Τετάρτη 23 Ιουνίου 2021
x

Ο ΕΝΤΙ ΡΑΜΑ ΑΔΙΑΦΟΡΕΙ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΕΣ

Ο Έντι Ράμα στις προγραμματικές του δηλώσεις κατονόμασε την Ελλάδα ως τη μοναδική γειτονική χώρα με την οποία η Αλβανία έχει διμερή προβλήματα.

Επαληθεύεται για μια ακόμη φορά η αδυναμία ουσιαστικής συνεννόησης με τους Αλβανούς πολιτικούς, οι οποίοι όχι μόνον αδιαφορούν για τις ελληνικές συστάσεις περί συμμόρφωσης στους διεθνείς κανόνες και σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, αλλά μάλλον μας ειρωνεύονται με αλληλοσυγκρουόμενες δηλώσεις.

Εχθές, στις προγραμματικές δηλώσεις του Έντι Ράμα στο αλβανικό Κοινοβούλιο, κατονόμασε μεν την Ελλάδα ως την μοναδική γειτονική χώρα με την οποία η Αλβανία έχει διμερή προβλήματα, αλλά πρόσθεσε επ' αυτού ότι τα Τίρανα επιθυμούν «αμοιβαία φιλία, αντίστοιχη δέσμευση και διμερή συνεργασία».

Επανέλαβε δε, όπως και προ ημερών, ότι θα είναι "διαρκώς αυξανόμενο" το ενδιαφέρον της κυβέρνησής του για τον σεβασμό των δικαιωμάτων της ελληνικής εθνικής μειονότητας, την οποία χαρακτήρισε «μέσο για την προώθηση των καλών σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών». Έσπευσε, δε, να σημειώσει ότι «η Αλβανία, ανεξαρτήτως των προβλημάτων και αναγκών της, δε θα κλείσει ποτέ, ούτε τα μάτια και ούτε το στόμα, σε υπεράσπιση των αληθειών και των δικαιωμάτων της».

Αυτά εχθές. Προχθές όμως, κατά τη διάρκεια συνέντευξής του επιβεβαίωσε το τέλος της λεγόμενης στρατηγικής συνεργασίας με την Ελλάδα, δηλώνοντας ότι οι σχέσεις με τον νότιο γείτονα έχουν προβλήματα. Αιτιολόγησε την αλλαγή στάσης των Τιράνων στην ανακοίνωση του Νίκου Κοτζιά, ότι αναμένεται να θέσει βέτο στην Αλβανία με την έναρξη των διαπραγματεύσεων για την Ε.Ε., με το επιχείρημα ότι «δεν πληρούνται ορισμένες προϋποθέσεις από τις υποψήφιες χώρες για να ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις ένταξης».

Κριτική είχε κάνει και στην ομιλία του Προέδρου, Πρ. Παυλόπουλου, υποκρινόμενος πάλι ότι ενδιαφέρεται για τους ομογενείς μας. Ο Έντι Ράμα απάντησε στις "απειλές" -όπως αποκαλεί η αλβανική προπαγάνδα τις συστάσεις της Ελλάδος για σεβασμό των δικαιωμάτων της ελληνικής εθνικής μειονότητας- δηλώνοντας ότι η Αλβανία θα καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια για να ηρεμήσει την γείτονα (Ελλάδα):

«…Δεν θέλω να μπω σε αντιπαράθεση με αυτή την δύσκολη σχέση που έχουμε (σ.σ. με την Ελλάδα) ειδικά επειδή ο λόγος αυτών των δηλώσεων είναι εντελώς αδιανόητος, αλλά σίγουρα θα καταβάλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια για να κατευνάσουμε τους γείτονές μας και να συνειδητοποιήσουν ότι στην Αλβανία υπάρχει μόνο ο σεβασμός για καλή γειτονία, όπως και για όλους όσους ζουν σε αυτή τη χώρα, ως πολίτες αυτής της χώρας με μια άλλη εθνικότητα».

Απέδωσε επίσης την ύπαρξη προβλημάτων και στο ότι «υπάρχουν πολλές παρεμβάσεις, υπάρχουν πολιτικές ατζέντες όχι καλής πίστης, οι οποίες με κάποιο τρόπο διαταράσσουν, χειραγωγούν, καθοδηγούν μέχρι και τα υψηλότερα επίπεδα την Αθήνα». Δηλαδή, εκτός του ότι χαρακτηρίζει "αδιανόητο" τον λόγο του Πρ. Παυλόπουλου, υποστηρίζει και ότι υπάρχουν παρεμβάσεις στα υψηλότερα κλιμάκια της Αθήνας, που διαταράσσουν τις σχέσεις μας. Ποιες παρεμβάσεις είναι αυτές που επηρεάζουν και τον Πρόεδρο της Ελλάδος, δεν διευκρίνισε.

Και όλα αυτά, την ώρα που με προκλητικό τρόπο υφαρπάζει με τους συνεργάτες του εργολάβους, τις περιουσίες των Ελλήνων της Χειμάρας, αδιαφορώντας πλήρως για την απόδοση δικαιοσύνης, για τις διαμαρτυρίες της Ελλάδας, αλλά και για την εικόνα της Αλβανίας και του ίδιου προσωπικά στο διεθνές κοινό. Η ίδια αλβανική αντιπολίτευση τον χαρακτηρίζει "νονό" των εμπόρων ναρκωτικών, με ποσοστά επί των πωλήσεων, αλλά όπως λέμε "δεν ιδρώνει το αυτί του".

Προ ημερών Ελβετός εισαγγελέας χαρακτήρισε την Αλβανία ως Κολομβία της Ευρώπης, προβαίνοντας σε συστάσεις που δεν ελήφθησαν υπόψη. Είπε μεταξύ άλλων, ότι οι αλβανικές Αρχές θα πρέπει να λάβουν μέτρα για μια καλύτερη εικόνα της χώρας, η οποία θα πρέπει να αντανακλάται και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Ο Ελβετός εισαγγελέας περιγράφει την Αλβανία ως χώρα βυθισμένη στη διαφθορά, όπου το οργανωμένο έγκλημα βρίσκεται σε υψηλό επίπεδο. Και αποδίδει το γεγονός στο ότι στο Κοσσυφοπέδιο και στην Αλβανία, όπως και σε άλλες βαλκανικές χώρες, χρειάζεται σήμερα περισσότερη δημοκρατία από ποτέ, το κράτος δικαίου και η λειτουργία των θεσμών που χρειάζεται η ευρωπαϊκή ολοκλήρωση.

Τόνισε ιδιαιτέρως ότι στην Ελβετία «Οι αλβανικές συμμορίες ελέγχουν τα καρτέλ ηρωίνης. Το δίκτυο των λαθρεμπόρων αποτελείται κυρίως από Αλβανούς από την Αλβανία και το Κοσσυφοπέδιο με τη μαφία να είναι πολύ δραστήρια». Και κατέληξε, ότι «οι Αλβανοί, εκτός από τα ναρκωτικά εμπλέκονται στη βιομηχανία του σεξ και στη εμπορία ανθρώπων, το λαθρεμπόριο τσιγάρων, και σε κλοπές αυτοκίνητων».

Με όλα αυτά γίνεται σαφής η δυσκολία συνεννόησης. Θεωρώ δε, ότι αφού τους υποστηρίξαμε για ένταξη στο ΝΑΤΟ χωρίς κανένα όρο, δεν μας χρειάζονται πλέον, αντιληφθέντες ότι η ένταξη στην Ευρώπη είναι άπιαστο όνειρο -με την ίδια την Ευρώπη να μη είναι σε θέση στο προσεχές μέλλον για περαιτέρω διεύρυνση- και ως εκ τούτου δεν ασχολούνται με την απειλή μας περί βέτο.

Να σημειωθεί επίσης, ότι έχουν και την αμέριστη συμπαράσταση του Ερντογάν σε κάθε ανθελληνική ενέργειά τους, αλλά και πλήρη αμερικανική υποστήριξη, με δεδομένο ότι είναι η πλέον αντιρωσική χώρα στη Βαλκανική. Ίσως, αυτά τα θεωρούν ισχυρά όπλα για να αυθαδιάζουν έναντι της Ελλάδος, η οποία απαντά στις προκλήσεις με ανούσιες ανακοινώσεις.
A+
A-ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ