Skip to main content

Ο δήμος Θεσσαλονίκης φέρνει 50 λεωφορεία από τη Λειψία

Ο δήμος θα αγοράσει έως το τέλος Ιουνίου από το Δήμο της Λειψίας τα 50 μεταχειρισμένα λεωφορεία, προκειμένου να τα διαθέσει στη συνέχεια στον ΟΑΣΘ.

Άνοιξε ο δρόμος για τον δήμο Θεσσαλονίκης προκειμένου να προχωρήσει στην αγορά 50 αστικών λεωφορείων ώστε να ενισχυθούν οι συγκοινωνίες της πόλης.

Με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, η οποία δημοσιεύθηκε σε ΦΕΚ, λύθηκαν τα όποια εμπόδια υπήρχαν στο παρελθόν και ο δήμος θα αγοράσει έως το τέλος Ιουνίου από το Δήμο της Λειψίας τα 50 μεταχειρισμένα οχήματα, προκειμένου να τα διαθέσει στη συνέχεια στον ΟΑΣΘ.

Όπως αναφέρεται στην ΠΝΠ, «εφόσον εξακολουθεί να υφίσταται άμεσος κίνδυνος διασποράς κορωνοϊού, η έλλειψη του οποίου βεβαιώνεται με απόφαση του υπουργού Υγείας και πάντως για χρονικό διάστημα που δεν μπορεί να υπερβαίνει τους τέσσερις μήνες από την έναρξη ισχύος της παρούσας, οι ΟΤΑ α΄βαθμού και οι επιχειρήσεις τους μπορούν να συνάπτουν συμβάσεις προμήθειας οχημάτων, προμήθειας ανταλλακτικών και υπηρεσιών συντήρησης, ειδικώς για την εκτέλεση αστικού συγκοινωνιακού έργου, εκτελούμενου από τον οικείο δήμο ή την επιχείρηση».

Καθώς όμως ο κεντρικός δήμος δεν έχει κάποια επιχείρηση που να εκτελεί συγκοινωνιακό έργο, πηγές από το δημαρχιακό μέγαρο, αναφέρουν ότι αναμένεται σύντομα από την κυβέρνηση διευκρινιστική πράξη, με την οποία θα ξεκαθαρίζεται ότι και οι δήμοι που δεν ασκούν συγκοινωνιακό έργο θα μπορούν να προχωρήσουν στην αγορά λεωφορείων.

Η αγορά των 50 μεταχειρισμένων λεωφορείων, δεκαετίας και κατηγορίας Euro 4, αναμένεται να κοστίσουν συνολικά περίπου 1 εκατ. ευρώ. Ο δήμος Θεσσαλονίκης θα τα αποκτήσει με δικά του κεφάλαια, με το κάθε λεωφορείο να κοστίζει περίπου 11.500 ευρώ. Τα 50 λεωφορεία θα αγοραστούν από τη δημοτική επιχείρηση συγκοινωνιών της Λειψίας, καθώς οι δύο πόλεις είναι αδελφοποιημένες.

Στο θέμα αναφέρθηκε σήμερα και ο σύμβουλος του δημάρχου Θεσσαλονίκης Δημήτρης Μήτρου με ανάρτησή του στο facebook. «Μετά από ενέργειες του Δημάρχου Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος Ζέρβας, και την κατάλληλη προεργασία ομάδας συνεργατών του υπό τις οδηγίες του, βρίσκεται πλέον σε εξέλιξη η διαδικασία αγοράς των 50 μεταχειρισμένων λεωφορείων από το Δήμο της Ληψίας, όπως αναφέρουν τα δημοσιεύματα των τελευταίων ημερών.

Η Ελληνική κυβέρνηση, οι προξενικές αρχές της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας, η Ελληνογερμανική συνέλευση, ο ΟΑΣΘ και φυσικά ο Δήμος της Λειψίας και ο οργανισμός συγκοινωνιών του, βρίσκονται σε επαφή με τον Δήμο Θεσσαλονίκης για την ολοκλήρωση της αγοράς και τη διάθεση των λεωφορείων στο επιβατικό κοινό της πόλης μας», έγραψε χαρακτηριστικά.