Skip to main content

Ο άνθρωπος που φτιάχνει για 45 χρόνια τα περίπτερα της ΔΕΘ

Από τα βασικά πρόσωπα που συνδέονται με περίπου μισά από τα χρόνια που διοργανώνεται η ΔΕΘ, είναι ο Βαγγέλης Γαλατσόπουλος, επικεφαλής της Exposystem

Η Διεθνής Έκθεση Θεσσαλονίκης μετράει φέτος 92 χρόνια ζωής. Από τη στιγμή που έγιναν τα πρώτα εγκαίνια και ένα σημαντικό επιχειρηματικό γεγονός εντάχθηκε στις δραστηριότητες και τους ρυθμούς της πόλης. Ένα χρόνο νωρίτερα, ο βουλευτής Νικόλαος Γερμανός, υπέβαλε αίτηση στο υπουργείο Εθνικής Οικονομίας. Ζητούσε άδεια για την πρώτη Διεθνή Έκθεση στην Ελλάδα.

Από τα βασικά πρόσωπα που συνδέονται με περίπου μισά από τα χρόνια που διοργανώνεται η ΔΕΘ, είναι ο Βαγγέλης Γαλατσόπουλος, επικεφαλής της Exposystem. Ο ίδιος έχει δει να στήνονται περίπτερα στο χώρο της έκθεσης, για τουλάχιστον 40 χρόνια.

«Κινούμαι στους χώρους της έκθεσης από 10 χρονών. Αν σκεφτείτε ότι σήμερα είμαι 55 ετών, έχω ζήσει τη ΔΕΘ τα τελευταία 45 χρόνια. H εταιρεία ξεκίνησε από τον πατέρα μου.

Βρισκόμουν από μικρός δίπλα του, την εποχή που υπήρχαν ακόμα οι μεγάλες εθνικές συμμετοχές, με τα ξύλινα περίπτερα. Δούλευα από πιτσιρικάς μαζί με τα συνεργεία μαζί.  Όταν ήρθε η στιγμή που απολύθηκα από το στρατό, ανέλαβα και επίσημα την εταιρεία, η οποία συνεχίζει έως και σήμερα».

Η διαδοχή

Ο κύριος Γαλατσόπουλος, τέθηκε επικεφαλής της Ε. Γαλατσόπουλος και Σία, σε ηλικία 25 ετών, αναλαμβάνοντας τη διαδοχή από τον πατέρα του. Ήδη το 1983, η εταιρεία – πρόγονος της σημερινής Exposystem, είχε αναδειχθεί σε αποκλειστικό συνεργάτη της ΔΕΘ, για τη δημιουργία τυποποιημένων εκθεσιακών δομών.

Η ίδρυση της Exposystem

Το 1993, ιδρύθηκε η Exposystem, αποτελώντας τη μετεξέλιξη της Ε. Γαλατσόπουλος και Σια. Ακολούθησε η ίδρυση της Interexpo το 1998, η οποία ήταν θυγατρική της ΔΕΘ – Ηelexpo. Στη συγκεκριμένη εταιρεία, η Exposystem, συμμετείχε με μετοχικό μερίδιο 20%.

Η Εxposystem ξεκίνησε να αναπτύσσεται σημαντικά από το 2000 και ύστερα. Ανέλαβε να δημιουργήσει εκθεσιακές δομές σε διοργανώσεις της Αθήνας, όπως ήταν οι Μεσογειακές Εμπορικές Εκθέσεις στο εκθεσιακό κέντρο MEC της Παιανίας. Την ίδια χρονική περίοδο ανέλαβε να διεκπεραιώσει το σύνολο των εκθέσεων στο Εκθεσιακό και Συνεδριακό Κέντρο Αττικής της  Helexpo. Ταυτόχρονα όμως μπήκε και σε άλλες εκθέσεις όπως το Τουριστικό Πανόραμα και η Διεθνής Έκθεση Αυτοκινήτου και Μοτοσυκλέτας.

Τα γραφεία στην Αθήνα

Ακολούθησε η γέννηση της Expowork, το 2003, της οποίας βασικός μέτοχος με 50% ήταν η Exposystem. Η εταιρεία αυτή ανέλαβε το τεχνικό και κατασκευαστικό κέντρο στο εκθεσιακό κέντρο Expoathens στην Ανθούσα Αττικής. Ταυτόχρονα, η μητρική εταιρεία δημιούργησε γραφεία στην Αθήνα, σε εγκαταστάσεις 1.200 τ.μ.

Η διαχείριση του  Μetropolitan Expo

Κομβικής σημασίας για την πορεία της Exposystem ηταν η αύξηση της μετοχικής της δυναμικής σε ποσοστό 67% στην Expowork, το 2008. Την ίδια χρονιά προχώρησε σε επέκταση των εγκαταστάσεών της στη Θεσσαλονίκη και μεταστεγάστηκε σε κτίριο 3.500 τ.μ. Η ίδια εταιρεία, ανέλαβε το 2009, τη διαχείριση του εκθεσιακού κέντρου Metropolitan Expo, στον ευρύτερο χώρο των εγκαταστάσεων του Διεθνούς Αερολιμένα, Ελευθέριος Βενιζέλος, στην Αθήνα.

 

Η εποχή των εθνικών συμμετοχών στη ΔΕΘ και το σήμερα

Ωστόσο, στο επίκεντρο της επιχειρηματικής στρατηγικής της μητρικής εταιρείας Exposystem, ήταν πάντοτε η Διεθνής Έκθεση Θεσσαλονίκης.

Ο Βαγγέλης Γαλατσόπουλος, θυμάται τις εκθέσεις του χθες όταν χαρακτηρίζονταν από τη συμμετοχή της κάθε χώρας ξεχωριστά. Πλέον, όπως λέει, η ΔΕΘ έχει αποκτήσει εξειδικευμένο περιεχόμενο. «Πριν από 30 χρόνια για παράδειγμα, επισκέπτονταν την έκθεση η Αμερική, η Ρωσία, η Γερμανία, η Γαλλία... Και σήμερα υπάρχουν εθνικές συμμετοχές, δεδομένου ότι οι ΗΠΑ, είναι φέτος η τιμώμενη χώρα ή παλαιότερα η Κίνα. Ωστόσο η έκθεση χωρίζεται σε πολλούς διαφορετικούς τομείς, όπως είναι η ενέργεια, ο κλάδος των τροφίμων και των ποτών και πολλοί ακόμα. Λαμβάνουν μέρος στη ΔΕΘ σημαντικές ιδιωτικές επιχειρήσεις αλλά και δημόσιοι φορείς».

Οι ιδιαιτερότητες του επαγγέλματος

Αναφορικά με ιδιαιτερότητες που έχει αντιμετωπίσει στη διάρκεια της πολυετούς συμμετοχής του σε εκθέσεις, εξηγεί ότι η κάθε διοργάνωση είναι διαφορετική. «Έχω δημιουργήσει εκθεσιακές δομές για τη Σύνοδο Κορυφής, για τους Ολυμπιακούς Αγώνες... Και φέτος, έχουμε δημιουργήσει ένα από τα πιο εντυπωσιακά περίπτερα της έκθεσης για λογαριασμό της Coca-Cola, για το οποίο είμαστε υπερήφανοι. Κατά καιρούς έχουμε υλοποιήσει περίπτερα ειδικών απαιτήσεων και προδιαγραφών, τα οποία παρόλα αυτά μας δικαιώνουν εκ του αποτελέσματος, παρά τις δυσκολίες και την πίεση που απαιτούν κατά τη δημιουργία τους. Στόχος μας είμαστε πάντα έτοιμοι στην αφετηρία κάθε έκθεσης, και να υποστηρίζουμε κάθε ανάγκη του πελάτη».

Οι συνεχιστές…

O ίδιος εκφράζει την ελπίδα ότι θα βρει συνεχιστές στο πρόσωπο της κόρης του, η οποία σπουδάζει πολιτικός μηχανικός και του γιου του, ο οποίος μπήκε φέτος στο τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων του ΑΤΕΙ Σερρών. «Η ελπίδα μου είναι ότι θα ασχοληθούν και τα παιδιά μου με το συγκεκριμένο επάγγελμα. Είναι δύσκολο επάγγελμα με σημαντική ευθύνη απέναντι στον κάθε πελάτη. Ως επιχειρηματίας κινούμαι σε δύο άξονες. Είμαι ο αποκλειστικός house contractor της ΔΕΘ και κάθε φορά όλα πρέπει να είναι έτοιμα στην ώρα τους. Και είναι έτοιμα! Ο δεύτερος άξονας δραστηριοποίησης της εταιρείας, σχετίζεται με περίπτερα ειδικά διαμορφωμένα για τις ανάγκες του κάθε πελάτη. Τέτοιοι πελάτες είναι για παράδειγμα η Coca-Cola, η ΙΒΜ, η Cisco, η Fraport και αρκετοί ακόμα. Τα πάντα ξεκινούν περίπου 25 ημέρες πριν από την έναρξη κάθε έκθεσης. Και μέσα σε αυτό το χρονικό διάστημα καταφέρνουμε να ετοιμάσουμε τα πάντα στην ώρα τους...».

Eνδεικτικά εκθέσεις στις οποίες δραστηριοποιείται η Εxposystem

SIAL

Anuga

PLMA

ITB

Prowein

ΔΕΘ

Detrop

Freskon

Artozyma

Foodexpo

HO.RE.CA.

Philoxenia

Ποσειδώνια

Greek Tourism

Eνδεικτικοί Πελάτες

Eθνική Τράπεζα

OΠΑΠ

Coca-Cola

Αθηναϊκή Ζυθοποιία

Nesrpesso

ΕΥΑΘ

ΕΥΔΑΠ

EZA

Mouzenidis

Η Εxposystem σε αριθμούς (ενοποιημένα)

Κύκλος εργασιών

2016: 11,5 εκατ. ευρώ

2015: 9,2 εκατ. ευρώ

EBITDA

2016: 989,8 χιλ. ευρώ

2015: 498,7 χιλ. ευρώ

Εργαζόμενοι: 137