Skip to main content

Ο άνθρωπος πίσω από τα πιο γνωστά ζαχαροπλαστεία της Θεσσαλονίκης

Η ιστορία του Θεσσαλονικιού Βασίλη Χατζηαϊβαζόγλου που από ζαχαροπλάστης έγινε... κατασκευαστής των πιο πετυχημένων ζαχαροπλαστείων.

Όσο οξύμωρο και εάν ακούγεται, ένας ζαχαροπλάστης να κατασκευάζει τα ζαχαροπλαστεία των άλλων, στην περίπτωση του Βασίλη Χατζηαϊβαζόγλου, αυτό συνέβη.

Ο ιδρυτής της Differ, ξεκίνησε ως ιδιοκτήτης του ζαχαροπλαστείου Sandro. Στη συνέχεια όμως αποφάσισε να αναστείλει τη λειτουργία του, αλλάζοντας ολοκληρωτικά επαγγελματική ενασχόληση. Έτσι, έχτισε τη Differ, η οποία αναλαμβάνει αποκλειστικά την κατασκευή ζαχαροπλαστείων. Από τα σχέδια επί χάρτου έως και την παράδοση του τελικού και πλήρως εξοπλισμένου καταστήματος στον ιδιοκτήτη του.

O ζαχαροπλάστης που είχε ταλέντο στα... ζαχαροπλαστεία

«Η επιχείρηση ξεκίνησε από τον πατέρα μου το 1983. Ο ίδιος εργαζόταν ως ζαχαροπλάστης, αλλά είχε ταλέντο στις κατασκευές από μικρό παιδί. Γι’ αυτό προέκυψε η ίδρυση της εταιρείας. Έχοντας κουραστεί από τη δουλειά του ζαχαροπλάστη, η οποία δεν του άρεσε, άρχισε να κατασκευάζει ο ίδιος ζαχαροπλαστεία. Η πρώτη του δουλειά, ήταν όταν δημιούργησε το ζαχαροπλαστείο του κουμπάρου μας», λέει ο γιος του Βασίλη Χατζηαϊβατζόγλου και σημερινός επικεφαλής της επιχείρησης.

Ο υιός Χατζηαϊβατζόγλου ανέλαβε τη διοίκηση της Differ, το 1994, κατά την περίοδο των σπουδών του ως διακοσμητής. «Στόχος μου ήταν από την πρώτη στιγμή να ενταχθώ στην επιχείρηση, γι’ αυτό και ακολούθησα σπουδές αρχιτεκτονικής εσωτερικών χώρων στη σχολή Δημητρέλη. Η επαφή μου από μικρή ηλικία με την εταιρεία, με οδήγησε χωρίς δεύτερη σκέψη στο να ασχοληθώ με αυτήν».

Πρόκειται για μία αμιγώς οικογενειακή επιχείρηση, όπως την περιγράφει ο ιδιοκτήτης της. «Εγώ και η σύζυγός μου κάνουμε τη γενικότερη διαχείριση, ενώ συνολικά η εταιρεία ασχολεί συνολικά, περίπου 15 άτομα».



Η πρώτη δουλειά στο Plaisir

Η πρώτη μεγάλη δουλειά που έκλεισε η Differ ήταν η συνεργασία με το Plaisir, οταν τον προσέγγισε ο ιδιοκτήτης του ο κύριος Αριστείδης, και δημιούργησαν το πρώτο κατάστημα στην Πασσαλίδη στην Καλαμαριά. Αργότερα, ο πατέρας μου ανέλαβε τα ζαχαροπλαστεία, Μίλτος και Αλεξούδας, τα οποία παραμένουν ίδια όπως τότε που τα έφτιαξε ο πατέρας μου. Για παράδειγμα του Αλεξούδα στην Κασσάνδρα παραμένει το ίδιο όπως τη στιγμή που φτιάχτηκε».

Η επιχείρηση άρχισε να γίνεται γνωστή, καθότι σταδιακά το όνομα Χατζηαϊβατζόγλου έγινε δημοφιλές στον κλειστό κύκλο των ζαχαροπλαστών της Θεσσαλονίκης. «Σε αντίθεση με άλλους κλάδους, οι περισσότεροι ζαχαροπλάστες είναι φίλοι μεταξύ τους. Γι’ αυτό και όταν είχαν να πουν μια καλή κουβέντα για τον πατέρα μου, θα το έκαναν χωρίς να διστάσουν».

Από τον Τερκενλή στον Σκλαβενίτη

Στην πορεία, η Differ ξεκίνησε να συνεργάζεται και με άλλες γνωστές επιχειρήσεις, όπως ο Τερκενλής, αλλά και στο χώρο των σούπερ μάρκετ, ο Σκλαβενίτης, για λογαριασμό του οποίου κατασκευάζει τα αρτοζαχαροπλαστεία σε αρκετά από τα καταστήματα του δικτύου του. «Με τον Τερκενλή διατηρούμε μία πολύ καλή συνεργασία, έχοντας στήσει τα καταστήματά του στο Golden Hall, στα αεροδρόμια Aθηνών και Θεσσαλονίκης και αλλού».

Άλλαξαν μόνο τα πρόσωπα

Αυτό που άλλαξε με το πέρασμα των ετών, προσθέτει ο κ.Χατζηαϊβατζόγλου είναι τα πρόσωπα. «Ξεκίνησε ο πατέρας μου, ακολούθησε ο θείος μου, ο οποίος μπήκε ως συνέταιρος στην επιχείρηση και μετά ήρθα εγώ. Το 2011 που έχασα τον πατέρα μου, ανέλαβα πλήρως την ευθύνη της εταιρείας».

«Κάποια στιγμή, και ενώ η επιχείρηση μεγάλωνε εγκαταλείψαμε τις αρχικές ιδιόκτητες εγκαταστάσεις. Το 2006, δημιουργήσαμε νέες επίσης ιδιόκτητες εγκαταστάσεις και από το δρόμο των Βασιλικών, μετακομίσαμε στη λεωφόρο Μουδανίων, μετά τη στροφή του Μεσημερίου».



Μία εταιρεία με έντονα εξαγωγικό χαρακτήρα

Η Differ, εκτός από την Ελλάδα, δραστηριοποιείται έντονα τα τελευταία χρόνια και στο εξωτερικό, σε χώρες όπως η Γερμανία, το Βέλγιο, η Ελβετία, η Αλβανία, τα Σκόπια. «Αναλαμβάνουμε εξ ολοκληρου το στήσιμο καταστημάτων. Συνήθως μας επιλέγουν Έλληνες πελάτες, οι οποίοι στήνουν τα καταστήματά τους στο εξωτερικό. Παρόλ’ αυτά μας προτιμούν και ξένοι πελάτες, οι οποίοι έχουν δει τη δουλειά μας σε άλλα ζαχαροπλαστεία». Όπως λέει ο κύριος Χατζηαϊβατζόγλου η Γερμανία αποτελεί μία από τις πιο ισχυρές αγορές για τη Differ.

Πρώτη φορά έργο στη Ρουμανία

Για πρώτη φορά φέτος, η εταιρεία του ανέλαβε κατασκευαστικό έργο στη Ρουμανία, ενώ αυτή την περίοδο εκτελεί μία ακόμη παραγγελία στο Βούπερταλ της Γερμανίας.

«Όταν στήνεις ένα κατάστημα σε κάποια τοποθεσία, επειδή η δουλειά μας είναι ιδιαίτερη και εντυπωσιακή, συχνά προσελκύει νέους πελάτες στη συνέχεια», συμπληρώνει ο ιδιοκτήτης της  Differ.

Όραμά του, όπως λέει, είναι να δει την επιχείρηση να εξελίσσεται, με την ελπίδα ότι και τα παιδιά του θα ακολουθήσουν τον δικό του δρόμο, όταν έρθει η στιγμή να επιλέξουν την επαγγελματική τους σταδιοδρομία.