Skip to main content

Ο χάρτης των εξαγωγών και η γραφειοκρατία που ζει και βασιλεύει

Γραφειοκρατία και Ελλάδα πάνε μαζί. Πάντα και παντού. Μέχρι και στην πανδημία. Χαρακτηριστική η ομολογία Εξαδάκτυλου για τα 32 μέλη της Επιτροπής.

Καλημέρα σας!

• Σήμερα ο καφές μας είναι σχετικά ελαφρύς. Φίλτρου. Γαλλικός, όπως λέγαμε παλαιότερα. Σκέτος, χωρίς ζάχαρη και γάλα. Κατάλληλη επιλογή για μια πολύ κρύα ημέρα, κατά τη διάρκεια της οποίας θα χρειαστούμε αρκετές κούπες.

Γραφειοκρατία και Ελλάδα πάνε μαζί. Πάντα και παντού. Μέχρι και στην πανδημία. Η ομολογία του προέδρου του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου Θανάση Εξαδάκτυλου, ότι «τα 32 μέλη της επιτροπής των ειδικών που συμβουλεύουν την κυβέρνηση είναι πολλά, θα έπρεπε να είναι λιγότερα» είναι χαρακτηριστική. Και δεν είναι το μόνο παράδειγμα…

• Ας προσέξει, λοιπόν, ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής Κυριάκος Πιερρακάκης, ο άνθρωπος που ανέλαβε να περάσει το ελληνικό δημόσιο στην ψηφιακή εποχή. Διότι δυστυχώς το θέμα δεν είναι μόνο το ίντερνετ, οι πλατφόρμες και τα κατάλληλα λογισμικά. Διότι εάν ο μηχανισμός της δημόσιας διοίκησης εξακολουθεί να «μιλάει» την ίδια γλώσσα, απλώς με άλλα μέσα, το κέρδος θα είναι μικρό. Με άλλα λόγια, εάν –όπως φαίνεται σε κάποιες περιπτώσεις- οι κανόνες της γραφειοκρατίας απλώς ψηφιοποιηθούν και περάσουν στην ηλεκτρονική διακυβέρνηση δεν κάνουμε και πολλά.

• Ένα ακόμη –επίκαιρο λόγω συγκυρίας- παράδειγμα είναι οι πρακτικές του Συνεγγυητικού Κεφαλαίου Εξασφάλισης Επενδυτικών Υπηρεσιών, που αυτή την περίοδο εκκαθαρίζει την υπόθεση της εκτός παιχνιδιού, πλέον, GUARDIAN TRUST ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΑΚΗ ΑΕΠΕΥ, που είχε δραστήριο γραφείο και πολλούς πελάτες στη Θεσσαλονίκη. Τι ζητάει, λοιπόν, το Συνεγγυητικό για να πιστώσει χρήματα στους δικαιούχους, τους οποίους ενημερώνει με συστημένη επιστολή; Να βεβαιώσουν με γνήσιο της υπογραφής το τραπεζικό τους ΙΒΑΝ και να του στείλουν, επιπλέον, την 1η σελίδα του τραπεζικού τους βιβλιαρίου. Να στείλουν τα δύο έγγραφα σε φυσική μορφή, με συστημένη επιστολή ή με κούριερ. Εκτός του ότι το μέιλ δεν θεωρείται αξιόπιστο, προφανώς στο Συνεγγυητικό τους έχει ξεφύγει ότι τα βιβλιάρια τραπεζικών λογαριασμών εν πολλοίς έχουν καταργηθεί.

• Έκλεισε η συμφωνία μεταξύ του Συνδέσμου Εξαγωγέων – ΣΕΒΕ και του Επιμελητηρίου Πιερίας για την κοινή έκδοση εξαγωγικού οδηγού το αμέσως προσεχές διάστημα. Κάτι προφανώς χρήσιμο όχι μόνο στους επιχειρηματίες της Πιερίας, αλλά και γενικότερα.

• Έτοιμος είναι ο «Χάρτης Εξαγωγών» που δημιούργησε ο ΣΕΒΕ για τις εξαγωγικές επιδόσεις των 13 περιφερειών της χώρας την περίοδο 2015 – 2019. Θα δημοσιοποιηθεί προσεχών και πιθανότατα δεν έχει μεγάλες διαφορές από την εικόνα της προηγούμενης πενταετίας.

• Μαθαίνουμε, πάντως, ότι το 2020, λόγω κορωνοϊού, πολλά άλλαξαν στις ελληνικές εξαγωγές. Εάν εξαιρέσουμε τα πετρελαιοειδή, τα οποία επηρεάζονται πολύ από τις διεθνείς τιμές του μαύρου χρυσού, οι εξαγωγές αγαθών της χώρας αυξήθηκαν συνολικά κατά 700 εκατ. ευρώ. Όπως ήταν αναμενόμενο καλά συνέχισαν να πηγαίνουν τα τρόφιμα (αύξηση εξαγωγών 400 – 500 εκατ. ευρώ) και παραδόξως τα φάρμακα (αύξηση 800 εκατ. ευρώ), για τα οποία πολύ καλή αγορά αναδεικνύεται η Γαλλία. Αντιθέτως, μειώθηκαν οι εξαγωγικές επιδόσεις των δομικών προϊόντων.

• Δύο λεπτομέρειες με σημασία για τις ελληνικές εξαγωγές:
Πρώτον, το 2020 πολλές ελληνικές επιχειρήσεις τροφίμων δεν τα πήγαν καλά. Είναι, κυρίως, εκείνες που απευθύνονται σχεδόν αποκλειστικά σε εστιατόρια που λειτουργούν με ελληνική κουζίνα, σε περιοχές του κόσμου με πολλούς Έλληνες. Παράλληλα αυτές οι εταιρείες «έτυχε» να έχουν υποτιμήσει το κανάλι των σούπερ μάρκετ. Με τόσα lockdown και κλειστή την εστίαση απλώς την… πάτησαν. Ανάμεσα τους και κάποιες πολύ γνωστές στη Θεσσαλονίκη. Δεύτερον, καλύτερος πελάτης για τις εξαγωγές της Ανατολικής Αττικής είναι οι ΗΠΑ. Γιατί; Διότι στην περιοχή λειτουργεί η παραγωγική μονάδα της γαλλικής BIC, που παράγει προϊόντα (κυρίως ξυραφάκια) για την αγορά της Αμερικής.

• Με αφορμή την κουβέντα περί εξαγωγών. Ο ΣΕΒΕ διαθέτει σήμερα 724 ενεργά μέλη. Από αυτά περίπου τα 100 γράφτηκαν την τελευταία τριετία. Πρακτικά αυτό μεταφράζεται σε 40.000 ευρώ επιπλέον το χρόνο από συνδρομές, ποσό σημαντικό για ένα Σύνδεσμο, η εμβέλεια του οποίου καλύπτει, πλέον, το σύνολο της χώρας.