Skip to main content

Ο Δήμος Παύλου Μελά τίμησε τους 14 εκτελεσθέντες της Ευκαρπίας

Η εκδήλωση ξεκίνησε με δοξολογία στον ιερό Ναό του Αγίου Γεωργίου της Ευκαρπίας και επιμνημόσυνη δέηση στο Μνημείο, στον δήμο Παύλου Μελά.

Τους 14 πατριώτες – ήρωες της Ευκαρπίας που εκτέλεσαν πριν από 75 χρόνια, τα γερμανικά στρατεύματα κατοχής τίμησανα το πρωί του Σαββάτου, στο Μνημείο των παλικαριών, το Τοπικό Συμβούλιο Ευκαρπίας και ο Δήμος Παύλου Μελά.

Παρουσία των συγγενών των θυμάτων και του Προξένου του Γενικού Προξενείου Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας Carsten Müller, η εκδήλωση ξεκίνησε με δοξολογία στον ιερό Ναό του Αγίου Γεωργίου της Ευκαρπίας και επιμνημόσυνη δέηση στο Μνημείο από τους πατέρες Γαβριήλ Σιδηρόπουλο ( Ι.Ν. Αγίας Ειρήνης Χρυσοβαλάντου) και Χρυσόστομο Τελίδη (Ι.Ν. Αγίων Θεοπατόρων Ιωακείμ & Άννης).

Δεμουρτζίδης: Η πόλη του Παύλου Μελά έχει μνήμη

Στη συνέχεια ο Δήμαρχος Παύλου Μελά Δημήτρης Δεμουρτζίδης απηύθυνε χαιρετισμό για την ημέρα που η Ευκαρπία πλήρωσε βαρύ το τίμημα της ελευθερίας και της αντίστασης απέναντι στο τέρας του φασισμού και του ναζισμού.

«Είναι η μέρα που η Ευκαρπία βίωσε το δικό της ολοκαύτωμα και το πρόσθεσε στη μακρά λίστα των θηριωδιών που άφησαν πίσω τους οι κατακτητές. Είναι μια μέρα όμως γεμάτη από ήρωες που έχουν αφήσει πίσω τους ανεξίτηλες ιστορίες λεβεντιάς και θάρρους. Η ηρωική Ευκαρπία τα χρόνια της κατοχής πρωτοστατούσε σε κάθε χτύπημα κατά των κατακτητών μέχρι την 31η Ιουλίου του 1944 όταν οι κατακτητές συγκέντρωσαν τους κατοίκους στην πλατεία ως αντίποινα στην αντιστασιακή δράση των κατοίκων της περιοχής. Από τα 17 άτομα που αναζητούσαν, εντόπισαν τους 14 και αφού τους ανέκριναν χωρίς να καταφέρουν να πληροφορηθούν τα ονόματα των συνεργατών τους, τους οδήγησαν στη θέση που βρισκόμαστε σήμερα συγκεντρωμένοι. Εδώ τους εκτέλεσαν, βυθίζοντας στο πένθος τις οικογένειές τους και όλη την περιοχή» ανέφερε ο Δήμαρχος εξιστορώντας τα γεγονότα και τόνισε ότι:

«Μια πόλη είναι τίποτα χωρίς τις μνήμες και τους ανθρώπους της. Μοιάζει με καράβι που δεν έχει αρχή και προορισμό, χωρίς κωπηλάτες στα κουπιά. Όμως η πόλη του Παύλου Μελά έχει μνήμη. Στέκεται ευλαβικά μπροστά στη θυσία των 14 παλικαριών και διατηρεί άσβεστη τη μνήμη τους, φροντίζοντας η λήθη και η άγνοια να μην αγγίξουν την ιερή θυσία τους. Στόχος μας είναι η παράδοση της σκυτάλης της μνήμης στην επόμενη γενιά ώστε να κάνουμε τα παιδιά φορείς της μνήμης και της ιστορίας.
Δεν πρέπει όμως να ξεχνάμε ότι ακόμα και στις σκοτεινές σελίδες της ιστορίας ξεπηδούν φωτεινές ακτίνες από αφηγήσεις θάρρους και αντρειοσύνης. Αφηγήσεις που εμπνέουν και βάζουν θεμέλια στις επόμενες γενιές. Τέτοιες αφηγήσεις έχουν να πουν οι ήρωες της Ευκαρπίας και όλοι οι ήρωες της πατρίδας μας.
Σήμερα όπως και κάθε χρόνο τέτοια μέρα ακουμπάμε πάνω στους ήρωες της Ευκαρπίας μας. Η μνήμη μας είναι στα 14 παλικάρια, τις οικογένειές τους και τους απογόνους τους. Σε αυτούς που έκαναν τα πάντα για την προστασία των συνανθρώπων τους και της κοινότητάς τους, με κόστος την ίδια τους τη ζωή».

Αράπογλου: Η γνώση της ιστορίας είναι ευθύνη για τον καθένα μας

Τον πανηγυρικό της ημέρας εκφώνησε ο Αντιδήμαρχος Πολιτισμού, Παιδείας, Αθλητισμού Ιωσήφ Αράπογλου, ο οποίος έκανε αρχικά μια ιστορική αναφορά στο 1944 και στην ταραγμένη εκείνη περίοδο στην Ευρώπη (απελευθέρωση της Ρώμης, δεύτερο μέτωπο εναντίον των Γερμανών, μαζική επίθεση των Σοβιετικών, προέλαση αγγλοαμερικανικών δυνάμεων) και στην Ελλάδα (γεγονότα Μαϊου με τη μάχη στο Νέστο - διάσκεψη Λιβάνου – διαπραγματεύσεις για σχηματισμό κυβέρνησης – εκλογές, Ιούνιος με εκτέλεση ομήρων στα Διαβατά και εξόντωση ανδρών γυναικών παιδιών στο Δίστομο Βοιωτίας, Ιούλιος με αύξηση επιθέσεων των ανταρτών).

Στη συνέχεια μίλησε για το στρατόπεδο Παύλου Μελά που λειτούργησε ως τόπος συγκέντρωσης πατριωτών – αγωνιστών της Εθνικής Αντίστασης καθώς και συμμάχων αιχμαλώτων πολέμου

«Μετά τη μάχη της Κρήτης, οι Γερμανοί έφεραν στο στρατόπεδο του Παύλου Μελά, πολλούς Εγγλέζους αιχμαλώτους. Επειδή η Ευκαρπία ήταν το κοντινότερο μέρος στο στρατόπεδο, οι συμπατριώτες μας αντιστασιακοί είχαν μέλημα να βοηθούν τους αιχμαλώτους και να τους δραπετεύουν με κίνδυνο της ζωής τους. Έτσι γλύτωσαν Εγγλέζους, Ρώσους και Σέρβους. Άλλες φορές μερικοί μεμονωμένοι αιχμάλωτοι που δραπέτευαν τη νύχτα, χτυπούσαν μια Ευκαρπιώτικη πόρτα, να τους δώσει βοήθεια. Όταν η Γερμανία ήταν ακόμη στις δόξες της, οι αγωνιστές της Ευκαρπίας προσέφεραν πάλι με το δικό τους κίνδυνο, στέγη και ψωμί, σε τραυματισμένους αντάρτες και κυνηγημένους πατριώτες»

Ενώ αναφέρθηκε και σε αυτούς που στρατολογήθηκαν και εξοπλίστηκαν από Γερμανούς και συνέστησαν την Εθνική Ελληνική Ασφάλεια Πόλεως Θεσσαλονίκης, ντυμένοι με γκρι στολές και τη νεκροκεφαλή ως περιβραχιόνιο.

«Το συγκεκριμένο σώμα με αρχηγό τον Δάγκουλα κατάφερε να κερδίσει την αμέριστη γερμανική υποστήριξη δείχνοντας σε ελάχιστο χρονικό διάστημα υπέρμετρη βία και σκληρότητα σε αγωνιστές και όχι μόνο της Εθνικής Αντίστασης. Επιδρομές, αποκλεισμοί συνοικιών της πόλης (τα γνωστά μπλόκα) ήταν μέσα στις επιχειρήσεις της ομάδας του Δάγκουλα. Ένα από αυτά τα μπλόκα των Γερμανών σε συνεργασία με την ομάδα του Δάγκουλα ήταν το μπλόκο της Ευκαρπίας».

Ο Αντιδήμαρχος εξιστόρησε τα θλιβερά γεγονότα της Ευκαρπίας και τόνισε στο τέλος της ομιλίας του:

«Η γνώση της ιστορίας είναι ευθύνη για τον καθένα μας. Είναι η βάση που χτίζουμε το μέλλον μας. Διδάσκει, ενώνει, κάνοντάς μας πιο ώριμους και δυνατούς ώστε να ατενίζουμε το μέλλον μας με αισιοδοξία. Ταυτόχρονα, έχουμε την ευθύνη μέσω της ιστορίας και την υποχρέωση να είμαστε θεματοφύλακες της αλήθειας και της μεταλαμπάδευσης στις επόμενες γενιές αξιών και ιδανικών για έναν κόσμο όπου οι λέξεις πόλεμος, βία, αδικία, ανισότητα θα θεωρούνται άγνωστες.

Σήμερα που το μήνυμα της αντίστασης, τα μηνύματα για δημοκρατία, αλληλεγγύη, κοινωνική δικαιοσύνη, ελευθερία των λαών, είναι επίκαιρα όσο ποτέ, έχουμε υποχρέωση να παραδώσουμε στα παιδιά μας ένα καλύτερο αύριο.

Ας γίνει ορόσημο στην καθημερινότητά μας η θυσία αυτών των ανθρώπων, ώστε μέσα από τα έργα μας να φτιάξουμε έναν καλύτερο κόσμο».

Η Φωτεινή Παπαδοπούλου, εκπρόσωπος της Οργάνωσης Μελών ΣΥΡΙΖΑ Παύλου Μελά, χαιρέτησε κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στους Δαγκουλαίους (τάγμα του Δάγκουλα) και τα γεγονότα της 31ης Ιουλίου στην πλατεία της Ευκαρπίας, ενώ στάθηκε στις αποφάσεις και τα ψηφίσματα της Βουλής των Ελλήνων για διεκδίκηση των οφειλών από τη Γερμανία και την πλήρη ικανοποίηση όλων των αξιώσεων του Ελληνικού κράτους από τον Α΄ και Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Ακολούθησε το προσκλητήριο νεκρών από το υπηρεσιακό στέλεχος του Τμήματος Πολιτισμού Ελένη Χαριτωνίδου που διάβασε μέσα σε συγκινητική ατμόσφαιρα τα ονοματεπώνυμα των 14 παλικαριών.

ΣΤΑΥΡΟΣ ΑΡΑΠΟΓΛΟΥ
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΑΤΖΕΜΟΓΛΟΥ
ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΓΚΕΛΕΦΕΣΗΣ  
ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΚΑΧΡΙΜΑΝΗΣ  
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΜΙΛΚΟΓΛΟΥ  
ΠΑΥΛΟΣ ΜΙΛΚΟΓΛΟΥ  
ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ  
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΑΡΜΑΚΛΗΣ  
ΕΥΣΤΡΑΤΙΟΣ ΤΕΝΕΚΕΤΖΗΣ  
ΠΑΝΤΕΛΗΣ ΤΣΙΝΟΣ  
ΚΩΝΣΤΑΤΙΝΟΣ ΤΣΙΝΟΣ  
ΣΩΚΡΑΤΗΣ ΤΣΙΚΟΣ  
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΧΑΤΖΗΓΙΑΧΤΣΙΔΗΣ

Στεφάνια κατέθεσαν ο Δήμαρχος Παύλου Μελά Δημήτρης Δεμουρτζίδης, ο Γερμανός Πρόξενος Carsten Müller,  ο Πρόεδρος του Τοπικού Συμβουλίου της Δημοτικής Κοινότητας Ευκαρπίας Γιώργος Ασλανίδης, ο Απόστολος Γκελεφέσης δισέγγονος ενός εκ των 14 θυμάτων ηρώων της Ευκαρπίας, η εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Φωτεινή Παπαδοπούλου, το σωματείο ΕΝΩΣΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ Ν. Ευκαρπίας με την Πρόεδρό του Θεοδώρα Λάζαρη, ο Μικρασιατικός Σύλλογος Ν. Ευκαρπίας ΟΥΣΑΚ με την Αντιπρόεδρό του Δέσποινα Ερφέσογλου.

Στην εκδήλωση συμμετείχαν η χορωδία του σωματείου ΕΝΩΣΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ Ν. Ευκαρπίας που συγκίνησε με τραγούδιατου Μίκη Θεοδωράκη και του Μάνου Λοϊζου και ο Μικρασιατικός Σύλλογος Ν. Ευκαρπίας ΟΥΣΑΚ με τα εξαιρετικά μικρά και μεγαλύτερά του μέλη.

Η τελετή ολοκληρώθηκε με δεξίωση στον περιβάλλοντα χώρο του Μνημείου.

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου Παύλου Μελά και του Τοπικού Συμβουλίου Ευκαρπίας.

Η Τελετή διοργανώθηκε από το Τοπικό Συμβούλιο Ευκαρπίας και το Τμήμα Πολιτισμού Δήμου Παύλου Μελά με την αρωγή της Διεύθυνσης Περιβάλλοντος και Πρασίνου (Τμήματα Καθαριότητας και Πρασίνου) και του Τμήματος Καθημερινότητας της Διεύθυνσης Τεχνικών Υπηρεσιών.