Skip to main content

Ο αμπελώνας του Δήμου Θεσσαλονίκης και η προετοιμασία της επίσκεψης Μητσοτάκη στη ΔΕΘ

Ο πραγματικός Γ΄ Παγκόσμιος Πόλεμος ΗΠΑ – Κίνας, η αξία των άδειων οικοπέδων στη Θεσσαλονίκη και οι επισκέψεις Μητσοτάκη σε καινοτόμες επιχειρήσεις

Καλημέρα σας!

Ο πόλεμος στην Ουκρανία προβάλλεται από κάποιους ως απαρχή ενός νέου παγκοσμίου πολέμου. Στην πραγματικότητα ο Γ΄ Παγκόσμιος Πόλεμος έχει ξεκινήσει, μόνο που οι ανταγωνιστές είναι άλλοι. Οι ΗΠΑ με τους συμμάχους τους της Δύσης από τη μια, και η Κίνα, με τους δικούς της συμμάχους, ανάμεσα στους οποίους συγκαταλέγεται σε αυτή τη φάση και η Ρωσία, από την άλλη. Χθες η σύνοδος των G7, των ισχυρότερων οικονομιών της Δύσης δηλαδή, αποφάσισε να διαθέσει 600 δισ. δολ. για έργα υποδομών στις αναπτυσσόμενες χώρες, σε αυτές που απαρτίζουν τον πάλαι ποτέ τρίτο κόσμο. Κυρίως χώρες της Αφρικής και της Ασίας. Το σημαντικό της ανακοίνωσης είναι ο λόγος που επικαλούνται οι πλούσιες χώρες για την απόφασή τους να διαθέσουν αυτό το θηριώδες ποσό, μετά από πρωτοβουλία του Τζο Μπάιντεν. Χωρίς προσχήματα για την αναβάθμιση της ζωής σε αυτές τις υπό ανάπτυξιν χώρες και οικονομίες οι G7 κάνουν λόγο για απάντηση στις πρωτοβουλίες της Κίνας και στόχο την ανάσχεση της «κίτρινης» επιρροής σε ένα κομμάτι του πλανήτη, που για πολλούς και διάφορους λόγους αναμένεται να παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο στο υπόλοιπο του 21οι αιώνα.

Ο αστικός αμπελώνας στη Θεσσαλονίκη

Εξαιρετικά φροντισμένος και περιποιημένος είναι ο αστικός αμπελώνας του δήμου Θεσσαλονίκης, που βρίσκεται κάτω από το Καυτανζόγλειο στάδιο, όπως φαίνεται στις φωτογραφίες. Τα τελευταία χρόνια η συγκεκριμένη πρωτοβουλία του δήμου, που δεν έχει προβληθεί αρκετά, δίνει το παράδειγμα ότι η μοίρα κάθε «άδειου» οικοπέδου στην πόλη δεν είναι ούτε το χτίσιμο, ούτε το πάρκινγκ. Στη ζωή υπάρχουν κι άλλα πράγματα εκτός από τα ακίνητα και τα αυτοκίνητα. Ακόμη και στην πόλη, ακόμη και στη Θεσσαλονίκη, που σε σημαντικό υιοθετεί διαχρονικά περισσότερο τα κακά και λιγότερο τα καλά ενός αστικού συνόλου. Μαθαίνουμε, μάλιστα, ότι από τον αστικό αμπελώνα του δήμου Θεσσαλονίκης προκύπτει ως αποτέλεσμα κρασί που εμφιαλώνεται και αξιοποιείται σε διάφορες κατευθύνσεις ως προσφορά του δήμου.

Φουλ από κόσμο το σ/κ η Χαλκιδική, αλλά…

Πολύς κόσμος στη Χαλκιδική το Σαββατοκύριακο που μας πέρασε. Είναι σαφές ότι οι Θεσσαλονικείς, αλλά και οι Βαλκάνιοι που φέτος ήδη έρχονται μαζικά, έχουν ξεπεράσει εν πολλοίς το σύνδρομο της πανδημίας, ενώ διαχειρίζονται την ακρίβεια που υπάρχει. Αυτό σημαίνει ότι φτάνουν μεν στις παραλίες, αλλά τρώνε λιγότερο σε ταβέρνες και περισσότερο στα σουβλατζίδικα, στα φαστ φουντ και στα μπαλκόνια των σπιτιών. Επίσης, αποφεύγουν τα μπαρ και τις νυχτερινές εξόδους, που όταν συμβαίνουν συνδυάζονται με μικρότερες καταναλώσεις απ’ ότι στο παρελθόν. Πολύ απλά εφαρμόζεται στην πράξη ο απαράβατος νόμος της οικονομίας: όταν υπάρχει ακρίβεια και τα εισοδήματα παραμένουν σταθερά, οι άνθρωποι και να νοικοκυριά αναπροσανατολίζουν τις δαπάνες τους. Κάποιοι χάνουν και κάποιοι κερδίζουν και όπως συμβαίνει σε όλες τις οικονομικές κρίσεις «η φτήνια τρώει τον παρά». Μια έκφραση που έχει διπλή ανάγνωση. Πρώτον, στις κρίσεις οι καταναλωτές στρέφονται στα φτηνά είδη, δηλαδή αγοράζουν με βασικό κριτήριο την τιμή. Δεύτερον, επειδή, ακριβώς, αγορά φτηνά προϊόντα και υπηρεσίες η ποιότητα είναι υποβαθμισμένη, οπότε κάποια στιγμή μπορεί και να… μετανιώσουν για την επιλογή τους.

…το μποτιλιάρισμα – μποτιλιάρισμα

Πάντως, στον δρόμο Θεσσαλονίκη - Χαλκιδική το γεγονός ότι το κρίσιμο χιλιόμετρο στην Ποτίδαια δεν είναι, πλέον, ορφανό κάνει τη δουλειά του. Η κίνηση των αυτοκινήτων είναι σαφώς πιο γρήγορη. Αυτό δεν σημαίνει ότι αποφεύγονται πλήρως τα μποτιλιαρίσματα, ειδικά στην επιστροφή της Κυριακής και ειδικότερα στην ανηφόρα πριν από τον Τρίλοφο και την Καρδία. Μοναδική λύση για απρόσκοπτη προσέγγιση στη Χαλκιδική και αποχώρηση από την περιοχή παραμένει η σωστή επιλογή της ημέρας και της ώρας.

Ο Κ. Μητσοτάκης στη Θεσσαλονίκη

Με την πιθανότητα να γίνουν πρόωρες εκλογές το φθινόπωρο να αυξάνονται καθημερινά τα εγκαίνια της φετινής Διεθνούς Εκθέσεως Θεσσαλονίκης στις 10 Σεπτεμβρίου αποκτούν μεγάλη πολιτική σημασία. Κάθε χρόνο η βαρύτητα των κυβερνητικών -κυρίως- ανακοινώσεων είναι μεγάλη, αλλά όταν συμβαίνουν λίγες ημέρες πριν από τις εκλογές το ενδιαφέρον… απογειώνεται. Σε κάθε περίπτωση η προετοιμασία για την πρωθυπουργική επίσκεψη στη Θεσσαλονίκη έχει ξεκινήσει και σύμφωνα με πληροφορίες ο Κ. Μητσοτάκης θα πραγματοποιήσει και «αυτοψίες» σε ιδιωτικές επιχειρήσεις, που αναπτύσσονται και καινοτομούν μέσα στη δύσκολη συγκυρία που διανύουμε, θέλοντας να στείλει σαφές μήνυμα ότι η χώρα έχει ανάγκη έναν υγιή και πρωτοπόρο ιδιωτικό τομέα, ώστε να ανακάμψει. Ήδη το πρώτο ραντεβού στη Σίνδο έχει «κλειδώσει» και έπεται τουλάχιστον ένα ακόμη. «Δύο επιλογές με νόημα» υποστηρίζουν οι γνωρίζοντες.