Skip to main content

Ο χρονικός στόχος που έχει θέσει ο Μητσοτάκης στην κυβέρνησή του

Όπως επισημαίνουν πολιτικοί αναλυτές, οτιδήποτε εξαγγέλλεται από την παρούσα κυβέρνηση θα είναι χρονικά αποκωδικοποιημένο.

Αν κανείς θέλει να αποκωδικοποιήσει τον μεσοπρόθεσμο στόχο του Κυριάκου Μητσοτάκη ως πρωθυπουργού, δεν έχει παρά να απομονώσει μια φράση από την συνέντευξη του στο βρετανικό κανάλι BBC: «Η Ελλάδα σε τρία χρόνια θα πρέπει να αποπνέει αισιοδοξία και δυναμισμό». Τι αποκαλύπτει αυτή η αναφορά; Ότι με αυτόν τον χρονικό στόχο θα λειτουργεί από εδώ και στο εξής. Κι αυτό γιατί τον τέταρτο χρόνο θα θέλει να δρέψει τους καρπούς αυτής της πολιτικής γιατί παράλληλα θα θέλει (κι αυτός) να κερδίσει τις επόμενες εθνικές εκλογές. Είναι απλό. Συνεπώς, όπως επισημαίνουν πολιτικοί αναλυτές, ό,τι εξαγγέλλεται από την παρούσα κυβέρνηση θα είναι χρονικά αποκωδικοποιημένο.

Ο στόχος αυτός θα είναι περίπου θέσφατο και θα ισχύει σε όλες τις περιπτώσεις, για όλα τα θέματα. Από τα πιο απλά, ως τα πιο θεσμικά. Όπως για παράδειγμα αυτό που θα προβλέπει τη μείωση του αριθμού των βουλευτών της ελληνικής Βουλής που επίσης φέρεται να εξετάζει ο πρωθυπουργός. Συγκεκριμένα, μέσω της συνταγματικής αναθεώρησης, που θα ξεκινήσει να συζητείται επισήμως τον Σεπτέμβριο, θέλει να τους «κατεβάσει» στους 250, από 300 που είναι τώρα! Κι αυτό το μέτωπο θα κλείσει μέσα στα επόμενα τρία χρόνια. Σύμφωνα, πάντως, με μια εκδοχή, η συγκεκριμένη εκκρεμότητα θα διευθετηθεί πολύ νωρίτερα.

Όπως πολύ νωρίτερα θα έχει λήξει και η εκκρεμότητα με τους νέους Κώδικες. Εν προκειμένω, «παίζει» το ενδεχόμενο να υπάρξει αναστολή αντί κατάργησης των νέων Κωδικών. Αυτό τουλάχιστον μελετά η νέα ηγεσία του υπουργείου Δικαιοσύνης. Κι αυτό γιατί, όπως λέγεται αρμοδίως, θέλει να προλάβει να μελετήσει σοβαρά την κατάσταση των πραγμάτων και να επιλέξει τις αλλαγές που πρέπει να γίνουν.