Skip to main content

Ο διαστημικός όμιλος Ariane θα περικόψει 2.300 θέσεις εργασίας

Οι περικοπές του προσωπικού θα γίνουν διεθνώς, όχι μέσω απόλυσης, αλλά μέσω μη αντικατάστασης των εργαζομένων που αποχωρούν.

Ο ευρωπαϊκός αεροδιαστημικός όμιλος ArianeGroup, ο οποίος κατασκευάζει τους πυραύλους Ariane, ανακοίνωσε ότι θα περικόψει 2.300 θέσεις πλήρους απασχόλησης έως το 2022, προκειμένου να γίνει πιο ανταγωνιστικός διεθνώς.

Ο όμιλος αντιμετωπίζει ολοένα πιο σκληρό ανταγωνισμό από τις αμερικανικές αεροδιαστημικές εταιρείες (ιδίως από τη Space X του Ίλον Μασκ που πλέον κάνει περισσότερες εκτοξεύσεις πυραύλων από ό,τι η ArianeGroup), αλλά και από άλλες χώρες, όπως η Ινδία, «οι οποίες κλείνουν τις αγορές τους στον ξένο ανταγωνισμό», σύμφωνα με την ευρωπαϊκή εταιρεία.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, οι περικοπές του προσωπικού θα γίνουν διεθνώς, όχι μέσω απόλυσης, αλλά μέσω μη αντικατάστασης των εργαζομένων που αποχωρούν ή συνταξιοδοτούνται. Η εταιρεία -που προήλθε από τη συνεργασία της Airbus και της γαλλικής Safran- απασχολεί σήμερα περίπου 9.000 άτομα, κυρίως στη Γαλλία και στη Γερμανία.

Οι σημερινοί πύραυλοι Ariane 5, που χρησιμοποιεί ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Διαστήματος (ESA), σύντομα θα αντικατασταθούν από τη νεότερη γενιά των Ariane 6, οι οποίοι θα είναι κατά περίπου 40% φθηνότεροι. Όμως μέχρι στιγμής έχουν υπάρξει μόνο τρεις παραγγελίες για τους νέους ευρωπαϊκούς πυραύλους, ο πρώτος από τους οποίους προγραμματίζεται να εκτοξευθεί το 2020, σύμφωνα με τα πρακτορεία Ρόιτερς και Γαλλικό.

Η ArianeGroup ασχολείται και με τον αμυντικό τομέα, κατασκευάζοντας βαλλιστικούς πυραύλους.