Skip to main content

Ποιες αλλαγές σκέφεται ο πρωθυπουργός - Αμετακίνητοι και ερωτηματικά

Ποιες οι πληροφορίες ανά υπουργείο για τις αλλαγές που σκέφτεται ο πρωθυπουργός-Ο χρόνος του ανασχηματισμού από τις επόμενες μέρες ως τον επόμενο μήνα

Τα σενάρια για τον ανασχηματισμό έχουν φουντώσει, μετά και τη δήλωση του Κυριάκου Μητσοτάκη στο Ισραήλ περί «διορθωτικών κινήσεων» και παρά τις διαρροές, με την επιστροφή του στην Ελλάδα, ότι αυτές δεν αναμένεται να γίνουν μέσα στις επόμενες εβδομάδες.

Σε κάθε περίπτωση, αυτό που είναι ανοιχτό είναι ο χρόνος του ανασχηματισμού και όχι αν θα γίνει ή όχι.

Και σε αυτό το ζήτημα υπάρχει διάσταση εκτιμήσεων. Κυβερνητικά στελέχη που μίλησαν στη Voria.gr τόνιζαν ότι ο ανασχηματισμός αναμένεται μέσα στον Ιούλιο και ουσιαστικά την άρση και των τελευταίων περιοριστικών μέτρων για τον κορωνοϊό, το τέλος των πανελλαδικών και την ουσιαστική έναρξη της τουριστικής περιόδου. Ωστόσο, υπάρχουν και άλλα στελέχη, αλλά και βουλευτές, που εκτίμησαν πως ο ανασχηματισμό θα γίνει πολύ πιο σύντομα, προσδιορίζοντάς τον ορισμένοι ακόμη και μέχρι το τέλος της εβδομάδας.

Η ονοματολογία καλά κρατεί. Προφανώς και ο πρωθυπουργός έχει αξιολόγηση όλων των υπουργών και υφυπουργών στα χέρια του και έχει λάβει τις αποφάσεις του, τις οποίες έχει το προνόμιο να ανακοινώσει ο ίδιος όποτε θέλει.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες της Voria.gr η εικόνα της κυβέρνησης ανά υπουργείο είναι:

-Υπουργείο Οικονομικών: Ο υπουργός, Χρήστος Σταϊκούρας, αναμένεται να παραμείνει στη θέση του, ενώ από τους υφυπουργούς υπάρχει η προοπτική αναβάθμισης (ίσως και με χαρτοφυλάκιο) του Θεόδωρου Σκυλακάκη.

-Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων: Ο υπουργός, Άδωνις Γεωργιάδης, αναμένεται να παραμείνει, ίσως όμως να περιοριστούν οι αρμοδιότητές του και να βρεθεί χώρος για νέο υπουργείο στο επίκεντρο του οποίου θα βρίσκεται ο τομέας της Βιομηχανίας και στο οποίο θα εκχωρηθούν αυτές. Προς αναβάθμιση οδεύουν οι υφυπουργοί Χρίστος Δήμας και Νίκος Παπαθανάσης.

-Υπουργείο Εξωτερικών: Ο υπουργός, Νίκος Δένδιας, δύσκολα θα αλλάξει, όπως και οι υφυπουργοί.

-Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη: Αν και κυκλοφόρησαν φήμες περί πιθανής αποχώρησης του υπουργού, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, τουλάχιστον σε ό,τι περνά από το χέρι του πρωθυπουργού δεν υφίσταται κανένα ζήτημα αλλαγής στο συγκεκριμένο υπουργείο. Τόσο για τον κ. Χρυσοχοΐδη, όσο και για τους υφυπουργούς.

-Υπουργείο Εθνικής Άμυνας: Δεν αναμένονται αλλαγές.

-Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων: Με ερωτηματικό είναι η υπουργός, Νίκη Κεραμέως. Μπορεί πολλοί εντός της ΝΔ να πιστεύουν πως θα αλλάξει ή θα μετακινηθεί, όμως η εξαιρετική σχέση της με τον πρωθυπουργό δεν προοιωνίζεται κάτι τέτοιο.

-Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων: Ο υπουργός, Γιάννης Βρούτσης, αναμένεται να αντικατασταθεί. Ερωτηματικό παραμένει εάν την ίδια τύχη θα έχει και η υφυπουργός, Δόμνα Μιχαηλίδου.

-Υπουργείο Υγείας: Αμετακίνητος θεωρείται ο υπουργός, Βασίλης Κικίλιας. Ωστόσο, εάν ισχύουν οι πληροφορίες ότι θα επιθυμούσε ο ίδιος αλλαγή χαρτοφυλακίου, πιθανότερος να πάρει τη θέση του είναι ο νυν υφυπουργός, Βασίλης Κοντοζαμάνης.

-Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας: Ο υπουργός, Κωστής Χατζηδάκης, αναμένεται να παραμείνει, ίσως όμως να περιοριστούν οι αρμοδιότητές του και να βρεθεί χώρος για νέο υπουργείο. Αλλού δηλαδή το Περιβάλλον κι αλλού η Ενέργεια. Σε τέτοια περίπτωση θέση υπουργού φέρεται να λαμβάνει ο Γιάννης Μανιάτης.

-Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού: Η υπουργός, Λίνα Μενδώνη, θεωρούταν από τις προς απομάκρυνση. Όμως ο πρωθυπουργός επέλεξε να την έχει στο πλάι του στην πρόσφατη ανακοίνωση ανοίγματος των μουσείων, κάτι που ερμηνεύεται ως έμμεση στήριξη της παραμονής της στο υπουργείο. Επίσης, ο υφυπουργός Αθλητισμού, Λευτέρης Αυγενάκης, ενώ θεωρούταν από τους... φευγάτους, λόγω περιορισμένου ενδιαφέροντος ανάληψης των καθηκόντων του, είναι πιθανό τελικά να παραμείνει. Σε περίπτωση που αντικατασταθεί ακούγεται το όνομα της Άννας Καραμανλή ή και προσώπου εκτός ΝΔ.

-Υπουργείο Δικαιοσύνης: Με ερωτηματικό είναι ο υπουργός, Κώστας Τσιάρας, ενώ περισσότερο πιθανό είναι να αλλάξει παρά να μείνει στη θέση του ο υφυπουργός, Δημήτρης Κράνης.

-Υπουργείο Εσωτερικών: Ο υπουργός, Τάκης Θεοδωρικάκος, πρέπει να θεωρείται αμετακίνητος. Ο υφυπουργός, Θεόδωρος Λιβάνιος, φέρεται να μετακινείται σε άλλο πόστο εντός της κυβέρνησης. Ο υφυπουργός Μακεδονίας – Θράκης, Θεόδωρος Καράογλου, είναι με ερωτηματικό.

-Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης: Ο υπουργός, Κυριάκος Πιερρακάκης, θεωρείται αμετακίνητος.

-Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών: Ο υπουργός, Κώστας Καραμανλής, θεωρείται αμετακίνητος.

-Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής: Δύσκολα θα παραμείνει στη θέση του ο υπουργός, Γιάννης Πλακιωτάκης.

-Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων: Ο υπουργός, Μάκης Βορίδης, είναι προς αποχώρηση, αλλά μέσω μετακίνησης σε άλλο υπουργείο. Από τους υφυπουργούς φαίνεται να μην παραμένει η Φωτεινή Αραμπατζή.

-Υπουργείο Τουρισμού: Ο υπουργός, Χάρης Θεοχάρης, αναμένεται να αντικατασταθεί. Μάλιστα, προβάλλουν ως πιθανότερους αντικαταστάτες τους την Όλγα Κεφαλογιάννη, αλλά και τον Θοδωρή Ρουσόπουλο.

-Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου: Ο υπουργός, Νότης Μηταράκης, είναι με ερωτηματικό, αν και πιθανότερο είναι να παραμείνει.

Σε ό,τι αφορά στο υπόλοιπο επιτελείο της κυβέρνησης δεν προβλέπονται αλλαγές με τους κ.κ. Γιώργο Γεραπετρίτη, Άκη Σκέρτσο και Στέλιο Πέτσα να παραμένουν. Εδώ υπάρχει ένα ερώτημα σχετικά με την υπουργοποίηση του κ. Πέτσα. Σε αυτή την περίπτωση εξετάζονται ως αντικαταστάτες του είτε η κ. Αριστοτελία Πελώνη, είτε ο κ. Λιβάνιος από το υπουργείο Εσωτερικών, είτε ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ Άκης Σκέρτσος.

Στα στελέχη που ακούγονται για ενδεχόμενη αξιοποίηση σε κυβερνητική θέση είναι εκτός των κ.κ. Κεφαλογιάννη, Ρουσόπουλου, Μανιάτη και στελέχη του Επικρατείας.

Από τη Θεσσαλονίκη διεκδικούν κυβερνητική θέση οι κ.κ. Κώστας Γκιουλέκας, Έλενα Ράπτη και Άννα Ευθυμίου. Ο Σταύρος Καλαφάτης αναμένεται να παραμείνει γενικός γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματος.

Όλα αυτά δεν παύουν να είναι εκτιμήσεις και πληροφορίες, διότι η σύνθεση της κυβέρνησης είναι αποκλειστικό προνόμιο του ιδίου του πρωθυπουργού και συνεπώς όλα είναι υπό αμφισβήτηση και αίρεση...