οποία απασχολούνται πολλοί Έλληνες επιστήμονες, ορισμένοι εκ των οποίων επαναπατρίστηκαν από το εξωτερικό. Με αυτή την κίνηση –την επένδυση της Pfizer- o Μπουρλά πέτυχε ενδεχομένως άθελά του και κάτι πρόσθετο. Έβαλε τον πήχη και το μέτρο των ξένων επενδύσεων, σε μια περιοχή, όπου η έννοια της επένδυσης –και πολύ περισσότερο της ξένης επένδυσης- είναι κάτι σαν… ακορντεόν. Μικραίνει, μεγαλώνει, απλώνεται και συρρικνώνεται αναλόγως του… ακορντεονίστα.

Οι υψηλές θερμοκρασίες

Με τις υπερβολικά υψηλές -ακόμη και για την εποχή, τα μέσα Μαΐου- θερμοκρασίες των τελευταίων ημερών οι πάντες γύρω μας προσβλέπουν στο καλοκαίρι και τις διακοπές. Οι άνθρωποι στο βόρειο ημισφαίριο δεν κρατιούνται, αυτό λένε όλοι οι επαγγελματίες του τουρισμού και των ταξιδιών, το ίδιο επιβεβαιώνουν οι αρμόδιοι φορείς. Το επικρατέστερο σενάριο είναι ο ελληνικός τουρισμός να πάει πολύ καλά φέτος. Να πλησιάσει τα μεγέθη του 2019, ώστε το 2023 να τα φτάσει και να τα ξεπεράσει. Αν, βέβαια, η πανδημία έχει παρέλθει ανεπιστρεπτί και δεν έχουμε εκπλήξεις το φθινόπωρο και τον χειμώνα. Εάν, επίσης, ο πληθωρισμός τιθασευτεί και η ακρίβεια δεν εξακολουθήσει να κτυπάει τις ευρωπαϊκές κοινωνίες σαν αγριεμένη θάλασσα. Εάν δεν φτάσουμε σε επισιτιστική κρίση, που θα προκαλέσει μεταναστευτική έφοδο στην Ευρώπη. Εάν ο πόλεμος τελειώσει και δεν επεκταθεί πέραν του σημείου στο οποίο βρίσκεται σήμερα, ήδη στην καρδιά της Ευρώπης. Πολλά εάν μαζευτήκανε - και κανείς δεν ξέρει πόσα άλλα μπορεί να παραμονεύουν- για του… χρόνου. Εμείς όμως ζούμε, σκεφτόμαστε και σχεδιάζουμε για φέτος.

Αισιοδοξία στην Πιερία

Συγκρατημένα αισιόδοξοι είναι οι τουριστικοί παράγοντες στην Πιερία για το πως θα κυλήσει η σεζόν. Όπως λένε, με βάση τις κρατήσεις και το ενδιαφέρον που καταγράφεται, τον Ιούλιο και τον Αύγουστο οι πληρότητες θα είναι μεγάλες. Τώρα τι θα γίνει τον Ιούνιο και τον Σεπτέμβριο είναι άγνωστο, αφού οι συγκεκριμένες περίοδοι στη συγκεκριμένη περιοχή εξαρτώνται από τις κρατήσεις της τελευταίας στιγμής. Πρόβλημα αποτελεί η αύξηση του λειτουργικού κόστους, που τα ξενοδοχεία το υπολογίζουν στο 35% - 40%, λόγω των τιμών στο ηλεκτρικό ρεύμα, τα τρόφιμα, και άλλες προμήθειες.

Οι ψαράδες του Λευκού Πύργου

Κάτι η ζέστη των ημερών, κάτι το χόμπι, κάτι η βαρεμάρα, τις τελευταίες 10 – 15 ημέρες οι ερασιτέχνες ψαράδες εμφανίστηκαν και πάλι στην περιοχή του Λευκού Πύργου και του αγάλματος του Μεγάλου Αλεξάνδρου (φωτογραφία). Από πολύ νωρίς το πρωί, πριν ακόμη να φέξει, εμφανίζονται από διάφορες κατευθύνσεις και πιάνουν θέση. Έρχονται με τα πόδια, με ποδήλατο, με μηχανάκι, ακόμη και με αυτοκίνητο. Και προφανώς δεν το κάνουν για την… ψαριά. Πόσα και τι ψάρια να πιάσει κανείς από την προκυμαία της παραλίας της Θεσσαλονίκης; Το κάνουν για την ψυχική τους ικανοποίηση. Κάθονται, κοιτούν τον ορίζοντα, πιθανόν φαντάζονται τι υπάρχει πέρα από εκεί ή ονειρεύονται κάποιο ταξίδι, διαλογίζονται, απολαμβάνουν την ησυχία τους. Και μόλις αρχίσει να ζεσταίνει ο ήλιος που ανεβαίνει ψηλά τα μαζεύουν και φεύγουν.