Skip to main content

Ο δρόμος της Τουρκίας για την ΕΕ και η σιωπή της Κουντουρά

Το τελικό κείμενο συμπερασμάτων της Ε.Ε. ανοίγει μεν δρόμο και για κυρώσεις στην Τουρκία, αλλά από τη διατύπωσή του φαίνεται ότι μιλά για πρόθεση...

Το τελικό κείμενο συμπερασμάτων της Ε.Ε. ανοίγει μεν δρόμο και για κυρώσεις στην Τουρκία, αλλά από τη διατύπωσή του φαίνεται ότι μιλά για πρόθεση και όχι απόφαση των μέτρων, που σημαίνει ότι είναι προϊόν συμβιβασμού.

Είναι γνωστό ότι υπάρχουν χώρες που επιμένουν ότι αυτή τη στιγμή δεν πρέπει να επιδεινωθούν παραπάνω οι ευρωτουρκικές σχέσεις. Αυτές αφορούν τη Βρετανία, που έχει σαφώς υποστηρίξει ότι πρόκειται για διαφιλονικούμενη περιοχή, αλλά και τη Βουλγαρία, την Ουγγαρία και τη Ρουμανία.

Το γράψαμε, και επιβεβαιώνεται. Μπορεί να υπάρχει στην Τουρκία αντιεβραϊκή ρητορική, αλλά σημειώνεται 400% αύξηση συναλλαγών μετά το περιστατικό με το «Μαβί Μαρμαρά». Ο Ταγίπ Ερντογάν, που παρουσιάζει τον εαυτό του ως λαϊκό ήρωα και υπερασπιστή των Μουσουλμάνων, ενισχύει τις σχέσεις της χώρας του με το Ισραήλ, αυξάνοντας σημαντικά τον όγκο των εμπορικών συναλλαγών μεταξύ των δύο χωρών.

Παραμονές εκλογών στην Κωνσταντινούπολη θυμήθηκαν τους Κούρδους. Ερντογάν, μετέχοντας σε συνάντηση επιχειρηματιών, περιγράφοντας τις επενδύσεις που γίνονται στην ΝΑ Ανατολία, είπε πως «Και Κούρδος να είναι, είναι δικός μου αδερφός, κι αυτός άνθρωπος είναι».

Έχει γίνει πανηγύρι στα σόσιαλ μίντια με αυτήν την... διαπίστωση του Ερντογάν: 1) Εγώ 42 χρόνια τώρα ήξερα πως είμαι καμηλοπάρδαλη, τώρα μπερδεύτηκα. 2) Aααχ ευχαριστώ μωράκι μου, μας έκανες δώρο, επίσης ψηφίζουμε κιόλας, θα σε ψηφίσουμε την Κυριακή. 3) Αρχηγέ να είσαι καλά. Μας ενέταξες στους, ανθρώπους. Τι άλλο να ζητήσουμε πια;

Με non paper η Άγκυρα αναφέρει προς τα 27 κράτη-μέλη της Ε.Ε. ότι μια ενδεχόμενη ευρωπαϊκή απόφαση κατά των τουρκικών δραστηριοτήτων στην ΑΟΖ, «θα ήταν λάθος» και προειδοποιεί ότι θα προκαλέσει μεγαλύτερη ζημιά στην «αποδυναμωμένη εικόνα» που ήδη εκπέμπει η Ε.Ε. ως «προκατειλημμένος παράγοντας στην περιοχή».

Δεν διστάζει μάλιστα να προειδοποιήσει ότι «αυτή η στάση εμπεριέχει τον κίνδυνο να αποθαρρύνει περαιτέρω τις προσπάθειες προς την κατεύθυνση λύσης του κυπριακού προβλήματος, ως επίσης και να επιδεινώσει τις ελληνοτουρκικές σχέσεις».

Δεν επιδεινώνονται οι ελληνοτουρκικές σχέσεις. Αφού φροντίζουν Τσίπρας και Αποστολάκης για Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης. Δεν έχουμε εμπιστοσύνη στους Τούρκους; Είναι δυνατόν;

Η λαλίστατη υπουργός Τουρισμού σιωπά. Η ξαφνική βουτιά στις αφίξεις και στις πληρότητες των ξενοδοχειακών μονάδων κατά το δίμηνο Απριλίου - Μαΐου αλλά και το μουδιασμένο ξεκίνημα του Ιουνίου έχουν σημάνει συναγερμό για τον ελληνικό τουρισμό, έπειτα από πέντε χρόνια συνεχούς αύξησης των μεγεθών.

Η κα. Κουντουρά, την αύξηση του αριθμού των τουριστών λόγω πολλών συγκυριών, την παρουσίαζε ως επιτυχία της πολιτικής της. Τώρα που επιστρέφουμε στα παλιά, ποιος θα χρεωθεί την αποτυχία κα. Κουντουρά;

Περιφανής η νίκη του Ιμάμογλου στην Κωνσταντινούπολη επί του Γιλντιρίμ, αλλά ας προσέχει. Ο Ερντογάν δεν είναι από τα παιδιά που αποδέχονται την ήττα. Κάποια κατηγορία θα βρει να του προσάψει για να τον εκπαραθυρώσει.

Είπε ο Αποστολάκης ότι δεν υπάρχει Ενιαίο Αμυντικό Δόγμα Ελλάδας-Κύπρου. Ποιος του το είπε αυτό; Ο Καρανίκας; Μπορεί να μας αναφέρει την απόφαση κατάργησής του; Υπάρχει, αλλά απλώς αδρανοποιήθηκε από τους πρόθυμους. Για να αφήσουμε την Κύπρο μόνη της, όπως τώρα.