Τετάρτη 27 Οκτωβρίου 2021
x

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ: ΠΡΟΚΗΡΥΣΣΕΤΑΙ Ο ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΟΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΟΥΣ

Το θέμα για τη διενέργεια διαγωνισμού για την ανάπλαση της πλατείας και του άξονα της Αριστοτέλους αναμένεται να συζητηθεί στο δημοτικό συμβούλιο

Στην προκήρυξη αρχιτεκτονικού διαγωνισμού για την ανάπλαση του μνημειακού άξονα της Αριστοτέλους προχωρά ο δήμος Θεσσαλονίκης.

Το θέμα για τη διενέργεια διαγωνισμού για την ανάπλαση της πλατείας και του άξονα της Αριστοτέλους αναμένεται να συζητηθεί στο δημοτικό συμβούλιο, το οποίο συνεδριάζει την ερχόμενη Δευτέρα.

Η επικείμενη προκήρυξη του διαγωνισμού για την Αριστοτέλους βρέθηκε στο επίκεντρο της συζήτησης που είχε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης πριν από λίγες ημέρες στην Αθήνα με τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστα Σκρέκα.

Σημειώνεται ότι για το έργο υπάρχει συνεργασία του δήμου με την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας για να προχωρήσουν από κοινού οι διαδικασίες υλοποίησης. Συγκεκριμένα, όπως είχε συμφωνηθεί μεταξύ Ζέρβα και Τζιτζικώστα ο δήμος θα προετοιμάσει όλα τα στάδια του έργου και η Περιφέρεια θα το χρηματοδοτεί μέσω του ΕΣΠΑ.

Η προκήρυξη αρχιτεκτονικού διαγωνισμού για την ανάπλαση της Αριστοτέλους, κατόπιν σχετικής κατεύθυνσης που δόθηκε από τον Κωνσταντίνο Ζέρβα, εντάχθηκε στο τεχνικό πρόγραμμα του δήμου Θεσσαλονίκης.

«Στόχος είναι η ποιοτική και περιβαλλοντική αναβάθμιση του σημαντικότερου δημόσιου χώρου εντός του ιστορικού τόπου της Θεσσαλονίκης, με πολλαπλά οφέλη για την πόλη και τους κατοίκους της. Η ανάπλαση του άξονα της Αριστοτέλους αναμένεται να συμβάλει καθοριστικά στην ενίσχυση της εξωστρέφειας της Θεσσαλονίκης και στην ανάδειξη της πόλης ως τουριστικού, πολιτιστικού, εμπορικού και επιχειρηματικού πόλου στην ευρύτερη περιοχή», σημειώνεται από τη δημοτική αρχή.

Αναβαθμίζεται ο μνημειακός άξονας

Η υπό ανάπλαση περιοχή εκτείνεται από το παραλιακό μέτωπο της Θεσσαλονίκης μέχρι και την Εγνατία. Η ζώνη μελέτης καλύπτει συνολική έκταση περίπου 32.500 τ.μ.

Ορισμένοι από τους κεντρικούς στόχους του διαγωνισμού και της ανάπλασης είναι η ανάδειξη της ταυτότητας του χώρου ως ισχυρού τοπόσημου της πόλης, η απόκτηση ενός σύγχρονου αστικού δημόσιου χώρου σύμφωνα με τις αρχές της βιώσιμης κινητικότητας, του βιοκλιματικού σχεδιασμού και της έξυπνης πόλης καθώς και η βελτίωση της εικόνας της αρχιτεκτονικής της πόλης με τη διατύπωση προτάσεων για τις όψεις/βιτρίνες των καταστημάτων εντός των ισόγειων στοών.

Ο άξονας της Αριστοτέλους διαθέτει μεγάλη αρχιτεκτονική, πολεοδομική, ιστορική και κοινωνική σημασία και για τον λόγο αυτό απολαμβάνει καθεστώτος προστασίας. Συγκεκριμένα, ο άξονας της Αριστοτέλους εμπίπτει στο ιστορικό κέντρο της Θεσσαλονίκης, το οποίο έχει χαρακτηριστεί ως “ιστορικός τόπος” με απόφαση του Υπουργείου Πολιτισμού, ενώ και τα κτίρια που βρίσκονται σε αυτόν είναι χαρακτηρισμένα ως διατηρητέα ήδη από τη δεκαετία του ‘80. Το 2000, εξάλλου, η πλατεία Αριστοτέλους χαρακτηρίστηκε ως ιστορικός τόπος που χρειάζεται ειδική προστασία.
A+
A-ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ