Skip to main content

Χαλκιδική: Χωματερή ο βυθός του Πόρτο Κουφό, βρέθηκε μέχρι και... σόμπα - Δείτε υποβρύχιο βίντεο

Αδιανόητες εικόνες: ένα μεγάλο ψηφιδωτό με παχιά στρώση από εκατοντάδες σκουπίδια κρύβεται στον βυθό της θάλασσας, πλάι στο λιμάνι του Πόρτο Κουφό

Συνταρακτικές εικόνες για την κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει ο βυθός -από ρούχα, κάδους έως και σόμπες- αντίκρισαν το περασμένο καλοκαίρι δύτες και εθελοντές του μη κερδοσκοπικού περιβαλλοντικού συλλόγου Greek Eco Project, στο πλαίσιο του έργου Blue Halkidiki, που υλοποιήθηκε για δεύτερη χρονιά το καλοκαίρι του 2022 στον Τορωναίο Κόλπο, και συγκεκριμένα κοντά στο Λιμάνι του Πόρτο Κουφό, στη Χαλκιδική. Για τον λόγο αυτόν μέλη του συλλόγου έδωσαν μία υπόσχεση: να επιστρέψουν φέτος και να καθαρίσουν όσο περισσότερο μπορούν τον πολύπαθο αυτόν βυθό.

Το βίντεο -που αποτυπώνει με τον πιο σκληρό τρόπο την περιβαλλοντική ρύπανση του βυθού- σχολίασε στη Voria.gr η πρόεδρος του συλλόγου, Αυγή Μεταξά. «Πολλοί από τους δύτες που συμμετείχαν στη δράση ήταν άτομα με μεγάλη εμπειρία στους υποβρύχιους καθαρισμούς και οι εικόνες αυτές πραγματικά τους σόκαραν», είπε η ίδια, ενώ πρόσθεσε πως εντόπισαν από ρούχα μέχρι ελαστικά αυτοκινήτων, καρέκλες, εκατοντάδες μπουκάλια και αλουμινένια κουτάκια, καπέλα, μπότες και σόμπα! Παράλληλα, τόνισε ότι εκτός από τον υποβρύχιο καθαρισμό υλοποιήθηκαν και δράσεις παράκτια. «Το πρότζεκτ αυτό έχει διάρκεια επτά ημέρες και φέτος θα υλοποιηθεί από 1 ώς 7 Ιουλίου και τουλάχιστον δύο ημέρες, μπορεί και τρεις. Θα επικεντρωθούμε στη συγκεκριμένη περιοχή του Πόρτο Κουφό γιατί θεωρούμε ότι πραγματικά θα αξίζει τον κόπο. Στην ομάδα θα συμμετάσχουν 15-20 έμπειροι δύτες για να καταφέρουμε το καλύτερο αποτέλεσμα», πρόσθεσε.

«Ο λόγος που μοιραστήκαμε τώρα το βίντεο είναι για να αφυπνίσουμε το κοινό και να καταλάβει τις προεκτάσεις που έχει λάβει η ρύπανση των υδάτων. Δεν περιμέναμε ακόμα και εμείς οι ίδιοι να δούμε αυτές τις εικόνες. Βλέπεις τα ψαράκια να κολυμπάνε δίπλα από τις σαμπρέλες, τις πεταμένες πλαστικές πετονιές, τις σόμπες. Εντοπίσαμε πλαστικές καρέκλες, αλιευτικό εξοπλισμό και πολλά αποτσίγαρα, όλα αυτά σε ένα περιβάλλον που θα έπρεπε να είναι παρθένο», σχολίασε. «Μπορεί να νιώσαμε κάποια ανακούφιση που καθαρίσαμε αυτές περιοχές αλλά απογοητευτήκαμε με το μέγεθος του προβλήματος».

Διαβάστε επίσης - Χαλκιδική: Έως και κάδος σκουπιδιών στον βυθό του Τορωναίου- Γεμάτες γόπες οι ακτές (φωτο)

Ο σύλλογος αναλαμβάνει υποβρύχιους αλλά και παράκτιους καθαρισμούς και στην περυσινή δράση στο πλαίσιο του πρότζεκτ συγκεντρώθηκαν 1.500 κιλά απορριμμάτων από διάφορα σημεία του Τορωναίου Κόλπου.

Οι ίδιοι αναμένεται να ξεκινήσουν το Σάββατο 1 Ιουλίου ένα μεγάλο event που θα περιλαμβάνει και τουρνουά beach volley στη Χανιώτη, όπου θα παραμείνουν και την επομένη. Στη συνέχεια θα μεταβούν στη Νικήτη, ενώ από τις 4 ώς τις 5 Ιουλίου θα είναι στο Πόρτο Κουφό, όπως αναφέρθηκε. Στις 6 Ιουλίου θα καθαρίσουν το Καρνάγιο του Μαρμαρά και στις 7 Ιουλίου στο λιμάνι του Μαρμαρά.

Μάλιστα, ο σύλλογος πραγματοποιεί αρκετές δράσεις ευαισθητοποίησης του κοινού. Το επόμενο Σαββατοκύριακο θα συμμετάσχουν στο Vegan Life Festival Thessaloniki 2023 που γίνεται στην αποθήκη Γ' του λιμανιού με workshops για παιδιά και μεγάλους. Το Σάββατο στις 16:00 θα αναγνώσουν ένα παραμύθι με τίτλο «Οι περιπέτειες μίας σακούλας» της Χριστίνας Κασιντή, ενώ την Κυριακή στις 12:00 καλούν τον κόσμο να φέρει παλιά ρούχα ώστε να φτιάξουν μία πολύχρωμη κουρελού στο πλαίσιο της κυκλικής οικονομίας.

Δείτε τις φωτογραφίες:

Image
Image
Image

Οι φωτογραφίες του Greek Eco Project συμμετείχαν και σε φωτογραφικό διαγωνισμό τον Φεβρουάριο στην Ιταλία