Skip to main content

Ο επιχειρηματίας που ξεκίνησε από εργάτης και έφτιαξε την ΕΛΒΙΑΛ

Η πορεία της ΕΛΒΙΑΛ που εν μέσω κρίσης ενίσχυσε της εξαγωγές της και παρέμεινε κερδοφόρα, ενισχύοντας διαρκώς τις πωλήσεις και την κερδοφορία της.

Με ρίζες στην Ήπειρο, ένας Έλληνας επιχειρηματίας, κατάφερε σε περίπου 30 χρόνια να δημιουργήσει μία από τις πιο ισχυρές και υγιείς βιομηχανίες αλουμινίου στην Ελλάδα. Σε μία περίοδο κατά την οποία η οικοδομική και κατασκευαστική δραστηριότητα στη χώρα μας γνώρισε κάμψη λόγω της κρίσης, η ΕΛΒΙΑΛ ενίσχυσε της εξαγωγές της και κατάφερε να παραμείνει κερδοφόρα, ενισχύοντας διαρκώς τις πωλήσεις και την κερδοφορία της.

Ο ιδρυτής της, Δημήτρης Τζίκας, γιος του Αστέριου Τζίκα, ο οποίος ασχολούταν με την κτηνοτροφία, γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη στη δεκαετία του ‘50. Ολοκληρώνοντας το γυμνάσιο, σπούδασε σε τεχνική σχολή, λαμβάνοντας το πτυχίο του ηλεκτρολόγου μηχανικού. Κατά τα πρώτα χρόνια της επαγγελματικής του σταδιοδρομίας ο Δημήτρης Τζίκας εργάστηκε στην εταιρεία αλουμινίου, Almaco, αρχικά ως εργάτης, ενώ σταδιακά ανελίχθηκε σε τεχνικός διευθυντής.

Η εξαγορά της Αλουμίνια Βορείου Ελλάδος και η γέννηση της ΕΛΒΙΑΛ

Το 1990 απέκτησε της μετοχές της εταιρείας Αλουμίνια Βορείου Ελλάδος από την Εθνική Τράπεζα, την οποία μετονόμασε σε ΕΛΒΙΑΛ. Έτσι, τα πρώτα βήματα για τον νέο εταιρικό σχηματισμό έγιναν στη Νέα Σάντα του Κιλκίς, με δραστηριότητα στην παραγωγή και εμπορία προφίλ αλουμινίου καθώς και διαφόρων σχετιζόμενων εξαρτημάτων. Σήμερα η ΕΛΒΙΑΛ παράγει συστήματα αλουμινίου για βιομηχανικά κτίρια, για ξενοδοχειακές και κτιριακές εγκαταστάσεις κάθε μορφής, δραστηριοποιούμενη κυρίως στη Βόρεια και Κεντρική Ευρώπη.

Το 1997 ίδρυσε τμήμα έρευνας και ανάπτυξης, με στόχο την ανάπτυξη των επώνυμων συστημάτων αλουμινίων, Elvial. Ένα χρόνο αργότερα, στο δυναμικό της εταιρείας εντάχθηκε και η επόμενη γενιά της οικογένειας Τζίκα, με την είσοδο στο επιχειρηματικό σχήμα, της Ασημίνας Τζίκα και μετά από ένα χρόνο της Τάνιας Τζίκα, έχοντας ολοκληρώσει τις σπουδές τους.

Καθοριστικό σημείο στη μετέπειτα εξέλιξη ήταν η δυναμική ανάπτυξη της βορειοελλαδίτικης βιομηχανίας από το 1998 και ύστερα, όταν εγκατέστησε δεύτερη γραμμή παραγωγής για τη διέλαση του αλουμινίου, καθώς και προηγμένης τεχνολογίας βαφείο, ηλεκτροστατικής βαφής, Chrome Free Technology. Oι συγκεκριμένες κινήσεις οδήγησαν στην καθετοποίηση της ΕΛΒΙΑΛ.

Το 2004 η ΕΛΒΙΑΛ καινοτομώντας στην αγορά κουφωμάτων αλουμινίου, προχώρησε στη δημιουργία πατέντας διεθνώς κατοχυρωμένης (σε 27 χώρες), με την ονομασία, Elvial Multilock Systems.

Από το 2009 και ύστερα, εισχώρησε και σε νέους κατασκευαστικούς κλάδους, όπως η ναυπηγική, η αυτοβιομηχανία και η αρχιτεκτονική, δημιουργώντας ιδιαίτερα απαιτητικές εφαρμογές και προϊόντα με την παραγωγή βιομηχανικών προφίλ αλουμινίου.

Ιδιόκτητες εγκαταστάσεις 111 στρεμάτων στο Κιλκίς

Από το 2005 οι εγκαταστάσεις και ο εξοπλισμός της εταιρείας βρίσκονται στο υποκατάστημά της στο βιομηχανικό πάρκο του Αγ. Παντελεήμονα του νομού Κιλκίς, σε ιδιόκτητη έκταση 111,8 στρεμμάτων, στην οποία έχει ανεγερθεί το βιομηχανοστάσιο της, το οποίο λειτουργεί με σύγχρονα ρομποτικά συστήματα. Στην έδρα της στη Νέα Σάντα, σε ιδιόκτητη έκταση 20 στρεμμάτων διατηρεί γραφεία και αποθήκες.

Ήταν μάλιστα μία τις επιχειρήσεις που διακρίθηκαν για τις επενδύσεις της στη διάρκεια του 2018, μαζι με ακόμα 5 ελληνικές εταιρείες, στα Growth Awards, που πραγματοποίησαν η ελεγκτική εταιρεία, Grant Thorton με την Eurobank.

Επενδύσεις 15 εκατ. στην παραγωγή – 4 εκατ. για την Αττική

Στη διάρκεια του 2018, η εταιρεία έθεσε σε εφαρμογή επενδυτικό πρόγραμμα στον παραγωγικό τομέα, ύψους 15 εκατ. ευρώ, το οποίο ξεκίνησε να πραγματώνεται στη διάρκεια του 2017, για την ενίσχυση των εξαγωγών. Επιπλέον, η εταιρεία προχώρησε σε επένδυση ύψους 4 εκατ. ευρώ στην Αττική με τη δημιουργία logistics, εκθεσιακού χώρου και τμημάτων υποστήριξης των συνεργατών της, με στόχο να διευκολύνει την τροφοδοσία στις αγορές της Κεντρικής και Νότιας Ελλάδας. Σημειώνεται ότι για να μπορέσει να εξυπηρετήσει τον επιχειρηματικό της σχεδιασμό, κατά τη διάρκεια του 2017, έλαβε μακροπρόθεσμα δάνεια ύψους 17,2 εκατ. ευρώ. 

Αυτή τη στιγμή η ΕΛΒΙΑΛ διαθέτει θυγατρική στη Βουλγαρία, με την εταιρεία Greek Aluminium Industry καθώς και γραφεία στη Ρουμανία με την Elvial Romania και στο Βελιγράδι με την Elvial DOO Beograd.

Στόχος περαιτέρω επενδύσεις και νέες διεθνείς αγορές

Στόχος της ΕΛΒΙΑΛ κατά το προσεχές χρονικό διάστημα είναι η περαιτέρω ενίσχυση της παραγωγικής της δυναμικής, δημιουργώντας προϊόντα προστιθέμενης αξίας, απευθυνόμενη κατά κύριο λόγο στις αγορές του εξωτερικού. Σε αυτό το πλαίσιο επιδιώκει την είσοδό της σε νέες αγορές και σε νέες επενδύσεις, ούτως ώστε να ενισχύσει την ανάπτυξή της. Στο πλάνο του 2019, εξετάζονται περαιτέρω επενδύσεις, οι οποίες θα κινηθούν στα επίπεδα του τρέχοντος έτους.

H ΕΛΒΙΑΛ σε αριθμούς

Κύκλος εργασιών

2017: 65,7 εκατ. ευρώ

2016: 56 εκατ. ευρώ

Κέρδη

2017: 3,6 εκατ. ευρώ

2016: 3,1 εκατ. ευρώ

Μεταβολή: +13%

Το 70% του τζίρου της σε εξαγωγές

Αριθμός εργαζομένων: ~280 άτομα