Skip to main content

Ο Αλέξης Τσίπρας πρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας

Tην εκλογή του προέδρου του Συνασπισμού Αλέξη Τσίπρα στη θέση του Προέδρου της Κοινοβουλευτικής Ομάδας αποφάσισε, ομόφωνα, η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ, μετά την πρόταση της Γραμματείας.
Tην εκλογή του προέδρου του Συνασπισμού Αλέξη Τσίπρα στη θέση του Προέδρου της Κοινοβουλευτικής Ομάδας αποφάσισε, ομόφωνα, η  Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ,  μετά την πρόταση  της Γραμματείας.

Επιπλέον αποφάσισε τη σύγκλιση της Οργανωτικής Πανελλαδικής Συνδιάσκεψης στο τέλος του Νοέμβρη 2009, με θέμα την πολιτική και οργανωτική ανασυγκρότηση του πολιτικού σχηματισμού.

Tο εκλογικό αποτέλεσμα, η Γραμματεία το κρίνει «ιδιαίτερα θετικό για το ΣΥΡΙΖΑ και την ενωτική προοπτική του δεδομένων των δύσκολων συνθηκών, μέσα στις οποίες δόθηκε αυτή η μάχη».

Σε ό,τι αφορά την πολιτική ταυτότητα του ΣΥΡΙΖΑ, σημειώνει πως«καθορίζεται από την απόκρουση της νεοφιλελεύθερης πολιτικής, το μέτωποστο δικομματισμό και την προώθηση της ενωτικής προοπτικής μέσα στηνΑριστερά και τα κοινωνικά κινήματα».
Κάνει ακόμη λόγο για συντριβή της ΝΔ, εκτιμώντας πως δεν αποτελεί ήττα προσώπων, αλλά συντριβή της αντεργατικής και αντιλαϊκής πολιτικής της.

Για το ΠΑΣΟΚ θεωρεί πως κέρδισε, κυρίως, όχι από την πειστικότητα του πολιτικού του σχεδίου, αλλά από τη συντριβή της πολιτικής της Ν.Δ., «γεγονός που υπογραμμίζει ότι η πολιτική της νέας κυβέρνησης θα κριθεί από το περιεχόμενό της, χωρίς αυταπάτες και φρούδες ελπίδες. Πολύ γρήγορα θα βρεθεί μπροστά σε έντονα προβλήματα».

Επιπλέον κρίνει πως «η αντι-ενωτική πολιτική του ΚΚΕ σε πολιτικό και κοινωνικό επίπεδο, φθάνει στα όριά της», ενώ για το ΛΑΟΣ σημειώνει πως δεν κατάφερε να καρπωθεί μεγάλο μέρος από την κατάρρευση της Ν.Δ., «ωστόσο φαίνεται να εδραιώνεται στο πολιτικό σκηνικό, ως μια δύναμη της ακραίας λαϊκιστικής δεξιάς, με τους κινδύνους που αυτό συνεπάγεται».

Τέλος για τους Οικολόγους-Πράσινους επισημαίνει πως παρότι έμειναν εκτός Βουλής είχαν μια αξιοσημείωτη εκλογική απήχηση προσθέτοντας πως για τον ΣΥΡΙΖΑ παραμένει ανοικτό το ζήτημα της Ριζοσπαστικής Οικολογίας.