Skip to main content

Γερογιάννης στη Voria: Απογείωση της Θεσσαλονίκης με τα φτερά της Aegean

Συνέντευξη του διευθύνοντα συμβούλου της AEGEAN, Δημήτρη Γερογιάννη, στη Voria.gr - «Σημείο αναφοράς για την εταιρεία η Θεσσαλονίκη»

Τους λόγους για τους οποίους η AEGEAN θέτει τη Θεσσαλονίκη ως σημείο αναφοράς της εξηγεί σε συνέντευξή του στη Voria.gr ο διευθύνων σύμβουλος της αεροπορικής εταιρείας, Δημήτρης Γερογιάννης, υπογραμμίζοντας ότι η επένδυση σε αυτήν έρχεται ως ψήφος εμπιστοσύνης στο γεγονός ότι μπορεί να αποτελέσει ένα ισχυρό κέντρο τουριστικής, οικονομικής, πολιτιστικής και τεχνολογικής ανάπτυξης, ειδικά μετά και την αναβάθμιση του αεροδρομίου «Μακεδονία».

«Αισθανόμαστε και είμαστε μέρος της πόλης», τονίζει χαρακτηριστικά ο Μακεδόνας, καθότι Εδεσσαίος, κ. Γερογιάννης, αναλύοντας τις προοπτικές που δημιουργεί η αναβάθμιση του αεροδρομίου «Μακεδονία» για την AEGEAN. Μία αναβάθμιση που, όπως λέει, δημιουργεί εξαιρετικές προοπτικές ανάπτυξης, τόσο για την εταιρεία όσο και για την καθιέρωση της Θεσσαλονίκης και της Βορείου Ελλάδος ευρύτερα μεταξύ των κορυφαίων εγχώριων τουριστικών προορισμών.

Στέκεται, δε, στις συνεργασίες με τοπικούς φορείς και, φυσικά, την προτίμηση που, όπως επισημαίνει, δείχνουν οι Θεσσαλονικείς στην AEGEAN, ενώ τονίζει ότι μέσα στο καλοκαίρι θα είναι έτοιμο το νέο lounge της εταιρείας στο ανακαινισμένο «Μακεδονία».

Γιατί προχωρήσατε, εν μέσω πανδημίας, στην ενίσχυση του δικτύου σας από και προς τη Θεσσαλονίκη; Πώς αυτό εντάσσεται στη στρατηγική σας για την επόμενη μέρα της εταιρείας, τη μετά την πανδημία εποχή;  

Η ανάπτυξη του δικτύου μας στη Θεσσαλονίκη, με αφετηρία τη φετινή τουριστική περίοδο, και η περαιτέρω ανάδειξη της βάσης μας στο αεροδρόμιο «Μακεδονία» είχε ήδη προγραμματιστεί από τα τέλη του 2019. Ωστόσο η πανδημία προσωρινά ανέστειλε τον σχεδιασμό μας, καθυστερώντας έναν περίπου χρόνο την υλοποίηση. Η ανάπτυξη αυτή αποτελεί προϊόν συστηματικής προσπάθειας και επένδυσης τα προηγούμενα χρόνια αλλά και συνειδητή ψήφο εμπιστοσύνης στην προοπτική της πόλης και της ευρύτερης περιοχής.

Η Θεσσαλονίκη άλλωστε αποτελεί σημείο αναφοράς για την AEGEAN, καθώς αποτέλεσε τον πρώτο πυρήνα ανάπτυξης της δραστηριότητάς μας στο εξωτερικό. Από το αεροδρόμιο Μακεδονία πραγματοποιήθηκαν οι πρώτες μας πτήσεις προς τη Γερμανία μετά τη συγχώνευση της AEGEAN με την Cronus το 2001, η οποία εκτελούσε αυτές τις πτήσεις ήδη από το 1995. Έκτοτε η βάση της Θεσσαλονίκης αποτελεί την πρώτη σε δραστηριότητα και κύκλο εργασιών περιφερειακή μας βάση, με δραστηριότητα όλον τον χρόνο, και περισσότερους από 2,5 εκατομμύρια επιβάτες της AEGEAN να μετακινούνται ετησίως από και προς αυτό.  

Η πολυπολιτισμική ιστορία της πόλης εδώ και δυόμιση χιλιάδες χρόνια χρωματίζει πολιτισμικά και το τουριστικό της προϊόν. Παράλληλα το σύνολο των οικονομικών δραστηριοτήτων που αναπτύσσονται γύρω από αυτή, η ανάπτυξη των λιμανιών της βορείου Ελλάδα, η εύκολη πλέον διασύνδεση μέσω της Εγνατίας Οδού, η παρουσία του ΑΠΘ και η ανάπτυξη κέντρων τεχνολογίας, μπορούν να την καθιερώσουν ως ένα ακόμη ισχυρό διαμετακομιστικό, εμπορικό, τεχνολογικό, ακαδημαϊκό και επενδυτικό κέντρο. Αυτή τη δυναμική εμείς μπορούμε να την υποστηρίξουμε με διασυνδεσιμότητα. Και αυτό γιατί η δυναμική της πόλης, παρά την προσωρινή ανάσχεση λόγω πανδημίας, έχει την προοπτική να ανακάμψει γρήγορα.

Οι συνεργασίες που έχουμε αναπτύξει με τους φορείς της πόλης αλλά και της ευρύτερης περιφέρειας και κυρίως η προτίμηση και η εμπιστοσύνη του κόσμου ενισχύουν την απόφασή μας να επενδύουμε στη Θεσσαλονίκη όχι μόνο με την ανάπτυξη του δικτύου μας και την ενίσχυση της διασυνδεσιμότητας όλον τον χρόνο, ή το νέο lounge μας που είναι υπό κατασκευή στο ανακαινισμένο αεροδρόμιο και θα ολοκληρωθεί μέσα στο καλοκαίρι, αλλά και συμπράττοντας σε κάθε προσπάθεια που δημιουργεί νέους λόγους επίσκεψης στην πόλη.

Ποιες προοπτικές δημιουργεί η αναβάθμιση του αεροδρομίου «Μακεδονία» για την AEGEAN και ποια η συμβολή του, στην καθιέρωση της Θεσσαλονίκης αλλά και συνολικά της Βορείου Ελλάδας μεταξύ των κορυφαίων ελληνικών τουριστικών προορισμών;

Από το αεροδρόμιο «Μακεδονία» η AEGEAN επιχειρεί εδώ και 20 χρόνια και όλα αυτό τον καιρό έχουμε ζήσει μαζί με τους ανθρώπους του αεροδρομίου, όλες τις φάσεις μετεξέλιξής του. Έχουμε εξελιχθεί και έχουμε μεγαλώσει μαζί τους, έχουμε συμβάλει στη διασυνδεσιμότητα της πόλης με την Ελλάδα αλλά και με τις μεγαλύτερες ευρωπαϊκές πόλεις. Έτσι και η σημερινή ανανεωμένη εικόνα του συμβαδίζει με τη δυναμική ανάπτυξης της εταιρείας μας στην Θεσσαλονίκη, τις προοπτικές της πόλης αλλά και τον ρόλο της ευρύτερης περιοχής στην οικονομική επανεκκίνηση της χώρας. Πρέπει να υπογραμμίσουμε ότι η αναβάθμιση του αεροδρομίου από τη Fraport έγινε με υποδειγματικό τρόπο και εξαιρετικό αποτέλεσμα εν μέσω πανδημίας και μέσα σε σφιχτά χρονικά πλαίσια.

Πρόκειται συνεπώς για ένα σημαντικό έργο το οποίο αναβαθμίζει την πόλη και δημιουργεί εξαιρετικές προοπτικές ανάπτυξης. Ένα αεροδρόμιο αντάξιο της Θεσσαλονίκης και της Μακεδονίας που θα αναδείξει την ταυτότητα της πόλης και της περιοχής ήδη από τη φετινή χρονιά.

Πώς αναμένετε ότι θα διαμορφωθούν οι προοπτικές του ελληνικού τουρισμού κατά τη φετινή θερινή περίοδο; Πόσο χρονικό διάστημα εκτιμάτε ότι θα απαιτηθεί για να επιστρέψει η επιβατική κίνηση στη Θεσσαλονίκη και στην υπόλοιπη Ελλάδα στα επίπεδα του 2019;

Είναι αλήθεια ότι σήμερα, σημαντικές αβεβαιότητες που επηρεάζουν αλλά και θα εξακολουθούν να επηρεάζουν την πορεία της φετινής χρονιάς παραμένουν, όπως οι πολιτικές ελεύθερης μετακίνησης άλλων χωρών, με αποτέλεσμα να μην μπορούμε να διακινδυνεύσουμε ασφαλείς προβλέψεις. Στην αρχή του φθινοπώρου θα έχουμε μια πιο ξεκάθαρη εικόνα.

Φιλοδοξούμε ωστόσο να έχουμε μια χρονιά καλύτερη από την προηγούμενη εφόσον συντρέξουν οι προϋποθέσεις που δεν είναι άλλες από τη συμμετοχή στο εμβολιαστικό πρόγραμμα και τον υψηλό βαθμό προσωπικής ευθύνης στην τήρηση των μέτρων προστασίας για να αποφύγουμε τα πισωγυρίσματα. Επιπλέον η πορεία υλοποίησης του Πράσινου Ψηφιακού

Πιστοποιητικού που αίρει την καραντίνα για τους εμβολιασμένους πολίτες θα λειτουργήσει σίγουρα, ενισχυτικά στην κατεύθυνση αυτή.

Από την πλευρά μας διαθέτουμε την ευελιξία, την προσαρμοστικότητα και τη δυναμική για να προβούμε σε όποιες αναγκαίες προσαρμογές, ανάλογα με την εξέλιξη των δεδομένων  ώστε να συνεχίζουμε να τροφοδοτούμε με εναλλακτικές τουριστικές ροές τον εγχώριο τουρισμό.  

Τι σημαίνει για την AEGEAN η παρουσία της στη Θεσσαλονίκη και ποιο είναι το όραμά της για την πόλη;   

Όπως είπαμε η βάση μας στη Θεσσαλονίκη αποτελεί σημείο αναφοράς για τη εταιρεία μας και 2ο κόμβο του δικτύου μας εδώ και 20 χρόνια.  

Επενδύουμε στη Θεσσαλονίκη γιατί γνωρίζουμε ότι μπορεί να αποτελέσει ένα ισχυρό κέντρο τουριστικής, οικονομικής, πολιτιστικής και τεχνολογικής ανάπτυξης και θέλουμε να το υποστηρίξουμε, όπως άλλωστε το έχουμε κάνει μέχρι τώρα.  

Αισθανόμαστε και είμαστε μέρος της πόλης. Για αυτόν τον λόγο στα περισσότερα από τα 20 χρόνια καθημερινής παρουσίας μας προσπαθούμε να στηρίζουμε και να συμμετέχουμε σε ότι σημαντικό συμβαίνει.  

Έχοντας καταγωγή από τη Βόρεια Ελλάδα αλλά και αναμνήσεις από τη ζωή της Θεσσαλονίκης ως φοιτητής τι βλέπετε να έχει αλλάξει τώρα σε σχέση με το τότε; Πώς βλέπετε τη σύγχρονη εικόνα της πόλης;

Είναι σίγουρα μια πιο σύγχρονη, πιο καθαρή και πιο ανθρώπινη πόλη από ότι 42 χρόνια πριν όταν την έζησα για πέντε πολύ όμορφα χρόνια. Η ανάπλαση της παραλίας έχει αναμφίβολα βοηθήσει σε αυτό, όπως και όλες οι μεγάλες επεμβάσεις που έχουν γίνει στην πόλη, όπως πεζοδρομήσεις, αναδείξεις κτηρίων ορόσημα της πόλης, κλπ. Μια πόλη που και τότε ήταν όμορφη, ομόρφυνε και άλλο.

Είναι μια πόλη με ανθρωπιά, με πολύ ζωντάνια λόγω και του ΑΠΘ,  που σε ενθαρρύνει να βιώσεις τις εμπειρίες της καθημερινότητας. Να δουλέψεις, να δημιουργήσεις, να διασκεδάσεις, να αθληθείς δίπλα στη θάλασσα, να κάνεις οικογένεια και να μεγαλώσεις τα παιδιά σου, να προσφέρεις, να σπουδάσεις.

Παρότι πάντοτε θα βλέπω τη Θεσσαλονίκη με νοσταλγία και υποκειμενικότητα, γιατί έχω πολύ ωραίες και έντονες αναμνήσεις από τα νεανικά μου χρόνια στην πόλη και στο ΑΠΘ, νομίζω ότι η πόλη έχει κερδίσει τον ελκυστικό σύγχρονο χαρακτήρα της. Έχει καταφέρει να εξελιχθεί διατηρώντας τον κοσμοπολίτικο και τον πολυπολιτισμικό χαρακτήρα του ιστορικού παρελθόντος της, την αίγλη, την αρχοντιά, και το μοναδικό χρώμα των προηγούμενων χρόνων. Χωρίς να αλλοιωθεί.

Όμως ο παλμός της πόλης ήταν και παραμένει η ζεστασιά και η ανθρωπιά των κατοίκων που δεν έχει αλλάξει καθόλου. Και αυτό είναι ίσως το σημαντικότερο στοιχείο που την κάνει τόσο μοναδική. Η ανθρωπιά, η ειλικρίνεια και το κέφι τους. Ένα κέφι για τη ζωή και τη δημιουργία που είναι μεταδοτικό και διακατέχεσαι από αυτό μόλις συναναστραφείς έστω για λίγο με τους ανθρώπους της.

*Ο CEO της AEGEAN κ. Δημήτρης Γερογιάννης γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Έδεσσα. Πήρε το πτυχίο του Ηλεκτρολόγου Μηχανικού από την Πολυτεχνική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης το 1984, με το ακαδημαϊκό δυναμικό της οποίας διατηρεί ισχυρούς δεσμούς, και έλαβε το διδακτορικό του από το Πανεπιστήμιο του Γέιλ. Εντάχθηκε στο δυναμικό της AEGEAN το 1999 και είναι CEO της AEGEAN από το 2007. Πριν από την AEGEAN εργάστηκε σε διάφορες εταιρείες στις ΗΠΑ, τη Γερμανία και την Ελλάδα. Είναι παντρεμένος και έχει δυο παιδιά.