Skip to main content

Ο ανασχηματισμός στην Αλβανία έγινε κατ’ εντολή Ερντογάν;

Ο ανασχηματισμός που έγινε στην Αλβανία, αιφνιδίως και εν μέσω των εορτών, κρίνεται ότι μάλλον αποτελεί υλοποίηση των επιθυμιών του Τούρκου προέδρου.

Φαίνεται πως η εξάρτηση του Έντι Ράμα από τον Ερντογάν είναι πολύ ισχυρή, ώστε ο πρόεδρος της Τουρκίας να έχει ενεργό συμμετοχή και στην εσωτερική πολιτική σκηνή της Αλβανίας, και όχι μόνον σε θέματα που αφορούν το υπουργείο Εξωτερικών.

Προ καιρού, είχα αναφερθεί στην σύσταση του Ερντογάν προς τον Έντι Ράμα να αντικαταστήσει τον ΥΠΕΞ της Αλβανίας Ντ. Μπουσάτι, επειδή θεωρούσε πως διακατέχεται από φιλελληνικές θέσεις, λόγω των σπουδών του στην Αθήνα. Πλην του Μπουσάτι, υπήρχε και το αίτημα αντικατάστασης της υπουργού Παιδείας, Λιντίτα Νικόλα, που κι αυτή είχε επιδείξει σταθερή αντίσταση στις πιέσεις της Τουρκίας, για διωγμό των γκιουλενιστών και κλείσιμο των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων του ιμάμη.

Ο ανασχηματισμός που έγινε στην Αλβανία, αιφνιδίως και εν μέσω των εορτών, κρίνεται από όσους παρακολουθούν πολύ στενά τα πράγματα στην Αλβανία, και λόγω της Βορείου Ηπείρου, ότι μάλλον αποτελεί υλοποίηση των επιθυμιών του Τούρκου προέδρου, αλλά και προς εξυπηρέτηση των σχεδίων του Έντι Ράμα, ο οποίος στη θέση εμπείρων στελεχών, τοποθέτησε άπειρα πρόσωπα, που δεν θα φέρνουν αντιρρήσεις στις αποφάσεις του.

Ο έγκυρος "Ταχυδρόμος" υποστηρίζει ότι ο ανασχηματισμός έγινε υπό συνθήκες πανικού αλλά και ότι ενέχει κινδύνους για το πόσο θα μπορέσει να αποτελέσει μέσο διαχείρισης της πολιτικής κατάστασης που θα οξύνεται στο άμεσο διάστημα. Επί το πλείστον δε, δείχνει σαν να έγινε ο ανασχηματισμός στα μέτρα και με παραγγελία του μέντορα του Πρωθυπουργού Ράμα, Προέδρου της Τουρκίας, Ταγίπ Ερντογάν.

Αυτή η υπόθεση, μπορεί να είναι παρακινδυνευμένη αλλά δεν είναι αβάσιμη. Έχω καταγράψει ότι κάθε Τούρκος αξιωματούχος, από τον πρεσβευτή στα Τίρανα, υπουργούς, και τον ίδιο τον Ερντογάν, σε κάθε ευκαιρία αναφέρονταν στο ότι εξακολουθούν να λειτουργούν στην Αλβανία τα εκπαιδευτικά ιδρύματα του Γκιουλέν. Προφανώς, οι αλβανικές Αρχές δεν ικανοποιούσαν τα αιτήματα της Τουρκίας για παράδοση των γκιουλενιστών, και έτσι με την αντικατάσταση υπουργών, προθύμων να υπακούσουν, ίσως δούμε διωγμούς Αλβανών προσκείμενων στην κίνηση Γκιουλέν.

Είναι πιθανόν, να ερέθισε τον Ερντογάν και το γεγονός ότι προ τριών μηνών, στελέχη του Αμερικανικού Υπουργείου Εξωτερικών, και δη της διεύθυνσης Ανθρωπιστικής Βοήθειας, επισκέφθηκαν σε επίσημη τελετή στα μουσουλμανικά σχολεία, τα Μεντρεσέ Τιράνων που λειτουργεί ο Γκιουλέν σε συνεργασία με την τοπική Μουσουλμανική Κοινότητα.

Ο "Ταχυδρόμος" υπενθυμίζει, ότι λίγες μέρες πριν τον ανασχηματισμό στα Τίρανα βρέθηκε και απολύτως εμπιστευτικές συνομιλίες και συνεργασία με το Ράμα, σύμβουλος του Ερνοτγάν που δημοσιοποίησε μόνο τη συμμετοχή του σε γιορτή του Εκπαιδευτικού Οργανισμού New York University of Tirana, που εσχάτως αποτελεί απόκτημα του κρατικού Ιδρύματος Παιδείας της Τουρκίας "Maarif".

Δημοσιεύματα του αλβανικού αντιπολιτευόμενου τύπου, συνοδευόμενα από ανάρτηση σχετικών φωτογραφιών κάνουν λόγο για εισαγωγή στην Αλβανία υπό καθεστώς σχεδόν μυστικότητας τεθωρακισμένων αυτοκινήτων που χρησιμοποιούνται στη διάλυση διαδηλώσεων, τα οποία απέστειλε ο Ερντογάν ως δώρο στον Έντι Ράμα.

Ο δε υπουργός Εσωτερικών της Αλβανίας που επέλεξε ο Έντι Ράμα -παρά τις αντιρρήσεις του Προέδρου της Αλβανίας- είναι ανώτερος αξιωματικός του στρατού και δεν προέρχεται απ’ την αμιγώς πολιτική τάξη. Σε συνδυασμό με την καταγωγή του απ’ το Βορρά της χώρας τον καθιστά ιδιαίτερα πρόθυμο στο να υπακούσει σε ενδεχόμενες εντολές του προϊσταμένου του Πρωθυπουργού και επιρρεπή στη χρήση βίας.

Κοντά σ’ αυτά, ας σημειώσω και το γεγονός ότι ο Έντι Ράμα, στο διάγγελμά του στους Αλβανούς για το νέο έτος, ανέφερε μεταξύ άλλων: «…Σύντομα, αναμένουμε να τροποποιήσουμε τα σύνορα με την "Μακεδονία", το Μαυροβούνιο και την Ελλάδα». Είναι πάντως γεγονός, ότι αυστηρώς καθορισμένα σύνορα με την Αλβανία, δεν έχουμε. Τα υπάρχοντα καθιερώθηκαν ως νόμιμα με την πολυετή χρήση. Κι εδώ, επομένως, ίσως υπάρξει πρόβλημα.