Skip to main content

Ο Αρμαγεδών που έρχεται στο ασφαλιστικό - εργασιακό

Ένας κανονικός Αρμαγεδών αναμένεται στο ασφαλιστικό -συνταξιοδοτικό σύστημα της χώρας, μέσα στο αμέσως προσεχές διάστημα. Ήδη, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι έχει συμφωνηθεί η εφαρμογή του νέου καθεστώτ
Ένας κανονικός Αρμαγεδών αναμένεται στο ασφαλιστικό -συνταξιοδοτικό σύστημα της χώρας, μέσα στο αμέσως προσεχές διάστημα. Ήδη, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι έχει συμφωνηθεί η εφαρμογή του νέου καθεστώτος από το 2011 κι όχι από το 2013, πράγμα που σημαίνει ότι δεν πρόκειται να υπάρξει κανένα απολύτως μεταβατικό στάδιο - έστω και περιορισμένης χρονικής έκτασης - όπως συνέβαινε κατά το παρελθόν.

Επίσης, δεδομένο θα πρέπει να θεωρείται ότι η εξίσωση των ορίων ηλικίας αντρών - γυναικών θα συμβεί μέσα στο επόμενο 12μηνο, ενώ υπό διερεύνηση τελεί η φράση του υπουργού Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου ότι πολλά θα εξαρτηθούν από τις αναπροσαρμογές που θα γίνουν «με βάση το προσδοκώμενο ζωής».

Άλλες πληροφορίες αναφέρουν ότι μέσα στην εβδομάδα θα γίνουν ακόμα πιο συγκεκριμένες ανακοινώσεις -διευκρινίσεις σχετικά με τις επικείμενες αλλαγές στο ασφαλιστικό. «Αν γίνουν αυτά που συμφωνήθηκαν, τότε δεν θα χρειασθεί η λήψη επιπλέον μέτρων», διαμηνύεται από την πλευρά του ΔΝΤ, όμως το πιθανότερο είναι ότι οι επικείμενες αλλαγές θα είναι τόσο σκληρές που δεν θα αφήνουν και πολλά περιθώρια για σημαντικές μεταβολές. Για παράδειγμα, λέγεται ότι τα αντικίνητρα τα οποία ετοιμάζονται για τις πρόωρες συνταξιοδοτήσεις, θα είναι τέτοια που ουσιαστικά θα αποτρέπουν τους εργαζόμενους από τέτοιου είδους πρωτοβουλίες. Κατ΄αυτόν τον τρόπο το δημόσιο δεν θα χρειασθεί να αντιμετωπίσει το αυξημένο κύμα εξόδου, για τον απλό λόγο ότι δεν θα ...υπάρξει.