Skip to main content

Ο αλυτρωτισμός στα βιβλία και οι έλεγχοι στη Ζiraat Bank

Ο αποκλεισμός συγγενών για τον ενταφιασμό των πεσόντων στην Κλεισούρα και το μήνυμα για τη δράση της Ζiraat Bank στην Ελλάδα.

Αιφνιδιαστικά, ανακοίνωσαν ότι πραγματοποιείται θρησκευτική τελετή ενταφιασμού 573 πεσόντων στο Στρατιωτικό Κοιμητήριο Κλεισούρας, χωρίς να έχει προηγηθεί ενημέρωση των συγγενών, όπως έγινε και στις 13 Ιουλίου με τον ενταφιασμό 100 πεσόντων στο Στρατιωτικό Κοιμητήριο Βουλιαρατών.

Ο π. υπουργός Γ. Σούρλας, χαρακτηρίζει τον αποκλεισμό των συγγενών «αδιανόητο, πρωτόγνωρο και απάνθρωπο», καθώς τα παιδιά και οι συγγενείς των πεσόντων «πληροφορούνται μόνο από δελτία τύπου του υπουργείου Εξωτερικών ότι γίνονται τελετές ενταφιασμού, χωρίς όμως να καθίσταται εφικτή η παρουσία τους σε μια τελετή που καρτερικά περίμεναν επί 78 ολόκληρα χρόνια».

Επειδή δεν υπάρχει λογική εξήγηση γι’ αυτήν την συμπεριφορά του κ. Ν. Κοτζιά, μας οδηγεί να υποθέσουμε ότι δεν θέλησε η αλβανική κυβέρνηση την άφιξη εκατοντάδων συγγενών, για ευνόητους λόγους, και το ΥΠΕΞ της Ελλάδας, που δεν χαλά χατίρια, το αποδέχθηκε. Να ενταφιάζουν τα οστά του παππού σου ή του πατέρα σου, και να μη σου επιτρέπουν να παρευρίσκεσαι, μόνον πρόθυμος αξιωματούχος της Ελλάδας θα μπορούσε να το δεχθεί.

Την Αλεξάνδρα Ιωαννίδου διόρισε η κυβέρνηση της Ελλάδας στην επιτροπή για να εξετάσει τον αλυτρωτισμό στα σχολικά βιβλία των Σκοπίων. Η ίδια αμφισβητεί δημόσια την ελληνικότητα της Μακεδονίας. Δήλωσε στις 19.9.2018:  «Ανεχόμαστε χίλια μύρια όσα στο όνομα της τρομερής πατρίδας και μιας, ας το πούμε φαντασίωσης, που μας λέει ότι η Μακεδονία ήταν πάντα ελληνική και θα παραμείνει ελληνική». Είχε άδικο ο Μίκης Θεοδωράκης που τους αποκαλεί εθνομηδενιστές;

Είπε ο Ζάεφ: «Ας ξεκαθαρίσουμε πως κανείς από εμάς δεν έχει εδαφικές βλέψεις. Τι θα κάνουμε, θα κατακτήσουμε τη Θεσσαλονίκη; Γνωρίζω πως κανείς μας δεν έχει τέτοιες προσδοκίες».

Δεν έχει, παλικάρι μου, να φοβηθεί η Θεσσαλονίκη από εσένα. Αυτούς που βρίσκονται πίσω από εσένα φοβάται, και που σε χρησιμοποιούν ως εργαλείο στα σχέδιά τους. Πιστεύεις, ότι όλη η φασαρία που κάνουν οι Δυτικοί, είναι για να ωφεληθούν οι Σλάβοι και οι Αλβανοί των Σκοπίων;

Σύμφωνα με πληροφορίες της "Εστίας" έχουν αρχίσει να γίνονται κινήσεις από την τουρκική πλευρά, οι οποίες καταδεικνύουν ό,τι οι Τούρκοι έχουν αρχίσει να "μαζεύονται", εξαιτίας της αντίδρασης της ελληνικής πλευράς, σχετικά με την δραστηριότητα της Ζiraat Bank, η οποία, αποφάσισε ξαφνικά να αναστείλει τη λειτουργία του μεγάλου υποκαταστήματος που διατηρούσε από το 2012 στη Ρόδο.

Η εφημερίδα αναφέρει πως σκοπός της δημιουργίας της τράπεζας εκεί, ήταν «να συσπειρώσει γύρω από την τράπεζα τους μουσουλμάνους της Κω, της Ρόδου και λοιπών νήσων μέσω της χορηγήσεως στεγαστικών και καταναλωτικών δανείων με ευνοϊκούς όρους. (…) οι Τούρκοι αντιμετώπιζαν τον κίνδυνο να κλείσει το υποκατάστημα ως εργαλείο για την εξωτερική πολιτική τους με απόφαση των ελληνικών εποπτικών αρχών.

Για να μη το κλείσει η Ελλάδα, λοιπόν, για λόγους γοήτρου απεφάσισαν να το κλείσουν αυτοί. Έλεγχος όμως πραγματοποιήθηκε και στο υποκατάστημα της Κομοτηνής, και το μήνυμα ήταν σαφές. Αν το υποκατάστημα της Ziraat δεν περιοριστεί σε αμιγώς τραπεζικές εργασίες και αναμειγνύεται σε άλλα θέματα, θα κλείσει κι αυτό, Ή θα προλάβουν να το κλείσουν οι Τούρκοι για λόγους …γοήτρου, όπως στην Ρόδο.

Αν έτσι έγιναν τα πράγματα, τότε δεν επικροτώ απλώς τις ενέργειες της ελληνικής πλευράς, αλλά και τις χειροκροτώ. Αν…