Τρίτη 28 Σεπτεμβρίου 2021
x

Ο ΔΗΜΟΣ ΠΥΛΑΙΑΣ-ΧΟΡΤΙΑΤΗ ΣΤΗΡΙΖΕΙ ΤΟ ΔΙΚΤΥΟ ΠΟΛΕΩΝ ΜΕ ΠΟΝΤΙΑΚΕΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΕΣ

Πρόκειται για μια πρωτοβουλία της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας με σκοπό την αναγνώριση από τη διεθνή κοινότητα της γενοκτονίας των Ποντίων

Ενεργά στηρίζει ο δήμος Πυλαίας – Χορτιάτη και ο δήμαρχος και πρόεδρος της ΠΕΔ Κεντρικής Μακεδονίας, Ιγνάτιος Καϊτεζίδης, την ίδρυση «Δικτύου πόλεων με Ποντιακές Κοινότητες».

Σύμφωνα με τη δημοτική αρχή, πρόκειται για μια σημαντική πρωτοβουλία της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ) με σκοπό την αναγνώριση από τη διεθνή κοινότητα, ενός από τα πιο μαζικά εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας, της γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού.

Ο δήμαρχος Πυλαίας-Χορτιάτη, όπως επισημαίνεται στην ανακοίνωση του δήμου, είχε ενεργό και πρωταγωνιστική παρουσία στην ίδρυση και δημιουργία του Δικτύου προκειμένου συντονισμένα και αποτελεσματικά να προωθηθεί από την ΚΕΔΕ προς τους διεθνείς οργανισμούς, τα διεθνή δίκτυα των δήμων και τις ανθρωπιστικές οργανώσεις το αίτημα των Ποντίων συνοδευόμενο από ανάλογη τεκμηρίωση και σε πλήρη συνεννόηση πάντα με το Ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών.

Ο κ. Καϊτεζίδης παραβρέθηκε στην εναρκτήρια συνεδρίαση του δικτύου και υπενθύμισε ότι στον δήμο Πυλαίας – Χορτιάτη δραστηριοποιούνται πολύ σημαντικές και δραστήριες Ποντιακές Κοινότητες κυρίως στο Πανόραμα και στο Φίλυρο και  πρόσθεσε:

«Συμφωνούμε απόλυτα, επικροτούμε με θέρμη τον σκοπό του “Δικτύου πόλεων με Ποντιακές Κοινότητες” και συμμετέχουμε με όλες μας τις δυνάμεις, συνεισφέροντας στην ιστορική δικαίωση των προγόνων-μαρτύρων μας. Αποδίδουμε με αυτό τον τρόπο ελάχιστο φόρο τιμής στο άγιο αίμα τους που τόσο άδικα και μαρτυρικά χύθηκε από τους εμπνευστές και τους εκτελεστές της απάνθρωπης μαζικής τους σφαγής. Ως δήμαρχος με ποντιακή καταγωγή,  μεταφέροντας το κοινό αίσθημα των συμπολιτών μου, θεωρώ ότι έχουμε ιστορική ευθύνη, εθνικό χρέος απέναντι στις νέες γενιές να μεταφέρουμε αυτές τις μνήμες, να μην ξεχάσουμε ποτέ! Για όλους εμάς και για τον καθέναν μας ξεχωριστά αποτελεί ύψιστη τιμή και αυτονόητο πατριωτικό καθήκον η συμμετοχή μας σε αυτή την πρωτοβουλία. Στην ουσία είναι μια εθνική εκστρατεία των δήμων της πατρίδας μας η οποία πιστεύουμε ότι μπορεί να δώσει μια νέα διάσταση στο ζήτημα της αναγνώρισης της γενοκτονίας, διότι μόνο έτσι θα δικαιωθούν οι 353.000 ψυχές των μαρτύρων μας που ζητούν δικαίωση».

Σύμφωνα με την ΚΕΔΕ που συγκρότησε ειδική οργανωτική επιτροπή για την ίδρυση του Δικτύου με συντονιστή τον Β’ Αντιπρόεδρο της ΚΕΔΕ, δήμαρχο Καλλιθέας Δημήτρη Κάρναβο, «όσοι αρνούνται σήμερα την γενοκτονία ουσιαστικά αρνούνται το δικαίωμα των ανθρώπων να διδάσκονται από τα λάθη τους και δυστυχώς, αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο κάποια μέρα να επαναληφθούν».

Στην πρώτη διαδικτυακή συνάντηση γνωριμίας των μελών του Δικτύου, συμμετείχαν 32 δήμοι, μεταξύ των οποίων και ο δήμαρχος Πυλαίας – Χορτιάτη, ενώ συνεχίζεται η προσέλευση και άλλων δήμων που δεν πήραν μέρος στην τηλεδιάσκεψη με διάθεση συμμετοχής σ’ αυτή την τόσο σημαντική προσπάθεια.

Σημειώνεται στην επίσημη ανακοίνωση ότι τη γενοκτονία του Ποντιακού ελληνισμού αναγνωρίζουν σήμερα, εκτός από την Ελλάδα, η Κύπρος, η Αυστρία, η Σουηδία, η Αρμενία, η Ολλανδία, 10 Πολιτείες των ΗΠΑ, δύο Πολιτείες της Αυστραλίας, δύο πόλεις του Καναδά, το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα και η Διεθνής Ένωση Μελετητών των Γενοκτονιών.
A+
A-ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ