Skip to main content

Δένδιας σε Γκουτέρες:Καμία διαπραγμάτευση όσο μένουν τα τουρκικά πλοία

Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών παρέδωσε στον γ.γ. του ΟΗΕ επιστολή του Κυριάκου Μητσοτάκη, προκειμένου να τη διαβιβάσει στο Συμβούλιο Ασφαλείας.

Την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο και τις θέσεις της Αθήνας για τον σαφή τρόπο με τον οποίο η Τουρκία πρέπει άμεσα να προχωρήσει σε απτές κινήσεις αποκλιμάκωσης, παρουσίασε χθες στον γ.γ. του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, o oπίος βρέθηκε σε ένα ταξίδι-αστραπή λίγων ωρών στη Νέα Υόρκη.

Η Αθήνα επιθυμεί την ταχεία προώθηση της συμφωνίας της για οριοθέτηση ΑΟΖ με την Αίγυπτο και την ανάρτηση των σχετικών Χαρτών από τη Διεύθυνση Ωκεάνιων Υποθέσεων και Δικαίου της Θάλασσας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών (DOALOS). Εξάλλου χθες, μετά τη συνάντηση, ο κ. Δένδιας επισήμανε ότι εξήγησε στον κ. Γκουτέρες «τι συμβαίνει στην Ανατολική Μεσόγειο, πως η τουρκική παραβατικότητα δημιουργεί προβλήματα στη σταθερότητα και στην ειρήνη στην περιοχή και επίσης κουβεντιάσαμε για την ελληνοαιγυπτιακή συμφωνία, αντίγραφο της οποίας εθιμοτυπικά του έδωσα», όπως αναφέρει η Καθημερινή.

Οπως είπε ο κ. Δένδιας, παρέδωσε στον κ. Γκουτέρες «επιστολή του πρωθυπουργού, του κ. Κυριάκου Μητσοτάκη, με την παράκληση του πρωθυπουργού να τη διαβιβάσει στο Συμβούλιο Ασφαλείας», ενώ αντάλλαξαν απόψεις «για το μέλλον του κυπριακού προβλήματος» και το πώς θα μπορούσαν να εξελιχθούν τα πράγματα μετά τις τουρκοκυπριακές «εκλογές». Ερωτηθείς αν η Ελλάδα σκοπεύει να προσφύγει στο Συμβούλιο Ασφαλείας με αφορμή την τουρκική παραβατικότητα, ο κ. Δένδιας σχολίασε ότι «είναι πάντα δικαίωμα οποιουδήποτε μέλους των Ηνωμένων Εθνών, και κατά συνέπεια και της χώρας μας. Το πότε όμως, υπό ποιες συνθήκες πρέπει να χρησιμοποιηθεί αυτή η δυνατότητα, αυτό είναι πάντα θέμα το οποίο αποφασίζεται υπό τις συνθήκες της συγκεκριμένης στιγμής».

Ως προς την υπόθεση του εγγράφου που παρέδωσε ο γ.γ. του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ σε αντιπροσώπους Ελλάδας και Τουρκίας, είπε ότι αυτό «δεν έχει μελετηθεί» ως εκ τούτου δεν μπορεί να εκφραστεί «δυσαρέσκεια ή ευαρέσκεια». Ο κ. Δένδιας επανέλαβε, πάντως, ότι «η Ελλάδα δεν διαπραγματεύεται με την Τουρκία. Η Ελλάδα έχει πει ξεκάθαρα ότι διαπραγμάτευση με την Τουρκία μπορεί να υπάρξει μόλις τα τουρκικά πλοία αποχωρήσουν από την ελληνική υφαλοκρηπίδα. Οχι όμως όσο τα τουρκικά πλοία παραμένουν εκεί». Ο κ. Δένδιας θα συνομιλήσει σήμερα με τον γ.γ. του ΝΑΤΟ, ενώ χθες είχε τηλεφωνική επαφή με τον βοηθό υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Φιλ Ρίκερ.

Την ίδια στιγμή, Τούρκοι αξιωματούχοι, όπως ο εκπρόσωπος του κυβερνώντος κόμματος ΑΚΡ Ομέρ Τσελίκ, εξακολουθούν να χρησιμοποιούν εμπρηστικούς τόνους για την Ελλάδα. Χθες, με αφορμή την υπόθεση των δημοσιογράφων του «Αναντολού» στο Καστελλόριζο, ο κ. Τσελίκ δήλωσε πως «είναι απαράδεκτο για τις ελληνικές αρχές να αφήνουν να περάσει αυτό το θέμα. Οι ελληνικές αρχές πρέπει να καταστήσουν σαφές αν υποστηρίζουν φασίστες ή την ελευθερία του Τύπου».