Skip to main content

Ο απολογισμός της διοίκησης Μπουτάρη στον δήμο Θεσσαλονίκης

Πώς απάντησε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης στην πρόκληση Καλαφάτη για ντιμπέιτ. Ο απολογισμός της Πρωτοβουλίας για την καθαριότητα, την καθημερινότητα, τα οικονομικά του δήμου και τον τουρισμό.

του Τάσου Τασιούλα

Με σύνθημα "Δώσαμε ανάσα ζωής στη Θεσσαλονίκη" πραγματοποίησε τον απολογισμό της τριετούς θητείας του στη διοίκηση του Δήμου Θεσσαλονίκης σήμερα, ο δήμαρχος, Γιάννης Μπουτάρης.

Ο κ. Μπουτάρης απάντησε στην πρόσκληση του ανθυποψηφίου του, Σταύρου Καλαφάτη για... αναμέτρηση στις κάμερες (debate), λέγοντας, "κάποια στιγμή θα γίνει". Σε αντίθεση με την εικόνα που θέλουν να του αποδώσουν πολλοί, ο κ. Μπουτάρης δήλωσε "ένας συνηθισμένος άνθρωπος, που προσπαθεί να αντιμετωπίσει τον παραλογισμό στην Αυτοδιοίκηση, με κοινή λογική".

Για την επίμαχη τροπολογία Μιχελάκη τόνισε ότι "δεν υπάρχει τροπολογία, αλλά ξεκαθάρισμα μιας πολύ ομιχλώδους κατάστασης στο ζήτημα της εκλογιμότητας του δημάρχου και αφορά σε πολλούς δημάρχους της χώρας, γι΄ αυτό άλλωστε υπήρξε και σχετικό αίτημα της ΚΕΔΕ. Δε θα περίμενα το Φεστιβάλ Κινηματογράφου για να αποκτήσω αναγνωρισιμότητα. Ρίχνουνε στην πλάτη μου ότι η κυβέρνηση με βοηθάει. Είναι γνωστό ότι η κυβέρνηση δεν με βοηθάει να ασκήσω τα καθήκοντά μου».

Ο κ. Μπουτάρης ανακοίνωσε ότι το ζήτημα της πώλησης του λιμανιού από το ΤΑΙΠΕΔ είναι κρίσιμο και αποδεκτή είναι μόνο η παραχώρηση βασικών εργασιών κι όχι η πώληση. Γι΄ αυτό θα στείλει πρόσκληση σε όλους τους φορείς της πόλης, ώστε να είναι παρόντες στο δημοτικό συμβούλιο της ερχόμενης Δευτέρας και να ληφθεί ει δυνατόν ομόφωνη απόφαση για την τύχη του λιμανιού. "Το λιμάνι καταντάει γραφική μαρίνα, κάτι που θα είναι τραγικό για την πόλη", είπε.

Τα κυριότερα σημεία του απολογισμού της διοίκησης Μπουτάρη, όπως τα αναφέρει στο πολυσέλιδο τεύχος της, είναι:

-Βάλαμε τέλος στην εσωστρέφεια. Με στοχευμένη τουριστική πολιτικη για την προσέλκυση επισκεπτών από Ρωσία (αύξηση 371%), Ισραήλ (358%), Τουρκία (266%) και Βαλκάνια. Με διοργανώεις διεθούς εμβέλειας, ενίσχυση των τουριστικών υποδομών και καλλιέργεια τουριστικής συνείδησης.
-Δημιουργήσαμε δίχτυ κοινωνικής αλληλεγγύης. Με νέες δομές κοινωνικής προστασίας και στήριξης, υπερδιπλασιασμό των κονδυλίων του προϋπολογισμού του Δήμου για δράσεις κοινωνικής πολιτικής, συμπράξεις με την κοινωνία από τις οποίες εξασφαλίστηκαν πάνω από 2 εκ. ευρώ σε χορηγίες, ένταξη των δημοτικών παιδικών σταθμών στο ΕΣΠΑ και μείωση των τροφείων έως 65%.
-Αναβαθμίσαμε τις γειτονιές και την καθημερινότητα. Με μικρά, αλλά εφικτά έργα που ανακτούν δημόσιο χώρο για τους πολίτες, ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς, έργα σχολικής στέγης και βελτίωσης στις παιδικές χαρές, συγκροτημένη ενεργειακή πολιτική και προτεραιότητα στη βιώσιμη κινητικότητα.
-Βελτιώσαμε την καθαριότητα. Με σύγχρονο και δημόσιο σύστημα καθαριότητας, εξασφάλιση 22 εκ. ευρώ από το ΕΣΠΑ για νέο στόλο απορριμματοφόρων και εκσυγχρονισμό του ΣΜΑ, αποτελεσματικό σύστημα ανακύκλωσης, μείωση του κόστους αποκομιδής κατά 12,7% και των δημοτικών ανταποδοτικών τελών περισσότερο από 20%.
-Βάλαμε τάξη στα οικονομικά του Δήμου. Με ισοσκελισμό ελλείμματος 51 εκ. ευρώ και επίτευξη πλεονάσματος, εξόφληση χρεών 150 εκ. ευρώ κατά 90% προς προμηθευτές και για απαλλοτριώσεις και κατά 25% προς Τράπεζες. Ενώ οι κρατικοί πόροι ήταν λιγότεροι κατά 55% εξασφαλίστηκαν 70 εκ. ευρώ από κοινοτικούς πόρους. Μειώθηκε το λειτουργικό κόστος του Δήμου κατά 25% και τα δημοτικά τέλη περισσότερο από 20%.
-Στηρίξαμε το δημιουργικό δυναμικό και αναδείξαμε τον πολιτισμό και την ιστορία της πόλης.
-Διοικήσαμε διαφορετικά, αξιοποιήσαμε όλες τις δυνάμεις. Αναδιοργάνωση και αναβάθμιση υπηρεσιών και θεσμών του Δήμου, καλύτερη εξυπηρέτηση του πολίτη, δημιουργία πιλοτικού δήμου-προτύπου για την Task Force και δημιουργία δικτύων συνεργασίας αυτοδιοικητικού επιπέδου.

Δείτε τα κυριότερα σημεία του Απολογισμού εδώ

Δείτε την ομιλία του Γιάννη Μπουτάρη εδώ