Skip to main content

Τα ορυκτά ασπίδα προστασίας κατά της εξάπλωσης του κορωνοϊού

Οι ιδιότητες του χρυσού στη θεραπεία και διάγνωση ασθενειών αναδεικνύονται, καθώς εξελίσσεται η μάχη για τα γρήγορα τεστ κατά του κορωνοϊού.

Ο κορωνοϊός δεν «χτύπησε» μόνον την πόρτα μας και τα συστήματα υγείας, αλλά και την παγκόσμια οικονομία. Η οποία πάντα θεωρούσε τον χρυσό ως ένα ασφαλές και σταθερό απόθεμα αξίας, ένα καταφύγιο, ιδίως σε περιόδους διεθνών πιέσεων, μεταξύ των οποίων και οι υγειονομικές. Σήμερα αποδεικνύεται περίτρανα ότι ο χρυσός, καθώς και πολλά ακόμη ορυκτά, είναι απολύτως αναγκαία για νευραλγικές ανάγκες της ανθρωπότητας, μεταξύ των οποίων και η πιο σημαντική: η υγεία.

Όσο ακατανόητη κι αν φαντάζει με μια πρώτη προσέγγιση η συσχέτιση, τόσο απρόσμενα σημαντική και ουσιώδης εν τέλει είναι: ορυκτά και μέταλλα είναι απολύτως στοιχειώδη για την προστασία της υγείας του ανθρώπου. Και δη ο χρυσός, που αποτελεί διαχρονικά συστατικό πολλών θεραπειών για ασθένειες.

Μικροσκοπικά, σφαιρικά μέρη χρυσού σε επίπεδο νανοσωματιδίων χρησιμοποιούνται εδώ και 40 χρόνια ως "δείκτες" στα Τεστ Ταχείας Διάγνωσης (RDTs) που εντοπίζουν ταχύτατα την ύπαρξη ασθενειών όπως η ελονοσία (αλλιώς μαλάρια), με μία μόνο σταγόνα αίματος. Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, εκατοντάδες εκατομμύρια Τεστ Ταχείας Διάγνωσης διακινούνται ετησίως σε όλο τον κόσμο. Και τα τεστ αυτά δίνουν σαφές και οριστικό αποτέλεσμα σε μόλις 15-20 λεπτά από την εξέταση!

Τώρα, ο χρυσός χρησιμοποιείται ως δείκτης στα περισσότερα αντίστοιχα τεστ ταχείας διάγνωσης που βρίσκονται σε πειραματικό στάδιο για την ανίχνευση του νέου κορωνοϊού. Μία από τις πρώτες εταιρείες κλινικών διαγνωστικών που εφαρμόζουν τεστ με βάση τον χρυσό είναι η αμερικανική BioMedomics. Αυτά τα τεστ ταχείας διάγνωσης αναγνωρίζουν την παρουσία βιοδεικτών από την απόκριση του ανοσοποιητικού συστήματος στον κορωνοϊό, αντί να αναζητήσουν τον ίδιο τον ιό, και μπορούν να διαπιστώσουν εάν ένας άνθρωπος έχει μολυνθεί από τον COVID-19, ακόμη και αφότου αυτός έχει εξαφανιστεί από το σώμα!

Οι περισσότερες χώρες φαίνεται πως προσανατολίζονται στην αξιοποίηση των γρήγορων τεστ αντισωμάτων στη μάχη κατά του κορωνοϊού, καθώς τα τεστ μοριακού ελέγχου απαιτούν καλά εξοπλισμένα εργαστήρια, εξειδικευμένο προσωπικό και αντιδραστήρια, τα οποία συχνά πλέον δεν βρίσκονται σε επάρκεια για να καλύψουν τις διαρκώς αυξανόμενες διαγνωστικές ανάγκες.

Η «χρυσοθεραπεία»

Ήδη το μακρινό 1890, ο ο κυ­α­νι­ού­χος χρυ­σός, μέσω της «χρυσοθεραπείας» του γερμανού βακτηριολόγου Ρόμπερτ Κοχ, επιστρατεύθηκε για την αναχαίτιση του βακίλου της φυματίωσης.

Τα τελευταία χρόνια ο χρυσός γίνεται ολοένα και περισσότερα αναπόσπαστο κομμάτι στη ραγδαία εξέλιξη της ιατρικής, της φαρμακοβιομηχανίας και της διάγνωσης ασθενειών, ιδίως ρευματικών νοσημάτων.

Νανομόρια χρυσού χρησιμοποιούνται για ιατρική έρευνα, διάγνωση και θεραπεία ορισμένων μορφών καρκίνου, σε συνδυασμό με ειδικά αντικαρκινικά φάρμακα. Ο χημικά ρευστοποιήσιμος χρυσός χορηγείται μέσω εισχώρησης στους μύες στη ρευματοειδή αρθρίτιδα επιτυγχάνοντας θεραπεία σε 7 από τις 10 περιπτώσεις ασθενών. Ο χρυσός εφαρμόζεται στη διάγνωση του HIV/AIDS, ενώ χρησιμοποιείται επίσης στις επικαλύψεις των stents, στους αγωγούς δηλαδή που τοποθετούνται σε φλέβες και αρτηρίες, ώστε να τις κρατούν ανοιχτές κατά τη διάρκεια θεραπειών των αγγείων.

Και δεν είναι μόνο ο χρυσός. Μέταλλα και ορυκτά όπως ο άργυρος, ο χαλκός, ο ψευδάργυρος, ο μόλυβδος, δίνουν υπεραξία στη σύγχρονη ιατρική μέσω της τεχνολογίας.

Ο ρόλος της ελληνικής εξορυκτικής βιομηχανίας στην εφοδιαστική επάρκεια της Ευρώπης σε ορυκτές πρώτες ύλες

Καθίσταται, λοιπόν, εξαιρετικά κομβικός ο ρόλος της εξορυκτικής βιομηχανίας στην «αλυσίδα ζωής» που έχει σχηματιστεί γύρω από τον πλανήτη, ώστε να θωρακίσει τους «κρίκους» της παρέχοντας ό,τι ακριβώς απαιτείται στο μαζικό μέτωπο που έχει ανοίξει απέναντι στον νέο κορωνοϊό.

Η Ελλάδα μπορεί να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στον εφοδιασμό της Ευρώπης, καθώς διαθέτει ένα πλούσιο μεταλλευτικό απόθεμα στο υπέδαφός της αλλά και τις βιομηχανίες που υπεύθυνα και βιώσιμα εξορύσσουν και διαθέτουν τα ορυκτά στην Ευρώπη και σε όλο τον κόσμο.

Ένα εκ των πιο σημαντικών, παγκοσμίου κλάσης, βεβαιωμένων κοιτασμάτων χρυσού, άργυρου, μόλυβδου, χαλκού και ψευδάργυρου εντοπίζεται στη βορειοανατολική Χαλκιδική και συγκεκριμένα στα Μεταλλεία Κασσάνδρας, που λειτουργεί η εταιρεία Ελληνικός Χρυσός. Το μεταλλευτικό δυναμικό της περιοχής μεταξύ Ολυμπιάδας, Σκουριών, και Στρατωνίου θεωρείται ένα από τα σημαντικότερα στη Ευρώπη. Τα μεταλλεία της Ολυμπιάδας και των Μαύρων Πετρών λειτουργούν και είναι παραγωγικά, με σημαντική δυναμική εξαγωγών, ενώ εκείνο στις Σκουριές τελεί υπό ανάπτυξη.