Skip to main content

Ο δήμος Χαλκηδόνος συμμετείχε σε συνεδρίαση της Επιτροπής Ελληνισμού της Διασποράς

«Οι πολιτιστικοί μας σύλλογοι έχουν έναν ρόλο καίριο και πολύ δυναμικό στη διαχείριση της άυλης και υλικής πολιτιστικής κληρονομιάς», είπε ο δήμαρχος.

Σε συνεδρίαση της Επιτροπής Ελληνισμού της Διασποράς της Βουλής παρέστησαν ο Δήμαρχος Χαλκηδόνος, Σταύρος Αναγνωστόπουλος, ο Αντιδήμαρχος Πολιτισμού, Ανέστης Ανεστίδης και αντιπροσωπεία Προσφυγικών Συλλόγων του δήμου Χαλκηδόνος μετά από πρόσκληση του Προέδρου της Επιτροπής Ελληνισμού της Διασποράς και Βουλευτή της ΝΔ Β' Θεσσαλονίκης, Σάββα Αναστασιάδη με αφορμή τη συμπλήρωση εκατό χρόνων από τη Μικρασιατική Καταστροφή.

Η ενημέρωση των μελών της Επιτροπής από προσφυγικούς συλλόγους του δήμου Χαλκηδόνος πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο των ειδικών συνεδριάσεων που πραγματοποιεί η Επιτροπή, εντός του 2022 και στις οποίες καλούνται εκπρόσωποι προσφυγικών συλλόγων από όλη την Ελλάδα, που έχουν ως κοινό χαρακτηριστικό την αφοσίωσή τους στη διάσωση και ανάδειξη της ζώσας παράδοσης και τη συστηματική τους προσπάθεια να τη φέρουν κοντά στο ευρύ κοινό όπως και στη νέα γενιά.

Τα μέλη της Επιτροπής ενημέρωσαν ο Δήμαρχος Χαλκηδόνος Σταύρος Αναγνωστόπουλος, εκ μέρους του Πολιτιστικού Συλλόγου Αγίου Αθανασίου το επίτιμο μέλος και Αντιδήμαρχος Πολιτισμού Ανέστης Ανεστίδης, εκ μέρους του Πολιτιστικού Συλλόγου Γέφυρας «Μέτρες - Σωζόπολη» ο Πρόεδρος Ιωάννης Κιουμουρτζής, εκ μέρους του Πολιτιστικού Συλλόγου Νέας Μεσημβρίας η Πρόεδρος Μάλαμα Καλαράκη, εκ μέρους του Μορφωτικού Πολιτιστικού Συλλόγου Σμυρναίων Μικρασιατών Βαθυλάκκου η Πρόεδρος Αθηνά Ρουμελιώτη και εκ μέρους του Μορφωτικού Πολιτιστικού Συλλόγου Αδένδρου ''Πρόοδος'' ο Πρόεδρος, Γιώργος Τσαπάρας.

Στην ομιλία του ο Δήμαρχος Χαλκηδόνος ευχαρίστησε θερμά τον Πρόεδρο της Βουλής Κωνσταντίνο Τασούλα και τον Πρόεδρο της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Ελληνισμού της Διασποράς Σάββα Αναστασιάδη, για την άκρως τιμητική, όπως τη χαρακτήρισε, πρόσκληση προς το δήμο και τους πολιτιστικούς συλλόγους, να συμμετάσχουν στην ειδική συνεδρίαση της Επιτροπής, με αφορμή τη συμπλήρωση εκατό χρόνων από τη θλιβερή επέτειο της Μικρασιατικής καταστροφής και τους συνεχάρη για την πρωτοβουλία τους αυτή.

Ο κ. Αναγνωστόπουλος μίλησε για την ιστορία του δήμου και έκανε μια σύντομη παρουσίαση του τόπου. «Ο δήμος Χαλκηδόνος είναι ένας μεγάλος ηπειρωτικός δήμος, περίπου 35.000 κατοίκων, που προέκυψε από τη συνένωση των τριών πρώην δήμων Αγίου Αθανασίου, Κουφαλίων και Χαλκηδόνας. Η έδρα του είναι στα Κουφάλια ενώ ιστορική έδρα του δήμου είναι η Γέφυρα (Τόψιν). Ο δήμος μας περιλαμβάνει 17 οικισμούς, που κατοικούνται είτε εξ ολοκλήρου, είτε στη συντριπτική πλειοψηφία τους από απογόνους προσφύγων από τη Θράκη, τη Μικρά Ασία και τον Πόντο», είπε ο Δήμαρχος Χαλκηδόνος και συμπλήρωσε: «Η περιοχή μας είναι μία κατ’ εξοχήν αγροτική περιοχή, στην καρδιά του κάμπου της Θεσσαλονίκης, με ανάπτυξη χιλιάδων στρεμμάτων δυναμικών καλλιεργειών και ύπαρξη πολλών μεγάλων και οργανωμένων κτηνοτροφικών μονάδων. Επιπλέον εντός των ορίων μας, υπάρχουν εκατοντάδες βιομηχανίες, βιοτεχνίες, εργαστήρια, επιχειρήσεις, ξενοδοχεία κλπ., όπου απασχολούνται χιλιάδες εργαζόμενοι, που είτε διαμένουν στην περιοχή μας, είτε μετακινούνται προς αυτές, κυρίως από το αστικό κέντρο της Θεσσαλονίκης».

Ο Δήμαρχος Χαλκηδόνος αναφέρθηκε και στους αρχαιολογικούς χώρους της περιοχής, που, όπως σημείωσε, μαρτυρούν την ιστορία της και αποτυπώνουν το πέρασμα των λαών, στα βάθη των αιώνων. «Τέτοιοι χώροι είναι οι Μακεδονικοί Τάφοι του Αγίου Αθανασίου με τις σπουδαίες τοιχογραφίες τους, το μοναδικό νεκροταφείο Βογομίλων στη Χαλκηδόνα, η Τούμπα των αρχαίων Ιχνών στα Κουφάλια, η Τούμπα του Καστανά και βέβαια το Μουσείο Βαλκανικών Πολέμων (Τόψιν) στη Γέφυρα, όπου εγκαταστάθηκε το στρατηγείο του Ελληνικού Στρατού από τις 24 έως τις 26 Οκτωβρίου του 1912 και στους χώρους του έγιναν οι διαπραγματεύσεις μεταξύ του Έλληνα Αρχιστράτηγου διαδόχου Κωνσταντίνου και του Χασάν Ταχσίν Πασά, του Τούρκου διοικητή της Θεσσαλονίκης, που οδήγησαν στην τελική παράδοση της Θεσσαλονίκης στους Έλληνες», είπε και συμπλήρωσε: «Σ’ αυτή την ευλογημένη και φιλόξενη γη, εκατέρωθεν της κοιλάδας του Αξιού Ποταμού, οι πρόγονοί μας πριν από έναν ακριβώς αιώνα, κατατρεγμένοι και κυνηγημένοι πρόσφυγες από την Ανατολική Θράκη, την Ανατολική Ρωμυλία, τη Μικρά Ασία και τον Πόντο, μετά την υποχρεωτική ανταλλαγή των πληθυσμών, βρήκαν καταφύγιο και λιμάνι. Εγκαταστάθηκαν κάτω από δύσκολες συνθήκες στην αρχή, αλλά κατάφεραν και ενσωματώθηκαν πλήρως στην τοπική κοινωνία, εναρμονίζοντας τη ζωή τους με τις συνήθειες άλλων πληθυσμών ντόπιων, βλάχων, σαρακατσάνων και βάζοντας τη δική τους σφραγίδα στην οικονομική και πολιτιστική ανάπτυξη του τόπου, δημιουργώντας το αποτέλεσμα που υπάρχει σήμερα και για το οποίο είμαστε όλοι περήφανοι».

Αναφερόμενος στου πολιτιστικούς συλλόγους του δήμου και τον ρόλο τους ο κ. Αναγνωστόπουλος σχολίασε ότι: «Οι πολιτιστικοί μας σύλλογοι έχουν έναν ρόλο καίριο και πολύ δυναμικό στη διαχείριση της άυλης και υλικής πολιτιστικής κληρονομιάς του τόπου μας, κάτι το οποίο είναι ιδιαίτερα σημαντικό για τις μικρές τοπικές κοινωνίες. Αναγνωρίζοντας, πιστεύουμε όλοι, το σημαντικό ρόλο των πολιτιστικών συλλόγων και το πολυδιάστατο έργο τους, το οποίο στηρίζεται στην εθελοντική προσπάθεια των μελών τους, θα μας επιτρέψετε με την ευκαιρία της παρουσίας μας στην επιτροπή σας, να ενώσουμε κι εμείς τη φωνή μας μαζί με τους εκπροσώπους των πολιτιστικών συλλόγων και σωματείων και να απευθύνουμε έκκληση προς την πολιτεία, να υπάρξει άμεση παρέμβαση για τη λήψη μέτρων οικονομικής στήριξης όλων των πολιτιστικών  σωματείων και συλλόγων προκειμένου να μπορέσουν να επανέλθουν πλήρως στις δραστηριότητές τους».

Κλείνοντας την ομιλία του ο Δήμαρχος Χαλκηδόνος τόνισε ότι: «Η Γενοκτονία του Ελληνισμού θα γίνει ορόσημο στη Παγκόσμια Ιστορία χωρίς αμφισβητήσεις και αστερίσκους. Τα χιλιάδες θύματα της γενοκτονίας του Ποντιακού, Μικρασιατικού και Θρακικού Ελληνισμού, ζητούν δικαίωση. Δεν ξεχνάμε. Διότι ιστορία που δεν μνημονεύεται, λησμονιέται. Γενοκτονία που δεν αναγνωρίζεται, επαναλαμβάνεται».