Skip to main content

Ο εκσυγχρονισμός της αγροτικής παραγωγής οδηγεί σε αύξηση αγροτικού εισοδήματος

«Φέρνουμε την ευφυή γεωργία πιο κοντά στον Έλληνα αγρότη, προκειμένου να αντιμετωπίσει τους κινδύνους και να σώσει την καλλιέργειά του»

Το μεγαλύτερο ρίσκο για τον αγρότη είναι οι καιρικές συνθήκες. Πώς άραγε μπορεί να δοθεί λύση σε αυτό το πρόβλημα, προκειμένου να σώσει την παραγωγή του από απρόβλεπτους παράγοντες;

Η σύγχρονη τεχνολογία σάς βοηθάει στη διαχείριση των κινδύνων, καθώς ανά πάσα στιγμή όπου κι αν είστε μπορείτε να έχετε ενημέρωση για τις καιρικές συνθήκες, την υγρασία του εδάφους, τον κίνδυνο ασθενειών και τα λιπάσματα που ζητάει το χωράφι σας. Κι όλα αυτά με ένα μήνυμα, που φθάνει στο κινητό σας και το οποίο μπορεί να είναι σωτήριο για την παραγωγή της χρονιάς, καθώς σας προετοιμάζει να είστε σε ετοιμότητα για να θέσετε σε λειτουργία τα μέτρα προστασίας ή φροντίδας της καλλιέργειάς σας.

Ο ψηφιακός εκσυγχρονισμός αποτελεί πραγματικότητα και στην Ελλάδα. Σήμερα, μια σειρά από καινοτομίες όπως το διαδίκτυο, η κινητή τηλεφωνία, οι μετεωρολογικοί σταθμοί, οι αισθητήρες, οι δορυφόροι και οι εφαρμογές πληροφορικής για την ανάλυση μεγάλων δεδομένων, ενεργοποιούνται προς όφελος του παραγωγού. Και δημιουργούν την «ευφυή» ή «έξυπνη» γεωργία, που αποτελεί ένα συνδυασμό επιστημονικής έρευνας και γνώσης, με ένα σκοπό: την υποστήριξη των παραγωγών, ώστε να λαμβάνουν τις σωστές αποφάσεις για τη διαχείριση της παραγωγής τους. Ο αγρότης μπορεί να γνωρίζει για κάθε αγροτεμάχιό του:

-Τις καιρικές συνθήκες, ώστε να προγραμματίσει τις γεωργικές εργασίες του.

-Την πρόβλεψη για έκτακτα καιρικά φαινόμενα, ώστε να λάβει τα μέτρα του.

-Την υγρασία του εδάφους κάθε μέρα, προκειμένου να διαχειριστεί στοχευμένα τα
ποτίσματα και να εξοικονομήσει νερό και ενέργεια.

-Την ανάπτυξη της καλλιέργειάς του σε κάθε τμήμα του χωραφιού, για να παρέμβει με λιπάσματα εκεί όπου χρειάζεται, μειώνοντας το κόστος των εφοδίων.

-Τον κίνδυνο ανάπτυξης μιας ασθένειας και ποιος είναι ο κατάλληλος χρόνος, με βάση τις καιρικές συνθήκες, για να εφαρμόσει τα φάρμακα και να έχει το μέγιστο αποτέλεσμα.

Τι σημαίνουν στην πράξη αυτά; Λιγότερα ποτίσματα, μικρότερες ποσότητες λιπασμάτων και πιο ορθολογική χρήση φυτοφαρμάκων. Αλλά κυρίως καλύτερη διαχείριση των κινδύνων, για μείωση των απωλειών της παραγωγής. Έτσι, μπορεί να μειωθεί το κόστος παραγωγής, να αυξηθούν οι αποδόσεις, να μειωθούν οι απώλειες και τελικά να αυξηθεί το γεωργικό εισόδημα. Κι όλα αυτά με τη μικρότερη δυνατή επιβάρυνση του περιβάλλοντος.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση μάλιστα, που έχει επιλέξει στρατηγικά «την παραγωγή περισσότερων αγροτικών προϊόντων και τροφίμων, με λιγότερους πόρους» έχει στις προτεραιότητες της την αξιοποίηση των τεχνολογιών, για την επίτευξη μετρήσιμων αποτελεσμάτων. Κι όπως φαίνεται, η νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική θα προβλέπει τη σύνδεση των αγροτικών επιδοτήσεων με αυτά. Προς την κατεύθυνση αυτή, όπως είναι προφανές, η ευφυής γεωργία θα παίξει σημαντικό ρόλο.

Στη Δυτική Ευρώπη, που υπάρχουν μεγάλες φάρμες και υπάρχει η δυνατότητα κάλυψης του υψηλού κόστους από τους ίδιους του παραγωγούς, πραγματοποιούνται επενδύσεις στις τεχνολογίες ευφυούς γεωργίας και προσλαμβάνονται γεωπόνοι, για να αναλύουν τα δεδομένα και να δίνουν τις κατάλληλες συμβουλές. Με τον τρόπο αυτό, οι παραγωγοί προσπαθούν να κάνουν τα προϊόντα τους πιο ανταγωνιστικά.

Στην Ελλάδα τα δεδομένα είναι διαφορετικά, λόγω του μικρού μεγέθους των εκμεταλλεύσεων. Και κάποιος θα πίστευε ότι είναι πολύ δύσκολο να αξιοποιηθούν τέτοιες τεχνολογίες. Όμως, το μοντέλο της απόκτησης των υπηρεσιών ευφυούς γεωργίας ως υπηρεσία, με το κόστος μιας ετήσιας συνδρομής προσαρμοσμένης στην έκταση και τις καλλιέργειες κάθε παραγωγού, κάνει εφικτή τη χρήση της από όλους τους γεωργούς, ανεξάρτητα από το μέγεθος της εκμετάλλευσής τους. Τέτοιες υπηρεσίες προσφέρει η ελληνική καινοτόμος εφαρμογή για το κινητό: Gaiasense της εταιρείας Neuropublic. Και μάλιστα, ανάλογα με το πακέτο που επιλέγει ο αγρότης, μπορεί ακόμα και να έχει στη διάθεσή του γεωτεχνικές συμβουλές από έμπειρους γεωπόνους.

Η Τράπεζα Πειραιώς παρακολουθώντας τις εξελίξεις, με το βλέμμα στο αύριο, κατανοεί ότι το μέλλον της αγροτικής οικονομίας της χώρας εξαρτάται από τις ψηφιακές τεχνολογίες. Στο πλαίσιο αυτό, στηρίζει χρηματοδοτικά την ανάπτυξη των υποδομών ευφυούς γεωργίας της Neuropublic, με σκοπό να φέρει την ευφυή γεωργία πιο κοντά στον Έλληνα αγρότη, όπου κι αν βρίσκεται, σε κάθε γωνιά της χώρας. Με τον τρόπο αυτό, θα μπορεί να επιτευχθεί η αύξηση της ανταγωνιστικότητας των ελληνικών προϊόντων και η βελτίωση του εισοδήματος του Έλληνα αγρότη, με παράλληλη προστασία του περιβάλλοντος και των φυσικών πόρων.