Skip to main content

Ο αθάνατος μακεδονισμός και οι επαφές Ζάεφ για την παραεγνατία

Οι αντιδράσεις των Πρεσβειών στα Τίρανα, οι δηλώσεις του μητροπολίτη Τιμόθεου για τη «Μακεδονική Εκκλησία» και η επιβεβαίωση για το Κυπριακό.

Αγωγή σε βάρος του αναπληρωτή υπουργού Υγείας, Παύλου Πολάκη καταθέτουν συνδικαλιστές της ΠΟΕΔΗΝ, για τον χαρακτηρισμό "τσόλια" που τους απέδωσε. Ο Πολάκης είναι η εικόνα του πρωθυπουργού. Τον κάλυψε πλήρως, αποκαλώντας κουτσομπολιά όλα τα σχόλια που γίνονται για την αγοραία συμπεριφορά του υπουργού και συντρόφου του.

Σύμφωνα όμως με την τελευταία δημοσκόπηση, το 24% εγκρίνει τους Πολακισμούς, παραμένοντας στον ΣΥΡΙΖΑ. Που σημαίνει ότι επιβεβαιώνεται το χθεσινό σημείωμα στην voria.gr, περί ήθους στην πολιτική.

Είναι αναμενόμενο επομένως, να θεωρεί ο πρωθυπουργός ότι είναι "κουτσομπολιό" τα σχόλια για τα όσα πράττει ο προστατευόμενος σύντροφός του. Τι άλλο να πει κανείς;

Η αμερικανική πρεσβεία στα Τίρανα, αντέδρασε άμεσα στις αποφάσεις του Δημοκρατικού Κόμματος και του Σοσιαλιστικού Κινήματος για Ενσωμάτωση να παραδώσουν τις έδρες τους. Η πρεσβεία των ΗΠΑ καλεί τους βουλευτές να απορρίψουν τις εκκλήσεις αυτές που τους ωθούν σε απόσυρση των εντολών τους και την χαρακτηρίζει ως "πολιτική αλαζονεία".

Τα ίδια και από τον πρέσβη του Ηνωμένου Βασιλείου στα Τίρανα, Ντάνκαν Νόρμαν, ο οποίος συναντήθηκε με τον πρόεδρο του Δημοκρατικού Κόμματος, Λουλζίμ Μπάσα, μετά την απόφαση της αντιπολίτευσης να παραδώσει τις έδρες των βουλευτών. Είναι εμφανές δηλαδή, πως η Δύση παριστάνει τον πολέμιο της διαφθοράς στην Αλβανία, αλλά στηρίζει τον Έντι Ράμα, τον κύριο προστάτη της διαφθοράς.

Για να παρηγοριόμαστε… Για  πρόσληψη 10 καθαριστριών στην Ριζούντα της Τουρκίας (στην Διεύθυνση Αθλητισμού) υποβλήθηκαν 12.571 αιτήσεις.

Επιβεβαιώνει και ο Ν. Κοτζιάς τις υπόνοιες που διατυπώθηκαν για τον ρόλο του ΟΗΕ σχετικά με το Κυπριακό, σε άρθρο της Voria.gr για την δήθεν απώλεια των Πρακτικών του Κραν Μοντανά, που έφερναν σε δύσκολη θέση την Τουρκία. Ανέφερε ότι όλες οι πλευρές κρατούσαν τα πρακτικά, εκφράζοντας την άποψη ότι αυτά είναι στην κατοχή του ΟΗΕ, ο οποίος ωστόσο "δεν τα εμφανίζει".

Παράλληλα, άφησε αιχμές τόσο για την ειδική απεσταλμένη του ΓΓ του ΟΗΕ Τζέιν Χολ Λουτ, όσο και για την ειδική σύμβουλο του κ. Γκουντέρες, Ελίζαμπεθ Σπέχαρ. Αναφερόμενος στην κ. Λουτ, ο Νίκος Κοτζιάς συμβούλεψε την ελληνοκυπριακή πλευρά να «φροντίζει πιο πολύ την Λουτ, όσο εγώ πρόσεχα τον Έσπεν Μπαρθ Άιντε». «Η εμπειρία μας με απεσταλμένους του ΓΓ του ΟΗΕ δεν μας επιτρέπει να τους έχουμε εμπιστοσύνη», πρόσθεσε.

Ο μακεδονισμός δεν πεθαίνει στην πΓΔΜ. Ο μητροπολίτης Τιμόθεος δήλωσε ότι υπάρχει αισιοδοξία για την αναγνώριση του αυτοκέφαλου της εκκλησίας: «Όλες οι προσδοκίες είναι ότι το Οικουμενικό Πατριαρχείο θα ξεκινήσει σύντομα τη διαδικασία αναγνώρισης  της "Μακεδονικής" Εκκλησίας».

Σύμφωνα με τον μητροπολίτη Τιμόθεο, «Η Συμφωνία των Πρεσπών δεν υποχρεώνει την Εκκλησία να αλλάξει το όνομά της, η "Μακεδονική" Ορθόδοξη Εκκλησία - Αρχιεπισκοπή Οχρίδας (ΜΟΕ-ΑΟ), δεν χρηματοδοτείται από τον κρατικό προϋπολογισμό. Δεν θα αλλάξουμε όνομα».

Προς Βορειοελλαδίτες αυτοδιοικητικούς και επιχειρηματίες. Ο Ζόραν Ζάεφ, σε συνάντηση εργασίας με 40 αντιπροσώπους αλβανικών εταιρειών που ενδιαφέρονται να επενδύσουν στα Σκόπια, δήλωσε:

«Εργαζόμαστε και για την σιδηροδρομική δυνατότητα που θα συνδέσει το λιμάνι του Δυρραχίου μέχρι τα σύνορά μας, μέσω της σιδηροδρομικής γραμμής από το Κίσεβο, την οποία θέλουμε να επεκτείνουμε στα Σκόπια, στη Σόφια και στη Μαύρη Θάλασσα, που θα μας συνδέει με τη Βουλγαρία και την Κωνσταντινούπολη, ανοίγοντας πλήρως τον Διάδρομο 8».

Θα φτιάξουν τον Διάδρομο 8, την Παραεγνατία δηλαδή, και θα ψαχνόμαστε.