Skip to main content

Ο αμερικανικός στρατός σκότωσε 120 αμάχους στο εξωτερικό το 2018

Η ετήσια έκθεση, με εντολή του Κογκρέσου, δείχνει μια σημαντική μείωση σε σχέση με σχεδόν 800 αμάχους που σκοτώθηκαν το 2017.

Οι στρατιωτικές ενέργειες των Ηνωμένων Πολιτειών είχαν αποτέλεσμα να σκοτωθούν 120 άμαχοι και να τραυματιστούν άλλοι 65 στο Ιράκ, στη Συρία, στο Αφγανιστάν και στη Σομαλία πέρυσι, ανέφερε σήμερα σε έκθεσή του το Πεντάγωνο, αν και οι αριθμοί αυτοί είναι πολύ μικρότεροι από εκείνους που αναφέρουν οργανώσεις που καταγράφουν τις απώλειες αμάχων στους πολέμους.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, η ετήσια έκθεση, με εντολή του Κογκρέσου, δείχνει μια σημαντική μείωση σε σχέση με σχεδόν 800 αμάχους που σκοτώθηκαν το 2017, εν μέρει λόγω της επιβράδυνσης των επιχειρήσεων εναντίον των μαχητών του Ισλαμικού Κράτους στο Ιράκ και στη Συρία.

Κατά τη διάρκεια των επιχειρήσεων στο Αφγανιστάν το 2018, 76 άμαχοι σκοτώθηκαν, 42 σκοτώθηκαν συνολικά στο Ιράκ και στη Συρία, και δύο άμαχοι σκοτώθηκαν στη διάρκεια ενός πλήγματος στη Σομαλία, σύμφωνα με τη σχεδόν 20σέλιδη έκθεση, η οποία καταγράφει τις στρατιωτικές επιχειρήσεις στο έδαφος και στον αέρα.

Το Πεντάγωνο εκτίμησε πως κανένας άμαχος δεν σκοτώθηκε στη Λιβύη ή στην Υεμένη, σύμφωνα με την έκθεση.

Οι απώλειες αμάχων που καταγράφονται στην έκθεση είναι πολύ κατώτερες εκείνων που αναφέρουν οργανώσεις που καταγράφουν τις απώλειες στα πεδία του πολέμου.

Η Διεθνής Αμνηστία και η ομάδα Airwars, σε έκθεση που δημοσιεύθηκε στα τέλη Απριλίου, ανέφεραν πως η υπό την υποστήριξη των ΗΠΑ επίθεση για την εκδίωξη των μαχητών του Ισλαμικού Κράτους από την πόλη Ράκα της Συρίας το 2017 είχε αποτέλεσμα τον θάνατο τουλάχιστον 1.600 αμάχων.

Τον Φεβρουάριο, η Υπηρεσία Αρωγής του ΟΗΕ στο Αφγανιστάν (UNAMA) ανέφερε πως 1.185 άμαχοι σκοτώθηκαν στη διάρκεια επιχειρήσεων που πραγματοποίησαν φιλοκυβερνητικές δυνάμεις το 2018.

Στην έκθεση του Πενταγώνου αναφέρεται πως υπάρχει διαφορά στις εκτιμήσεις για τους θανάτους αμάχων ανάμεσα στον στρατό των ΗΠΑ και την UNAMA λόγω διαφορετικής μεθοδολογίας.

Η Κάντις Τρεστς, εκπρόσωπος του Πενταγώνου, δήλωσε πως φέτος είναι πρώτη χρονιά που δίνεται στη δημοσιότητα η πλήρης έκθεση.

«Αν και οι απώλειες αμάχων συνιστούν ένα τραγικό και αναπόφευκτο κομμάτι του πολέμου, καμία δύναμη στην ιστορία δεν είναι περισσότερο δεσμευμένη στον περιορισμό των σωματικών βλαβών για τους αμάχους από τον στρατό των ΗΠΑ, ο οποίος συστηματικά εφαρμόζει πρότυπα που είναι πιο προστατευτικά για τους αμάχους απ΄ό,τι απαιτείται από τον Νόμο για τις Ένοπλες Συγκρούσεις», είπε η Τρεστς.

Τον Μάρτιο, ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ υπέγραψε μια εκτελεστική εντολή ανακαλώντας μια πολιτική από την εποχή του Ομπάμα που απαιτούσε από τους αξιωματούχους των υπηρεσιών πληροφοριών των ΗΠΑ να αναφέρουν τους θανάτους αμάχων σε επιθέσεις με μη επανδρωμένα αεροσκάφη εκτός ενεργών πολεμικών ζωνών.

Ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπααμ έθεσε σε ισχύ την πολιτική αυτή το 2016 στο πλαίσιο μιας προσπάθειας για μεγαλύτερη διαφάνεια σχετικά με τα πλήγματα από μη επανδρωμένα αεροσκάφη έπειτα από μια δραματική αύξηση της χρήσης τους εναντίον ισλαμιστών μαχητών.