Skip to main content

Ο άλυτος γρίφος της κεντροδεξιάς στον δήμο Κορδελιού - Ευόσμου εν όψει εκλογών του 2023

Ο δήμαρχος Μανδαλιανός εκμεταλλεύεται την ασυνεννοησία στην κεντροδεξιά πολυκατοικία, όπου μπορεί να προκύψουν μέχρι και τέσσερις υποψήφιοι δήμαρχοι!

Ένας από τους δήμους της Θεσσαλονίκης, όπου η μάχη των επόμενων δημοτικών εκλογών αναμένεται με μεγάλο ενδιαφέρον είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος σε πληθυσμό δήμος της Βόρειας Ελλάδας. Ο δήμος Κορδελιού – Ευόσμου, εμβληματικός για τη δυτική Θεσσαλονίκη προοιωνίζεται έναν σκληρό αγώνα, μόνο που ακόμη δεν γνωρίζουμε όλους τους διεκδικητές του ή για την ακρίβεια γνωρίζουμε ότι θέλουν να είναι πολλοί...

Στον συγκεκριμένο δήμο το ενδιαφέρον από υποψήφιους δημάρχους είναι εξαιρετικά μεγάλο. Ειδικά από τους προερχόμενους από την κεντροδεξιά. Κάτι που δεν δικαιολογείται από τα εκλογικά αποτελέσματα του 2019, πλην όμως θεωρείται ότι το κεντροδεξιό ακροατήριο είναι μεγαλύτερο από εκείνο που αποτυπώθηκε στην κάλπη των προηγούμενων εθνικών εκλογών.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ο ΣΥΡΙΖΑ απώλεσε περίπου 2.000 ψήφους και άνω των επτά ποσοστιαίων μονάδων μεταξύ των ετών 2015 και 2019 στον συγκεκριμένο δήμο, με αποτέλεσμα από πρώτο κόμμα τον Σεπτέμβριο του 2015 να πέσει στη δεύτερη θέση, όχι όμως πολύ μακριά από τη ΝΔ. Ούτε 200 ψήφους...

Βέβαια στην ίδια τετραετία η ΝΔ κατόρθωσε να κερδίσει περίπου 4.000 ψήφους επιπλέον και περίπου δέκα ποσοστιαίες μονάδες στην περιοχή...

Εξαιρετικά χαμηλές είναι και οι πτήσεις του ΠΑΣΟΚ. Παρότι διπλασίασε τις ψήφους του μεταξύ 2015 και 2019, το ποσοστό του ανέβηκε ελάχιστα από το 3,17% στο 5,5%. Δείγμα της χαμηλής επιρροής που έχει πλέον στην περιοχή.

Καθοριστικός παράγοντας στην περιοχή πολιτικά είναι η Ελληνική Λύση του Κυριάκου Βελόπουλου, που συγκέντρωσε το 2019 ποσοστό 8,59% και μπορεί να διαμορφώσει και στις αυτοδιοικητικές εκλογές αποτέλεσμα. Είναι τρίτο κόμμα, τουλάχιστον με τα προ τριετίας δεδομένα...

Στα αυτοδιοικητικά του 2019 φάνηκε ότι οι δημότες της περιοχής ήθελαν μια ανανέωση στα δημοτικά πράγματα της περιοχής. Έτσι έδωσαν από τον πρώτο γύρο προβάδισμα στον Κλεάνθη Μανδαλιανό, ο οποίος αξιοποίησε τη διαίρεση στην κεντροδεξιά πολυκατοικία. Εκεί προέκυψαν δυο συνδυασμοί. Του τότε δημάρχου Πέτρου Σούλα, ο οποίος όμως έμεινε τρίτος, και του Ιωάννη Καμαρινού, που αν και κατόρθωσε να ξεπεράσει τον κ. Σούλα, τελικώς βγήκε δεύτερος με λίγες όμως ψήφους διαφορά (περίπου 800) από τον πρώτο κ. Μανδαλιανό.

Το ντέρμπι που προεξοφλούσαν πολλοί για τον δεύτερο γύρο αποδείχτηκε υγιεινός περίπατος για τον κ. Μανδαλιανό, ο οποίος βγήκε δήμαρχος τελικά με ποσοστό 63,3%, όταν ο κ. Καμαρινός έχασε και περίπου 1.500 ψήφους συγκριτικά με τον πρώτο γύρο.

Σήμερα, τρία χρόνια μετά, ο κ. Καμαρινός εγκαίρως ανακοίνωσε ότι δεν θα είναι εκ νέου υποψήφιος δήμαρχος, ενώ το ίδιο φημολογείται και για τον κ. Σούλα, χωρίς όμως αυτό να έχει διευκρινιστεί ή να δηλώνεται επισήμως. Άλλωστε είναι νωρίς ακόμη.

Σίγουρα υποψήφιος θα είναι ο κ. Μανδαλιανός, ο οποίος έχει πάρει αρκετά στελέχη της κεντροδεξιάς, ενίσχυσε το προφίλ του στο κομματικό ακροατήριο της ΝΔ, ενώ έχει και την υποστήριξη του μεγαλύτερου μέρους του ΠΑΣΟΚ στην περιοχή, τόσο εξαιτίας του κ. Κώστα Σωτηράκη, που συντάσσεται μαζί του, όσο και λόγω της σύνταξης μαζί του από τις εκλογές του 2019. Και μόνο που ο κ. Μανδαλιανός ως δήμαρχος είναι προνομιακός συνομιλητής της γαλάζιας ηγεσίας (από τον ίδιο τον πρωθυπουργό στο προσυνέδριο της ΝΔ, μέχρι τον νέο πρόεδρο της ΝΔ Θεσσαλονίκης), είναι αρκετό... Ο κ. Μανδαλιανός επίσης έχει στο πλευρό του τον γιο του πρώην δημάρχου, Στάθη Λαφαζανίδη, Νέστωρα, ενώ προσπαθεί να συνάψει κι άλλες συμμαχίες, ώστε να παρουσιάσει ένα ισχυρότερο ψηφοδέλτιο το 2019, εκμεταλλευόμενος τη διάσπαση στην απέναντι πλευρά. Ωστόσο, έχει να αντιμετωπίσει τη φθορά της τριετούς (τετραετής το 2023) διοίκησης του δήμου, αλλά και τις λεπτές ισορροπίες στο Κορδελιό και τον Εύοσμο, όπου υπάρχουν τοπικές και προσωπικές κόντρες. Στόχος του κ. Μανδαλιανού, από τη στιγμή που αποτελεί σήμερα τον πιο σταθερό και σίγουρο για τις εκλογές πόλο, είναι να εκμεταλλευτεί το επόμενο διάστημα, προκειμένου να κόψει τα φτερά στους διεκδικητές του και να αφήσει το χρόνο να δουλέψει υπέρ του με τη σύγχυση που επικρατεί για τον επόμενο αντίπαλό του.

Οι τοπικοί παράγοντες της Ελληνικής Λύσης του Κυριάκου Βελόπουλου, που γνωρίζουν ότι έχουν δυναμική δεν φαίνεται πιθανό να κατέλθουν αυτόνομα με ξεχωριστή παράταξη στις δημοτικές εκλογές του Οκτωβρίου του 2023, αλλά αναμένεται να συνταχθούν με την ή τις παρατάξεις της κεντροδεξιάς που θα προκύψουν από τις διεργασίες. Συντεταγμένα ή κατά το δοκούν είναι το μεγάλο ερώτημα...

Οι διεργασίες αυτές έχουν κουράσει, καθώς είναι σε εξέλιξη ήδη εδώ και πολύ καιρό και δεν έχουν καταλήξει. Πιθανώς να γίνει πιο καθαρό το τοπίο από το φθινόπωρο.

Τα ονόματα των υποψηφίων δημάρχων που προέκυψαν από την ουσιαστική «διάλυση» των παρατάξεων Καμαρινού και Σούλα είναι τουλάχιστον τέσσερα. Θα δοκιμάσουν την τύχη τους και τις δυνατότητες που έχουν για να δημιουργήσουν μια ισχυρή παράταξη, γνωρίζοντας όλοι ότι πλέον οι εκλογές δεν γίνονται με απλή αναλογική...

Πρώτος έκανε το βήμα της ανακοίνωσης των προθέσεών του μέσω ανακοίνωσης στα social media ο Μίλτος Τασούλης. Ο κ. Τασούλης ήδη κάνει επαφές για τη στελέχωση της παράταξής του και έχουν συνταχθεί μαζί του αρκετά άτομα και παράγοντες της περιοχής, αλλά κυρίως νέα πρόσωπα. Επαφές φέρεται να έχει κάνει και με την κομματική ηγεσία της ΝΔ, προκειμένου να ενημερώσει για την πρόθεσή του να διεκδικήσει τον δήμο. Προβάλλει κυρίως την εμπειρία του στα αυτοδιοικητικά (πρώην γενικός γραμματέας του δήμου και νυν γενικός γραμματέας του δήμου Σερρών), αλλά και στη διοίκηση (διατέλεσε πρόεδρος της ΕΥΑΘ Παγίων και επικεφαλής τοπικών κομματικών οργανώσεων της ΝΔ). Συμμετείχε σε όλες τις διεργασίες με όλους τους κεντροδεξιούς στην προσπάθεια για κοινή κάθοδο στις δημοτικές εκλογές, αλλά αυτή δεν τελεσφόρησε και τελικά χάραξε τον δικό του δρόμο. Το φθινόπωρο θα γνωρίζουμε εάν τελικώς θα επιμείνει στην απόφασή του, αν και ο ίδιος από σήμερα δηλώνει ότι σε κάθε περίπτωση θα δημιουργήσει παράταξη και είναι αποφασισμένος να διεκδικήσει τον δήμο.

Πριν από λίγο χρονικό διάστημα ανάλογη ανακοίνωση, όχι με σαφήνεια, αλλά με την παρουσίαση στελεχών που συντάσσονται μαζί του (πόσο πιο καθαρό;), έκανε και ο Λευτέρης Αλεξανδρίδης. Ο κ. Αλεξανδρίδης ως εν ενεργεία δημοτικός σύμβουλος της παράταξης Καμαρινού ήταν ανάμεσα σε εκείνους που από νωρίς ξεχώρισε ως ένας εκ των διαδόχων για τις επόμενες δημοτικές εκλογές. Έκανε πολλές επαφές με επιφανή γαλάζια στελέχη και φέρεται αποφασισμένος να δημιουργήσει δημοτική παράταξη, η οποία θα συγκεντρώσει σημαντικά στελέχη, ώστε να μπορέσει να προσελκύσει τις... φιλοδοξίες των συνυποψηφίων του. Δύσκολη εξίσωση, όμως ο κ. Αλεξανδρίδης χάραξε κι αυτός τον δικό του δρόμο προς τις εκλογές. Ιδανικά θα ήθελε να ανακοινώσει σημαντικό μέρος του ψηφοδελτίου του (όχι επισήμως εννοείται) μέχρι το φθινόπωρο ώστε να πριονίσει τις φιλοδοξίες των υπολοίπων.

Ακόμη ένα στέλεχος της παράταξης Καμαρινού, ο Βασίλης Ανδρεάδης, κάνει τη δική του προσπάθεια, ώστε να συγκροτήσει ψηφοδέλτιο. Θα γνωρίζουμε εάν τα καταφέρνει το ερχόμενο φθινόπωρο. Κυρίως μετέχει σε συζητήσεις με τοπικά στελέχη και βρέθηκε στο επίκεντρο όταν θεωρήθηκε ότι ο κ. Καμαρινός ουσιαστικά του έδωσε το δαχτυλίδι της διαδοχής στην παράταξή του. Αυτό όμως αντί να ξεκαθαρίσει τα πράγματα τα έμπλεξε, δημιουργήθηκαν νέες έριδες και σήμερα ο κ. Ανδρεάδης ζυγίζει τις δικές του πιθανότητες ευρισκόμενος σε διαρκείς επαφές με τοπικά αυτοδιοικητικά στελέχη και νέους.

Το παζλ των κεντροδεξιών επίδοξων υποψήφιων δημάρχων κλείνει ο Γιώργος Χατζηβρέττας, ο οποίος είναι εν ενεργεία δημοτικός σύμβουλος με την παράταξη Σούλα. Ο κ. Χατζηβρέττας αν και έκανε επαφές με πολλά στελέχη, προκειμένου να διερευνήσει τη δυνατότητα να συσπειρώσει κυρίως την παράταξη Σούλα και τους δυσαρεστημένους από την παράταξη Καμαρινού, είναι πλέον στο κομβικό σημείο να επιλέξει εάν θα συνταχθεί με κάποιον από τους προαναφερόμενους επίδοξους υποψήφιους δημάρχους ή αν κι αυτός θα προχωρήσει στη δημιουργία δικής του παράταξης. Η «καθυστέρηση» (αν και είμαστε ακόμη 15 μήνες πριν τις εκλογές) οφείλεται στην αναμονή της καθαρής θέσης του κ. Σούλα περί μη καθόδου του, αλλά και στις πολύμηνες συζητήσεις για τη δημιουργία μιας ενωμένης κεντροδεξιάς παράταξης, που θα αμφισβητήσει στα ίσα τον κ. Μανδαλιανό.

Από εκεί και πέρα, ο επικεφαλής της παράταξης που στηρίχθηκε από τον ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Ζυγάς, αναμένεται να είναι εκ νέου υποψήφιος δήμαρχος, παρά το γεγονός ότι το ποσοστό και οι ψήφοι που πήρε δεν έχουν καμιά αντιστοιχία με τα εκλογικά ποσοστά που καταγράφει το κόμμα.

Υποψήφιος με τη Λαϊκή Συσπείρωση του ΚΚΕ αναμένεται επίσης να είναι εκ νέου ο Θανάσης Κοκονάς, που στις εκλογές του 2019 πήρε ποσοστό 5,51% υψηλότερο από εκείνο που κατέγραψε το κόμμα του.

Αντιθέτως, ο Γιάννης Γιαννακόπουλος, που κατέβηκε ως ανεξάρτητος στις προηγούμενες εκλογές, λαμβάνοντας ποσοστό 4,77% και δυο έδρες στο δημοτικό συμβούλιο, δεν έχει ξεκαθαρίσει από τώρα τη στάση του και αναμένεται να το κάνει μετά το φθινόπωρο. Το σίγουρο είναι ότι θα παραμείνει ενεργός στα αυτοδιοικητικά της περιοχής και είναι πιθανό να συζητήσει το ενδεχόμενο συνεργασίας με κάποιες από τις παρατάξεις που θα διεκδικήσουν τον δήμο.

Ένα ακόμα αυτοδιοικητικό όνομα, ο σημερινός επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης του γειτονικού δήμου Αμπελοκήπων – Μενεμένης, ο Γιώργος Κυριλλίδης, έχει ήδη εκφράσει τη βούλησή του να είναι υποψήφιος όχι ως επικεφαλής παράταξης, αλλά με μία από τις παρατάξεις που θα διεκδικήσουν τον δήμο Κορδελιού – Ευόσμου στις εκλογές του 2023. Ποια θα είναι αυτή προφανώς θα προκύψει από τις συνεννοήσεις τις οποίες θα κάνει το επόμενο διάστημα, με τον ίδιο πάντως να φέρεται να έχει δηλώσει πως δεν πρόκειται να λάβει τις οριστικές αποφάσεις του πριν το τέλος του έτους. Έτσι κι αλλιώς θα πρέπει να προηγηθεί το ξεκαθάρισμα των παρατάξεων που θα διεκδικήσουν τον δήμο...