Skip to main content

Ο διπλωμάτης Παπαθανάσης, ο πιεστικός Βούλης και ο... απελπισμένος Λουφάκης

Τι απέφυγε ο Παπαθανάσης να αναφέρει στις δηλώσεις του με τις οποίες απέκλεισε νέα μέτρα για τη στήριξη των επαγγελματιών της εστίασης.

Καλημέρα σας!

Λέτε να πούμε τον καφέ… καφεδάκι; Τα νέα, πάντως, από τις τιμές δεν είναι καλά, αφού αυξάνονται σε καθημερινή βάση. Αλλά το κλειδί –διαχρονικά- για την τιμή του καφέ βρίσκεται διαχρονικά στις πολυπληθείς χώρες της Ασίας. Στην Κίνα και στην Ινδία, όπου προτιμούν το τσάι. Ακόμη τουλάχιστον. Γιατί εάν οι Κινέζοι πρωτίστως και οι Ινδοί δευτερευόντως –συνολικά 2,7 δισ. άνθρωποι- αρχίζουν να πίνουν μία κούπα καφέ την ημέρα θα αρχίσουν τα δύσκολα, που θα ωχριούν μπροστά στα σημερινά. Γι’ αυτό ας πιεί ο καθένας σήμερα ότι τραβάει η ψυχή του, διότι ποιος ξέρει τι… ξημερώνει αύριο επί του θέματος;

Ο Άγγλος διπλωμάτης… Παπαθανάσης

Στο θρυλικό έργο του 1973 «Το μεγάλο μας τσίρκο», ο Ιάκωβος Καμπανέλλης, ο οποίος γεννήθηκε ακριβώς πριν από 100 χρόνια, τον Δεκέμβριο του 1921 στη Νάξο, επιχειρεί μια τομή στη νεότερη ελληνική ιστορία και στα βάσανα που αυτή επεφύλαξε στον τόπο και τους ανθρώπους. Σε ένα από τα πιο χαρακτηριστικά σκετς αυτή της μεταμοντέρνας επιθεώρησης που ταρακούνησε τα ήθη επί δικτατορίας ο συγγραφέας βάζει τους πρεσβευτές των Μεγάλων Δυνάμεων της εποχής (Αγγλία, Γαλλία, Ρωσία) να σχολιάζουν αρνητικά την Επανάσταση της 3ης Σεπτεμβρίου, όταν οι Έλληνες ξεσηκώθηκαν το 1843 και ζήτησαν από τον βασιλέα Όθωνα να υπάρξει Σύνταγμα, κάτι που τελικά επετεύχθη κι έτσι η Ελλάδα μετέβη από την απόλυτη μοναρχία στη συνταγματική μοναρχία. Φυσικά οι ξένοι πρεσβευτές ήταν αντίθετοι, καθώς υποτιμούσαν την ικανότητα των Ελλήνων να διοικηθούν ευρωπαϊκό τρόπο. Τον τελευταίο λόγιο στη συζήτηση είχε ο Άγγλος πρεσβευτής, ο οποίος φτάνοντας και ξεπερνώντας τα διπλωματικά ότι λέει στο έργο τα εξής: «Και αν έχουν (Σύνταγμα) χωρίς να έχουν; Αυτοί θα πιστεύουν ότι έχουν κι εμείς θα ξέρουμε πως δεν θα έχουν». Η γλώσσα της πολιτικής, που σε ορισμένες περιπτώσεις άλλα λέει, άλλα εννοεί και άλλα τελικών γίνονται. Για παράδειγμα ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης Νίκος Παπαθανάσης, ο οποίος δήλωσε χθες ότι κανένα νέο μέτρο για τη στήριξη της εστίασης δεν πρόκειται να ληφθεί. Κάτι θα ξέρει ο άνθρωπος εκ της θέσεως του, ενώ –επίσης εκ της θέσεως του- δεν θέλει να ανοίξει τον ασκό του Αιόλου για νέες διεκδικήσεις από διάφορους επαγγελματικούς κλάδους. Εκείνο που επιμελώς απέφυγε να αναφέρει στις δηλώσεις του ο υπουργός είναι το αν υπάρχει περίπτωση να επεκταθούν στον χρόνο υφιστάμενα μέτρα και κυρίως εάν μετατεθεί η ημερομηνία έναρξης για την αποπληρωμή των 60 δόσεων τη επιστρεπτέας προκαταβολής ή αν επανέλθει για κάποιους μήνες το μέτρο της επιδότησης του ενοικίου. Όλα θα εξαρτηθούν από τις απώλειες στο τζίρο του κλάδου το Νοέμβριο, κάτι που εξετάζεται αυτές τις ημέρες. Διότι, προφανώς, εάν δεν υπάρχουν ουσιαστικές απώλειες –οι καταστηματάρχες μιλούν για -50 έως -70% στο τζίρο τους- τότε δεν υφίσταται η ανάγκη ούτε νέων μέτρων, ούτε παράτασης ρυθμίσεων που βρίσκονται σε ισχύ.

Μικροί – μεγάλοι και στη μέση η… Ελένη Βρεττού

Ένας ενδιαφέρον διάλογος έγινε το απόγευμα της περασμένης Πέμπτης στη Θεσσαλονίκη, στο πλαίσιο της εκδήλωση του Συνδέσμου Εξαγωγέων (ΣΕΒΕ) και της Τράπεζας Πειραιώς για το Ταμείο Ανάκαμψης και το νέο Αναπτυξιακό Νόμο. Ήταν, λοιπόν, ο αντιπρόεδρος του ΣΕΒΕ Γεδεών Βούλης, επικεφαλής της «Βούλης Χημικά», που βρίσκεται στη Νάουσα, ο οποίος ζήτησε από την κ. Ελένη Βρεττού, την επικεφαλής Εταιρικής και Επενδυτικής Τραπεζικής στην Πειραιώς, να φροντίσουν οι τράπεζες ώστε να μη δανείζονται οι καλές και υγιείς –όπως τόνισε με έμφαση- μικρομεσαίες επιχειρήσεις με επιτόκιο 4% και άνω, ενώ οι μεγάλοι να χρηματοδοτούνται με 2%, ίσως και λιγότερο. Στην απάντησή της η κ. Βρεττού υποστήριξε ότι τα επιτόκια είναι, πλέον, χαμηλότερα του 4%, ανέλυσε τα δεδομένα με τα οποία κοστολογούνται τα δάνεια (μέγεθος, διάρκεια, σκοπός, εγγυήσεις κλπ.) και σημείωσε ότι πέραν αυτών των δεδομένων οι τράπεζες προσθέτουν κι ένα μικρό κέρδος, διότι –όπως είπε- είναι επιχειρήσεις που οφείλουν να έχουν κερδοφορία. «Και οι τράπεζες έχουν μετόχους, στους οποίους πρέπει να μπορούν να αποδίδουν μέρισμα, όπως συμβαίνει στις δικές σας επιχειρήσεις» είπε χαρακτηριστικά. Το θέμα έκλεισε με τον κ. Βούλη να δηλώνει μεν ικανοποιημένος από τον τρόπο που του απάντησε η κ. Βρεττού και τα επιχειρήματά της, αλλά ταυτόχρονα να επιμένει ότι η ψαλίδα στα επιτόκια ανάμεσα στους μεγάλους και τους μικρούς πρέπει να περιοριστεί.

Ο Καλαφάτης στη Ζώνη Καινοτομίας

Σε ειδική συνεδρίαση της Αλεξάνδρειας Ζώνης Καινοτομίας πρόκειται να συμμετάσχει το προσεχές διάστημα ο υφυπουργός Εσωτερικών, αρμόδιος για τη Μακεδονία και τη Θράκη, Σταύρος Καλαφάτης. Παρά το γεγονός ότι η Ζώνη λογοδοτεί στο υπουργείο Ανάπτυξης, η δραστηριοποίησή της στη Θεσσαλονίκη κάνει το ενδιαφέρον του ΥΜΑΘ αυτονόητο. Άλλωστε είναι δεδομένο ότι η ΑΖΚ ΑΕ βρίσκεται σε κομβικό σημείο, εν αναμονή της έκδοσης του Προεδρικού Διατάγματος για τον θύλακα αγροδιατροφής που σκοπεύει να δημιουργήσει στην έκταση των 65 στρεμμάτων στη Θέρμη. Το Π.Δ. βρίσκεται για έλεγχο στο Συμβούλιο της Επικρατείας και καλώς εχόντων των πραγμάτων στις αρχές του 2022 θα έχει δημοσιευθεί. Αλλά η ΑΖΚ ΑΕ αντιμετωπίζει κι ένα πρακτικό πρόβλημα, καθώς στις αρχές Νοεμβρίου σκοτώθηκε σε δυστύχημα μέσα στη Θεσσαλονίκη μια 42χρονη ποδηλάτισσα, εργαζόμενη στην ΑΖΚ ΑΕ, που μια βροχερή μέρα παρασύρθηκε από ένα φορτηγό. Ήταν υπεύθυνη για τα οικονομικά της εταιρείας και η αντικατάσταση της είναι επιτακτική ανάγκη για να λειτουργήσει το σύστημα της Ζώνης, αφού κανείς άλλος δεν μπορεί να ασκήσει τις αρμοδιότητες της. Ο πρόεδρος της ΑΖΚ Κυριάκος Λουφάκης προσπαθεί να βρει λύση, στην πραγματικότητα επιχειρεί απελπισμένα να κινήσει «γη και ουρανό» σε διάφορα υπουργεία για να πετύχει αρχικά μία απόσπαση, αλλά δυσκολεύεται εν μέρει λόγω της γραφειοκρατίας του ελληνικού Δημοσίου κι εν μέρει λόγω απουσίας ενεργού πολιτικής βούλησης. Όπως κι αν έχουν τα πράγματα η ώρα της κρίσεως για την Ζώνη Καινοτομίας Θεσσαλονίκης πλησιάζει. Πολύ απλά επειδή η εξαγγελία το 2004 του τότε πρωθυπουργού Κ. Καραμανλή πρέπει κάποια στιγμή να πάρει σάρκα και οστά και να αξιοποιηθεί ως όχημα σύγχρονης επιχειρηματικότητας στην ευρύτερη περιοχή.

Ζώνη Καινοτομίας σε Κοζάνη – Πτολεμαΐδα

Την ίδια ώρα, στο πλαίσιο της Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης για τις περιοχές της απολιγνιτοποίησης, δημιουργείται Ζώνη Καινοτομίας στη Δυτική Μακεδονία. Ήδη για το συγκεκριμένο πρότζεκτ εκπονείται μελέτη σκοπιμότητας που προβλέπει ότι η Ζώνη θα αναπτυχθεί στον άξονα Κοζάνης, Πτολεμαΐδας και Αμυνταίου, ως φορέας –ομπρέλα για την ανάπτυξη υποδομών και δράσεων που προωθούν την καινοτομική επιχειρηματικότητα. Στόχος είναι να διευκολυνθεί η αλλαγή του οικονομικού και παραγωγικού μοντέλου στην περιοχή. Στην εξέλιξη δεν αποκλείεται η συγκεκριμένη πρωτοβουλία να έχει γρήγορα αποτελέσματα, πολύ γρηγορότερα από την περίπτωση βτης Θεσσαλονίκης. Για δύο λόγους: κατ’ αρχάς διότι υπάρχουν κονδύλια, ενώ –εξίσου σημαντικό- με το συγκεκριμένο πρότζεκτ ασχολούνται άνθρωποι με τεχνογνωσία από την ΑΖΚ ΑΕ της Θεσσαλονίκης, οπότε εμπειρία –με ότι κακό και ότι καλό σημαίνει αυτό- υπάρχει.