Skip to main content

Ο δήμος Καλαμαριάς απαντά στο δημοσίευμα της Voria για το 10ο Γυμνάσιο

Ο δήμαρχος Καλαμαριάς διευκρίνισε πως η κατανομή του μαθητικού δυναμικού είναι αποκλειστική αρμοδιότητα της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.

Απάντηση στο δημοσίευμα της Voria.gr (δείτε εδώ) σχετικά με τη διαμαρτυρία των γονέων μαθητών του 10ου Γυμνασίου που από τη νέα σχολική χρονιά θα αναγκαστούν να φοιτήσουν στο 5ο Λύκειο, το οποίο βρίσκεται στην περιοχή του Βότση και όχι στο κοντινό τους, 3ο Λύκειο, απέστειλε ο δήμαρχος Καλαμαριάς, Θεοδόσης Μπακογλίδης.

Στην απάντησή του τονίζει πως το 3ο Γυμνάσιο - Λύκειο Καλαμαριάς έχει μπει σε πρόγραμμα ΕΣΠΑ ενεργειακής αναβάθμισης σχολικών κτηρίων, πράγμα που σημαίνει ότι θα ανακαινισθεί. «Για να υλοποιηθούν οι απαιτούμενες εργασίες πρέπει να τηρηθούν οι απαραίτητοι όροι και προϋποθέσεις που ο νόμος ορίζει», σημείωσε. Μάλιστα διευκρίνισε πως η κατανομή του μαθητικού δυναμικού είναι αποκλειστική αρμοδιότητα της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και πρόσθεσε πως η αξιοποίηση αιθουσών σε άλλο κτήριο, ώστε να φιλοξενήσουν κάποιους μαθητές, πρέπει να είναι πρόταση της  Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και να έχει την τελική έγκριση του Υπουργείου Παιδείας.

Τέλος, ανέφερε ότι για το θέμα «αυτήν τη στιγμή γίνονται σενάρια από κάποιους και βγαίνουν συμπεράσματα σε ανυπόστατη βάση».

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

«Οι παραταξιακές φωνές δεν έχουν θέση μέσα στην ομαλή λειτουργία της σχολικής κοινότητας. Με αφορμή την προεκλογική περίοδο δεν πρέπει να προβάλλονται αιτήματα που δεν αφορούν αρμοδιότητες του Δήμου. Δυστυχώς, για ευνόητους λόγους  κάποιοι παραπληροφορούν τους γονείς, ενώ θα έπρεπε να επιδιώκουν την έγκυρη ενημέρωση.

Γι΄αυτόν τον λόγο, λοιπόν, ως Δήμαρχος Καλαμαριάς ενημερώνω ότι το 3ο Γυμνάσιο - Λύκειο Καλαμαριάς έχει μπει σε πρόγραμμα ΕΣΠΑ ενεργειακής αναβάθμισης σχολικών κτιρίων, πράγμα που σημαίνει ότι θα ανακαινισθεί. Για να υλοποιηθούν οι απαιτούμενες εργασίες πρέπει να τηρηθούν οι απαραίτητοι όροι και προϋποθέσεις που ο νόμος ορίζει.

Ξεκαθαρίζω ότι  αρμοδιότητα του Δήμου είναι η λειτουργία -συντήρηση των σχολικών μονάδων. Η κατανομή  του μαθητικού δυναμικού είναι αποκλειστική αρμοδιότητα της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης. Όπως επίσης η αξιοποίηση αιθουσών  σε άλλο κτίριο, ώστε να φιλοξενήσουν κάποιους μαθητές, πρέπει να είναι πρόταση της  Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και να έχει την τελική έγκριση του Υπουργείου Παιδείας.

Αυτήν τη στιγμή γίνονται σενάρια από κάποιους και βγαίνουν συμπεράσματα σε ανυπόστατη βάση. Το χρονοδιάγραμμα της διαδικασίας έχει ως εξής: α) Τετάρτη 22 Μαΐου ξεκινούν οι ηλεκτρονικές εγγραφές στα Λύκεια (ολοκληρώνονται 17 Ιουνίου), β) η  Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης κάνει την κατανομή των μαθητών με βάση τα σχολεία αναφοράς που καθορίζει η ίδια αποκλειστικά.

Για οποιοδήποτε πρόβλημα προκύπτει ακολουθείται  η νόμιμη διαδικασία που προβλέπουν οι κείμενες διατάξεις. Συγκεντρώνονται όλα τα στοιχεία και αποφασίζει η Δημοτική Επιτροπή Παιδείας, θεσμικό όργανο για τη λήψη αποφάσεων.

Εμείς ως Δήμος έχουμε αποδείξει ότι στηρίζουμε το Δημόσιο σχολείο και η Καλαμαριά έκανε πράξη τα σχολεία γειτονιάς. Σημειώνω ότι ξεκίνησε η διαδικασία ανέγερσης νέου Λυκείου. Αυτό δείχνει ότι πρώτιστο μέλημά μας είναι η εξυπηρέτηση των παιδιών και η ασφαλής μετακίνησή τους».