Skip to main content

Ο Αριστοτέλης ξαναζωντανεύει με application και αρώματα στην Ανατολική Χαλκιδική

Το 2ο Forum Διαβαλκανικής Συνεργασίας με θέμα «Η Ιδανική Πολιτεία» θα επιχειρήσει μια σύνδεση του παρελθόντος με το τουριστικό σήμερα της περιοχής

Το εναλλακτικό της πρόσωπο, αυτό που ξεφεύγει από το κλασικό μοντέλο ήλιος-θάλασσα και έχει ως πρωταγωνιστές τον Αριστοτέλη και τους τόπους όπου έζησε, φιλοσόφησε και περπάτησε, φιλοδοξεί να δείξει στους Βαλκάνιους γείτονες η Ανατολική Χαλκιδική, στο πλαίσιο του 2ου Forum Διαβαλκανικής Συνεργασίας με θέμα «Η Ιδανική Πολιτεία».

Οι εργασίες του Forum, που διοργανώνεται από τον δήμο Αριστοτέλη και το υπουργείο Τουρισμού την 31η Ιουλίου, θα φιλοξενηθούν στο Άλσος του Αριστοτέλη στα Στάγειρα, παρουσία της υφυπουργού Τουρισμού, Σοφίας Ζαχαράκη, και Βαλκάνιων υπουργών Τουρισμού και εκπροσώπων της αυτοδιοίκησης, αλλά και στην αγορά των Αρχαίων Σταγείρων, γενέτειρας του μεγάλου αρχαίου φιλοσόφου. Πρόκειται για μια διοργάνωση που πραγματοποιείται στο πλαίσιο της αναβίωσης των Αριστοτελείων, των γιορτών πολιτισμού και αθλητισμού που λίγο μετά τον θάνατο του Αριστοτέλη καθιερώθηκαν προς τιμήν του.

Αρχαία Στάγειρα

Ο Αριστοτέλης που ζωντανεύει και το άρωμα του αριστοτελικού όρους

Με έμπνευση από τα «Φυσικά» του αρχαίου Έλληνα φιλοσόφου, την πραγματεία του που θεωρείται ένα από τα θεμελιώδη έργα της δυτικής επιστήμης και φιλοσοφίας και στο οποίο παρουσίασε τις θεωρίες του για τις γενικές αρχές των φυσικών φαινομένων, θα επιχειρηθεί στο πλαίσιο του φόρουμ μια σύνδεση με τον Αριστοτελικό Περίπατο, την πορεία 15 χλμ που μπορεί κανείς να ακολουθήσει σήμερα στην Ανατολική Χαλκιδική, περπατώντας κυριολεκτικά στα αριστοτελικά χνάρια. Μάλιστα, αυτή τη φορά ο αριστοτελικός περίπατος θα έχει παρέα και τον ίδιο τον… Αριστοτέλη, αφού κατά τη διάρκεια του φόρουμ θα παρουσιαστεί ένα application που έχει δημιουργηθεί για λογαριασμό του δήμου Αριστοτέλη από τον μηχανικό πληροφορικής Νίκο Πάχτα και ονομάζεται «Αριστοτέλης, ο Συνοδοιπόρος», μέσα από το οποίο ο αρχαίος Έλληνας φιλόσοφος ζωντανεύει, συνοδεύει και μιλά στον περιπατητή, δίνοντάς του χρήσιμες πληροφορίες για τη φύση που τον περιβάλλει και για τη φιλοσοφική της διάσταση.

Άλσος Αριστοτέλη

Παράλληλα, στο φόρουμ θα παρουσιαστεί για πρώτη φορά το βοτανικό άρωμα του Αριστοτελικού Όρους, φτιαγμένο από τη βοτανική αρωματοποιό Ζωή Στράντζαλη, ένα άρωμα εμπνευσμένο από τα αρωματικά φυτά και βότανα του αριστοτελικού όρους, τα οποία επί χρόνια μελετούσε ο Αριστοτέλης, μεταλαμπαδεύοντας μάλιστα τη γνώση του αυτή και στον μαθητή του, Μεγαλέξανδρο. Το άρωμα αυτό φιλοδοξεί να κλείσει σε ένα μπουκάλι μνήμες χιλιάδων ετών, αλλά και το τώρα ενός τόπου με πλούσια και σπάνια χλωρίδα.

Η πρώτη συνεδρία της ημέρας θα ολοκληρωθεί με ξενάγηση των συνέδρων στον αρχαιολογικό χώρο των Σιδηροκαυσίων.

Η δική μας Ιδανική Πολιτεία

Στη δεύτερη συνεδρία, η οποία θα πραγματοποιηθεί στην αγορά των Αρχαίων Σταγείρων, ο δήμαρχος Αριστοτέλη, Στέλιος Βαλιάνος, με αναφορές από τα «Πολιτικά» του Αριστοτέλη, το γνωστό σύγγραμμα 8 βιβλίων του αρχαίου Έλληνα φιλοσόφου για την επιστήμη της πολιτικής ζωής, θα επιχειρήσει μια σύνδεση της Ιδανικής Πολιτείας, όπως ο Αριστοτέλης την οραματιζόταν, με το σήμερα και θα δείξει πώς θα μπορούσε να αποτελέσει έμπνευση και οδηγό. «Θα ήταν ευχής έργων τα διδάγματα του Αριστοτέλη να γίνουν κτήμα όλων μας. Οφείλουμε να χτίσουμε τη δική μας Ιδανική Πολιτεία και η ιστορικότητα του τόπου μας μπορεί να αποτελέσει έμπνευση σε πολλούς τομείς» λέει στη Voria ο δήμαρχος Αριστοτέλη.