Skip to main content

Ο «δάσκαλος» του εθνολαϊκισμού Στηβ Μπάνον στο Παρίσι

Ως παρατηρητής των ευρωεκλογών διατείνεται ότι έχει πάει στη Γαλλία ο Στηβ Μπάνον, πρώην σύμβουλος του Τραμπ και υποστηρικτής της Μαρίν Λεπέν.

Το Παρίσι διάλεξε ο Στηβ Μπάνον πρώην σύμβουλος του Ντόναλντ Τραμπ για να στήσει το παρατηρητήριό του στο πολυτελές ξενοδοχείο Μπριστόλ την τελευταία αυτή εβδομάδα πριν από τις ευρωεκλογές. Είναι γνωστός για τις ακραίες εθνικιστικές και λαϊκιστικές του θέσεις καθώς και την υποστήριξη στην Μαρίν Λεπέν.

«Τι θράσος!» φωνάζουν ενοχλημένα στελέχη της πλειοψηφίας, που χαρακτηρίζουν την παρουσία του ως παρέμβαση στα εσωτερικά της Γαλλίας. Ο ίδιος με πρωινή συνέντευξή στο ραδιόφωνο RMC δήλωσε με ηρεμία ότι έχει έλθει απλώς ως «παρατηρητής.»

Αναγνώρισε όμως ότι για τις ευρωεκλογές «όλα παίζονται στη Γαλλία». Υπήρξε προσεχτικός αποφεύγοντας την όποια διαβεβαίωση ότι ήλθε για να υποστηρίξει τον Εθνικό Συναγερμό της Λεπέν.

Εγκώμιο Μπάνον στη Λεπέν

Υπογράμμισε όμως, ότι μετά την αποτυχία της το 2017 η Μαρίν Λεπέν «έδωσε μια νέα στροφή στο κόμμα της επιστρέφοντας στα θεμελιώδη ζητήματα, όπως προστατευτισμός της εθνικής οικονομίας, η δυνατότητα κάθε κράτους να αποφασίζει για την πολιτική του». «Σήμερα η Λεπέν είναι μια από τους ηγέτες του εθνικο-λαίκιστικού αυτού κινήματος», είπε, καταλήγοντας ότι είναι απόλυτα σύμφωνος μαζί της.

Για τον αντικαγκελάριο Στράχε στην Αυστρία ο Στηβ Μπάνον δήλωσε ότι πρόκειται «απλώς για ένα διεφθαρμένο άτομο, όπως υπάρχουν παντού, χωρίς ιδιαίτερο βάρος για το κίνημα.»

Για το Brexit όμως αναγνώρισε ότι συνέβαλε στην εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ, ενώ μια πρωτιά της Λεπέν και των εθνικιστικών στην Ευρώπη, θα μπορούσε να παίξει θετικό ρόλο για την επανεκλογή του το 2020.

Oλυμπία Τσίπηρα, Παρίσι

Πηγή: Deutsche Welle