Skip to main content

Ο εγγραμματισμός της βλαχικής γλώσσας στη συνάντηση Ζέρβα-ΠΟΠΣ Βλάχων

Ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης δήλωσε μετά τη συνάντηση πως επιθυμεί να γίνει μέλος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Πολιτιστικών Συλλόγων Βλάχων.

Το Δ.Σ. της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Πολιτιστικών Συλλόγων Βλάχων υποδέχθηκε στο γραφείο του ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Κωνταντίνος Ζέρβας, την Παρασκευή 6 Δεκεμβρίου 2019.

Τα μέλη του Δ.Σ. με επικεφαλής τον Πρόεδρο κ. Μιχάλη Μαγειρία ενημέρωσαν τον κ. Ζέρβα για τις δράσεις τους, τους στόχους της καθώς και τις τελευταίες εξελίξεις. Ο κ. Ζέρβας αφού ευχαρίστησε τη διοίκηση δήλωσε ότι συντάσσεται με τις πάγιες θέσεις της Ομοσπονδίας όπως αυτές εκφράστηκαν εκ νέου τελευταία και επικρότησε τις δραστηριότητές της.

Στη συζήτηση η οποία ακολούθησε το Δ.Σ. της Ομοσπονδίας τόνισε ότι όσες φορές ανακινήθηκε το ζήτημα του εγγραμματισμού της βλαχικής η οποία ήταν και είναι προφορική, επιχειρήθηκε πάντα με απώτερους σκοπούς αντίθετους με τα αισθήματα αυτοπροσδιορισμού των ίδιων των Βλάχων. Ο κ. Ζέρβας δήλωσε ότι επικροτεί και συντάσσεται απόλυτα με τις πάγιες θέσεις της Π.Ο.Π.Σ.Β. στο γεγονός ότι όποιος επιθυμεί να προχωρήσει σε εγγραμματισμό της βλαχικής ας το επιχειρήσει με το μόνο οικείο αλφάβητο στους  Έλληνες Βλάχους, το ελληνικό. Τέλος ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης δήλωσε ότι επιθυμεί να γίνει μέλος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Πολιτιστικών Συλλόγων Βλάχων.