Skip to main content

Ο Αναστασιάδης ακύρωσε συνάντηση με Ελπιδοφόρο για το «Σπίτι της Τουρκίας»

Στην κίνηση της ακύρωσης της συνάντησης προσανατολίζεται και ο Έλληνας πρωθυπουργός - Τι λένε οι κύκλοι του Αρχιεπισκόπου Ελπιδοφόρου.

Η παρουσία του Αρχιεπισκόπου Αμερικής, Ελπιδοφόρου, στα εγκαίνια του «τουρκικού κέντρου» στη Νέα Υόρκη, δίπλα στον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και κυρίως τον κατοχικό ηγέτη Ερσίν Τατάρ προκάλεσε αντιδράσεις, όχι μόνο στην ομογένεια. Ο πρόεδρος της Κύπρου, Νίκος Αναστασιάδης αποφάσισαν να μην τον συναντήσουν, στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ.

Αφορμή για την απόφαση του Έλληνα πρωθυπουργού και του Κύπριου προέδρου να ακυρώσουν τις συναντήσεις τους με τον Ελπιδοφόρο ήταν, όπως μετέδωσε ο ανταποκριτής του ΑΝΤ1, η παρουσία του Αρχιεπισκόπου Αμερικής στα εγκαίνια του «Τουρκικού Κέντρου», ενός ουρανοξύστη στο Μανχάταν, απέναντι από τον ΟΗΕ, τα οποία έκανε πριν από μερικές μέρες ο Ρετζέτ Ταγίπ Ερντογάν και παρέστη ο κατοχικός ηγέτης Ερσίν Τατάρ.

Ο Νίκος Αναστασιάδης επρόκειτο να συναντήσει τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής σήμερα (22.09.2021) στις 11:00, στην έδρα της Αρχιεπισκοπής  Αμερικής. Ωστόσο, επικαλέστηκε το «βεβαρημένο του πρόγραμμα» για να αποφύγει το ραντεβού, καθώς η Λευκωσία εμφανίζεται ιδιαίτερα ενοχλημένη από την παρουσία του κ. Ελπιδοφόρου στην εκδήλωση αλλά και τη φωτογραφία του δίπλα (σχεδόν) στον κατοχικό ηγέτη, Ερσίν Τατάρ.

Η απόφαση Αναστασιάδη έρχεται μετά και τις αντιδράσεις κυπριακών ομογενειακών οργανώσεων, που τις επόμενες ώρες προσανατολίζονται να βγάλουν ακόμη και καταδικαστικές ανακοινώσεις για την παρουσία του Αρχιεπισκόπου Αμερικής στα εγκαίνια του «Τουρκικού Κέντρου».

Την απόφαση του Κύπριου προέδρου, σύμφωνα πάντα με τον ΑΝΤ1, εξετάζει να ακολουθήσει και ο Έλληνας πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, που φτάνει στη Νέα Υόρκη το απόγευμα.

Η συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Αρχιεπίσκοπο Ελπιδοφόρο ήταν προγραμματισμένη για την Παρασκευή. Σύμφωνα με τον ΑΝΤ1, η Αθήνα δεν επιβεβαιώνει αλλά ούτε και διαψεύδει την ακύρωση της συνάντησης του πρωθυπουργού με τον κ. Ελπιδοφόρο. Στενός συνεργάτης του Κυριάκου Μητσοτάκη παρέπεμψε στις ανακοινώσεις για το επίσημο πρόγραμμα του πρωθυπουργού.

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, ο κ. Ελπιδοφόρος είχε ενημερωθεί σχετικά από το υπουργείο Εξωτερικών για τους κινδύνους που εγκυμονούσε η παρουσία του εκεί και του είχαν εισηγηθεί να αποφύγει να παραστεί στα εγκαίνια.

Ωστόσο εκείνος αποφάσισε να παραστεί και μάλιστα την ημέρα των εγκαινίων συνεχάρη, με μήνυμα στο Twitter, τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. «Έδωσα συγχαρητήρια στον πρόεδρο Ερντογάν στα εγκαίνια του Τουρκικού Κέντρου, μαζί με τον γγ του ΟΗΕ, Γκουτέρες. Πάντα επιμένω στη σημασία του Οικουμενικού Πατριαρχείου, στην επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης και στη στήριξη των δικαιωμάτων και θρησκευτικών μειονοτήτων στην Τουρκία», έγραψε ο Αρχιεπίσκοπος Ελπιδοφόρος.

Εκτός από τη φωτογραφία (την οποία έδωσε στη δημοσιότητα η τουρκική προεδρία) και το μήνυμα αυτό ήταν ένας από τους παράγοντες που προκάλεσαν ενόχληση.



Τι λένε οι κύκλοι του Αρχιεπισκόπου Ελπιδοφόρου

Το περιβάλλον του Αρχιεπισκόπου Ελπιδοφόρου υπεραμύνθηκε της παρουσίας του στα εγκαίνια του κτιρίου της Μόνιμης Αντιπροσωπείας της Τουρκίας στο Μανχάταν της Νέας Υόρκης.

Μιλώντας στον ΑΝΤ1, κύκλοι της Αρχιεπισκοπής Αμερικής υπογράμμισαν ότι είναι απαράδεκτη η δημιουργία διαφορετικών εντυπώσεων.

«Ο Αρχιεπίσκοπος Ελπιδοφόρος συνομιλεί και θα συνομιλεί με αξιωματούχους της Τουρκίας, όπως και κάθε άλλης χώρας, στο πλαίσιο της προσπάθειάς του για στήριξη του Οικουμενικού Πατριαρχείου και της Οικουμενικής Ορθοδοξίας, της παγκόσμιας και περιφερειακής ειρήνης και του διαθρησκευτικού διαλόγου» ανέφεραν κύκλοι της Αρχιεπισκοπής Αμερικής στον ΑΝΤ1.

Και συνέχισαν: «Θα εκμεταλλεύεται δε κάθε ευκαιρία που του δίδεται για να υποστηρίζει με σθένος στους συνομιλητές του από όλο τον κόσμο και ειδικά της Τουρκίας, τον θεσμό του Οικουμενικού Πατριαρχείου Κωνσταντινουπόλεως, το άνοιγμα της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης, τα δικαιώματα της Ελληνορθόδοξης μειονότητας και τη δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού, με βάση τα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών, που απαιτούν την απόσυρση των Τουρκικών στρατευμάτων κατοχής από την Κύπρο».

«Οι σαφείς δηλώσεις, άλλωστε, του Αρχιεπισκόπου Ελπιδοφόρου για αυτά τα θέματα είναι γνωστές από τις αναρτήσεις του και πρόσφατα στα social media, αλλά και όλα τα χρόνια σε όλα τα μέσα» τονίζουν.

«Στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται η συμμετοχή του στην χθεσινή εκδήλωση εγκαινίων του κτιρίου της Μόνιμης Αντιπροσωπείας της Τουρκίας στον ΟΗΕ, στην οποία συμμετείχε επίσης ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ. Οποιαδήποτε προσπάθεια, λοιπόν, δημιουργίας διαφορετικών εντυπώσεων γύρω από την συμμετοχή του Αρχιεπισκόπου σε αυτήν την εκδήλωση και τα μηνύματά της, είναι απαράδεκτη» κατέληξαν.