Skip to main content

Ο εφοπλιστής Βίκτωρ Ρέστης θέλει την Aspis Bank

Ο υπερδραστήριος, σε πολλά επιχειρηματικά μέτωπα, εφοπλιστής Βίκτωρ Ρέστης, θα είναι σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις ο λευκός ιππότης που θα αναλάβει να βάλει βαθιά το χέρι στην τσέπη για τη διάσωση της
Ο υπερδραστήριος, σε πολλά επιχειρηματικά μέτωπα, εφοπλιστής Βίκτωρ Ρέστης, θα είναι σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις ο λευκός ιππότης που θα αναλάβει να βάλει βαθιά το χέρι στην τσέπη για τη διάσωση της Aspis Bank, που θα πρέπει κατεπειγόντως να υπερδιπλασιάσει τα βασικά εποπτικά της κεφάλαια, για να συνεχίσει τη λειτουργία της.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Ρέστης, κινούμενος αυτόνομα από την FBB Bank, την οποία ελέγχει σε ποσοστό 51%, με την ATEbank σε ρόλο μετόχου μειοψηφίας (49%), πρόκειται τις επόμενες ημέρες να υποβάλλει στην Eurobank, που έχει αναλάβει ρόλο συμβούλου, την πρότασή του για κάλυψη της επικείμενης αύξησης κεφαλαίου της Aspis Bank.

Όπως εκτιμούν τραπεζικά στελέχη, ο κ. Ρέστης θα χρειασθεί μεν να διαθέσει αρκετά κεφάλαια για το νέο του εγχείρημα στον τραπεζικό κλάδο, αλλά είναι πολύ πιθανό να αξιοποιήσει την εξαγορά της Aspis, για να λύσει και το «γόρδιο δεσμό» με την FBB, όπου η «συγκατοίκηση» με την ATEbank φαίνεται πλέον αρκετά δύσκολη υπόθεση, ενώ η τράπεζα παραμένει εκτός Χρηματιστηρίου, παρότι βρίσκεται σε λειτουργία από το 2002.

Τα σενάρια στην αγορά για τις κινήσεις Ρέστη μετά την πιθανή εξαγορά της Aspis δίνουν και παίρνουν. Μια δυνατότητα του εφοπλιστή θα ήταν να αποκτήσει από την ΑΤΕ τις μετοχές της μειοψηφίας και να προχωρήσει σε συγχώνευση της FBB με την Aspis, μέσω της οποίας η νέα τράπεζα θα αποκτούσε αυτόματα μια θέση στον… ήλιο του ΧΑ. Επιπλέον, θα αντιμετωπιζόταν το πρόβλημα του πολύ μικρού μεγέθους της FBB, που με τις σημερινές συνθήκες κρίσης αποτελεί ανταγωνιστικό μειονέκτημα.
Πάντως, η Aspis βρίσκεται σε δεινή θέση και θα πρέπει μέχρι το τέλος του έτους να έχει βρεθεί μια λύση για τη συνέχιση της λειτουργίας της. Στο τέλος του 9μήνου 2009, σύμφωνα με τα δημοσιευμένα στοιχεία, τα βασικά ίδια κεφάλαια της Aspis είχαν μειωθεί από τα 150,5 στα 104,2 εκατ. ευρώ, ενώ ο βασικός δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας είχε πέσει από το 8,11% στο 5,47%.

Η διοίκηση της τράπεζας, πέραν της αναγκαίας ενίσχυσης από τους μετόχους, αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο να ζητηθεί και η συνδρομή του Δημοσίου, με την έκδοση προνομιούχων μετοχών.

Όπως τονίζεται στις οικονομικές καταστάσεις 9μήνου της Aspis Bank, «η Τράπεζα της Ελλάδος γνωρίζει ότι κατά την 30η Σεπτεμβρίου 2009 ο συνολικός δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας είναι κάτω του 8% για την μητρική. Η Διοίκηση έχει συζητήσει με την Τράπεζα της Ελλάδος τα μέτρα που προτίθεται να λάβει, για να αυξήσει τον δείκτη πάνω από το ελάχιστο όριο. Ορισμένα από τα μέτρα είναι η αύξηση κεφαλαίου κατά Ευρώ 120 εκατ. περίπου που αναμένεται να ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του χρόνου και η συμμετοχή της Τράπεζας στο πλαίσιο στήριξης των Τραπεζών μέσω απόκτησης προνομιούχων μετοχών».

Τα προβληματικά δάνεια αποτελούν σήμερα μια σοβαρή απειλή για την Aspis Bank, που μετά την παταγώδη κατάρρευση του ασφαλιστικού οικοδομήματος του Παναγιώτη Ψωμιάδη υποχρεώνεται να αναζητήσει νέο βασικό μέτοχο.

Σύμφωνα με τα στοιχεία των οικονομικών καταστάσεων 9μήνου, επί συνόλου χορηγήσεων ύψους 1,95 δις. ευρώ, σε καθυστέρηση μεγαλύτερη των 30 ημερών βρίσκονται δάνεια 275 εκατ. ευρώ, έναντι 207 εκατ. ευρώ την αντίστοιχη περσινή περίοδο.

Μάλιστα, από τα καθυστερούμενα δάνεια, σε καθυστέρηση άνω των 90 ημερών βρίσκονται δάνεια ύψους 130,5 εκατ. ευρώ, ποσό υπερδιπλάσιο σε σχέση με πέρσι, ενώ  τα δάνεια που βρίσκονται σε καθυστέρηση άνω των 180 ημερών φθάνουν στο ύψος των 41 εκατ. ευρώ.


Πηγή: banknews.gr