Skip to main content

Ο Αστερόκοσμος στη ΔΕΘ με πιστοποιητικό και οι αθλιότητες στη Νέα Παραλία

Η ιστορία με την εκτός κάθε αισθητικού και χωροταξικού πλαισίου τέντα ξεπερνά σε αθλιότητα οτιδήποτε άλλο έχουμε δει σε αυτή τη χώρα. Ή σχεδόν.

Καλημέρα σας!

Σήμερα το καφεδάκι μας θα το πιούμε σε ένα από τα πολλά καφέ της Θεσσαλονίκης, που βρίσκονται σε κάθε περιοχή της πόλης. Ορισμένα, μάλιστα, είναι ανάλογης ατμόσφαιρας με τα κλασικά καφέ που βρίσκονται στις χώρες της Κεντρικής Ευρώπης, ενώ ταυτόχρονα σερβίρουν καφέ με ιταλικές προδιαγραφές, ακόμη και καλύτερο από το Μιλάνο και τη Ρώμη. Ίσως πιο ακριβό, αλλά αυτό είναι άλλη ιστορία. Διότι σημασία έχει ότι η αξία του καφέ δεν έγκειται μόνο στο γεγονός ότι επηρεάζει θετικά τον ανθρώπινο οργανισμό, αλλά και διότι αποτελεί αφορμή για την παρέα. Για να μαζευτούν οι φίλοι, οι συνάδελφοι, ακόμη και οι παλιοί συμμαθητές και να πουν. Οι παρέες που γράφουν ιστορία, όπως λέει ορθώς ο Σαββόπουλος.

Αγωνία στα γυμναστήρια

Μεγάλη είναι η αγωνία για το μέλλον στα γυμναστήρια της Θεσσαλονίκης, όπου, πλέον, μπαίνουν μόνο εμβολιασμένοι ή νοσήσαντες το τελευταίο εξάμηνο. Διότι το πρόβλημα των 170 – 180 νόμιμων χώρων που λειτουργούν στο πολεοδομικό συγκρότημα δεν είναι μόνο οι πελατεία που χάνουν ή οι συνδρομές που υποχρεώνονται να επιστρέψουν. Είναι, κυρίως, οι 350 – 400 παράνομοι χώροι που δεν είναι πουθενά καταγεγραμμένοι, είναι, δηλαδή, αόρατοι και λειτουργούν χωρίς κανένα μέτρο και χωρίς καμία υγειονομική υποχρέωση. Βέβαια οι άνθρωποι του συγκεκριμένοι κλάδου δεν σκοπεύουν να παραδοθούν άνευ όρων και χωρίς μάχη. Γι’ αυτό έχουν ήδη καταγράψει τους παράτυπους – παρανόμους συναδέλφους τους, έχουν δώσει τη λίστα στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας που είναι αρμόδια για τους ελέγχους, την οποία (λίστα) ετοιμάζονται να παραδώσουν και προς την εισαγγελία. Άγρια πράγματα γεννούν οι ζόρικες καταστάσεις.

Η αξία του gov.gr

Ένας από τους κύριους λόγους που η ψηφιακότητα βοηθάει την καθημερινότητα των ανθρώπων και τις δουλειές είναι η δικτύωση. Ένας δεύτερος, εξίσου σημαντικός λόγος, είναι η δυνατότητα προσωπικής εξυπηρέτησης και ατομικής δράσης που προσφέρει. Είναι χαρακτηριστικό, όπως λένε από το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, ότι από τις 22 εκατομμύρια βεβαιώσεις που έχουν εκδοθεί μέσω του gov.gr, οι 20,5 εκατομμύρια εκδόθηκαν από υπολογιστές στο γραφείο ή στο σπίτι και μόνο 1,5 εκατομμύριο στα Κέντρα Εξυπηρέτησης Πολιτών, όπου υπάρχει αυτή η δυνατότητα.

Χωρίς παγοδρόμια και καρουζέλ, αλλά με…

Χωρίς τις συνήθεις την τελευταία δεκαετία χριστουγεννιάτικες ψυχαγωγικές δραστηριότητες θα παραμείνει και φέτος το κέντρο της Θεσσαλονίκης. Η απόφαση του δήμου είναι να προχωρήσει σε εορταστικό διάκοσμο και φωταγώγηση κεντρικών σημείων, αλλά να ανάψει «κόκκινο» στη μετατροπή της πλατείας Αριστοτέλους, της πλατείας Δικαστηρίων, πιθανόν και της Αλάνας της Τούμπας, σε υπαίθρια λούνα παρκ με παγοδρόμια, καρουζέλ και τα συναφή. Ορθή απόφαση, αφού ο κορωνοϊός δεν παίζει και η πανδημία επεκτείνεται. Διότι –ας μην αμφιβάλλει κανείς- αν υπάρχουν τα ερεθίσματα ο κόσμος θα σπεύσει αδιαφορώντας για συγχρωτισμούς, συναθροίσεις και ό,τι συστήνουν να αποφεύγουμε οι γιατροί και οι επιδημιολόγοι. Μόνο κάποια μικρά σταντ θα στήσουν στον άξονα της Αριστοτέλους και της Αγίας Σοφίας ορισμένες φιλανθρωπικές οργανώσεις που πωλούν χριστουγεννιάτικα είδη, αφού η συγκεκριμένη δραστηριότητα αφενός θεωρείται ότι δεν δημιουργεί πρόβλημα συνωστισμού και αφετέρου είναι η μοναδική που εξασφαλίζει κάποια έσοδα σε αυτές τις οργανώσεις, που διαφορετικά κινδυνεύουν να κλείσουν.

…Αστερόκοσμο στη ΔΕΘ – Helexpo και…

Αντίθετα, στο Εκθεσιακό Κέντρο της ΔΕΘ στη Θεσσαλονίκη θα λειτουργήσει κανονικά ο Αστερόκοσμος. Το Χριστουγεννιάτικο Χωριό στην πλατεία της ΧΑΝΘ επανέρχεται από τις αρχές Δεκεμβρίου για έναν μήνα, αλλά με δύο ιδιαιτερότητες. Πρώτον, μόνο σε εξωτερικούς χώρους, διότι τις παλιές καλές εποχές αναπτύσσονταν και μέσα σε περίπτερα της ΔΕΘ. Δεύτερον, η πρόσβαση θα επιτρέπεται μόνο για εμβολιασμένους και νοσήσαντες.

…Μύλο των ξωτικών και Ονειρούπολη

Αντίθετα με τη Θεσσαλονίκη, σε ορισμένες περιφερειακές πόλεις, οι οποίες τα τελευταία χρόνια έχουν καλλιεργήσει συστηματικά τον εποχικό τουρισμό των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς, κυρίως μέσω της δημιουργίας οργανωμένων εορταστικών πάρκων, οι προετοιμασίες συνεχίζονται κανονικά. Αλλά και οι επισκέπτες δείχνουν αποφασισμένοι να ανταποκριθούν και να ξεδώσουν φέτος σε χριστουγεννιάτικη ατμόσφαιρα. Είναι χαρακτηριστικό ότι –για παράδειγμα- στην περιοχή των Τρικάλων, όπου στήνεται κάθε χρόνο το μεγαλύτερο θεματικό πάρκο των Χριστουγέννων της χώρας με τον διακριτικό τίτλο «Ο μύλος των ξωτικών» -φέτος θα λειτουργήσει 3 Δεκεμβρίου με 6 Ιανουαρίου-, οι κρατήσεις βρίσκονται στο 100% εάν όχι παραπάνω. Όπως και στη Δράμα, όπου η «Ονειρούπολη» θα λειτουργήσει από τις 5 Δεκεμβρίου μέχρι τις 2 Ιανουαρίου. Ασφαλώς όλα θα κριθούν από την πορεία της πανδημίας τις επόμενες 15 ημέρες, αλλά τα μέχρι στιγμής δεδομένα δείχνουν ότι τουλάχιστον ο εσωτερικός τουρισμός θα κινηθεί τις γιορτές με ικανοποιητικούς ρυθμούς.

Προκλητική αθλιότητα με… υπογραφή

Αυτή η ιστορία με τη μεγάλη και εκτός κάθε αισθητικού και χωροταξικού πλαισίου τέντα στη Νέα Παραλία της Θεσσαλονίκης, που στήθηκε σε χώρο που φέρεται να παραχώρησε η Εταιρία Ακινήτων Δημοσίου, ξεπερνάει σε αθλιότητα οτιδήποτε άλλο έχουμε δει σε αυτή τη χώρα. Ή σχεδόν. Διότι το συγκριμένο θέμα συνδυάζει προκλητικά την αυθαιρεσία με την κακογουστιά, αλλά και την επικινδυνότητα, αφού σε καιρό covid-19 κάθε ενέργεια που έχει ως αποτέλεσμα συναθροίσεις μεγεθύνει το πρόβλημα. Για όλους αυτούς τους λόγους το να μάθουμε ποιος «επιχειρηματίας» το σκέφτηκε και ποιος γραφειοκράτης το ενέκρινε -ξεπερνώντας πιθανόν τη δικαιοδοσία του, αφού στην έκδοση αδειών χρήσης έχει λόγο ο οικείος δήμος, εν προκειμένω ο δήμος Θεσσαλονίκης που δηλώνει άγνοια-, έχει πολύ μεγάλο ενδιαφέρον. Σε μια χώρα και μια κοινωνία που τα μικρά καθημερινά «εγκλήματα» παραμένουν απρόσωπα και αποδίδονται συνήθως στο σύστημα, σε πολιτικά παιχνίδια, επιχειρηματικούς ανταγωνισμούς και γενικότερα μια… θολούρα, αυτή η υπόθεση ενδέχεται να έχει υπογραφή και ονοματεπώνυμο. Πολύ περισσότερο αν αληθεύει αυτό που κυκλοφορεί από χθες στην πιάτσα ότι η… προσωρινή παραχώρηση του συγκεκριμένου σημείου της παραλίας ήταν δέκα μήνες και το ενοίκιο 2.000 ευρώ τον μήνα. Πολύ λίγα τα λεφτά, εάν ισχύουν οι φήμες. Άσε που το συγκεκριμένο ποσό -εάν ισχύει- απαξιώνει τη Νέα Παραλία, εκτός κι αν έγινε διαγωνισμός και μίλησε η αγορά. Σε κάθε περίπτωση υποχρέωση της ΕΤΑΔ είναι να ξεκαθαρίσει τα πράγματα και -ασχέτως από την τελική έκβαση της υπόθεσης- να εξηγήσει με πιο σκεπτικό και ποιες διαδικασίες έγινε ό,τι έγινε. Όχι τίποτε άλλο, αλλά επειδή η ΕΤΑΔ έχει στη διαχείρισή της περί τα 72.000 ακίνητα του Δημοσίου, για τα οποία αναζητείται αξιοποίηση.