Skip to main content

Ο επιφυλακτικός κύριος Τίλερσον

Η διήμερη σύνοδος των υπουργών Εξωτερικών στη Βόννη ολοκληρώθηκε χωρίς θεαματικά αποτελέσματα με τον Ρεξ Τίλερσον να εμφανίζεται πολύ συγκρατημένος

Ο τόπος συνάντησης των υπουργών Εξωτερικών των είκοσι πιο αναπτυγμένων βιομηχανικά χωρών και αναδυόμενων οικονομιών είχε αποφασιστεί πολύ καιρό πριν ο Ντόναλντ Τραμπ αναστατώσει τον κόσμο με τις δηλώσεις του. Ο νέος Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Ζίγκμαρ Γκάμπριελ δεν δίστασε πάντως να δηλώσει πως η επιλογή της Βόννης είχε την σημασία της και αυτό γιατί είναι η έδρα των ΗΕ στη Γερμανία, σύμβολο της διεθνούς συνεργασίας. Και αυτό σε μια εποχή που οι τάσεις απομονωτισμού ισχυροποιούνται. «Συνεργασία όλων με όλους» είναι το σύνθημα σύμφωνα με τον Γερμανό πολιτικό.

Και το σύνθημα αυτό έχει έναν κυρίως αποδέκτη, από όλους τους υπουργούς Εξωτερικών με τους οποίους βρέθηκε χθες και σήμερα στην πρώην πρωτεύουσα ο Ζίγκμαρ Γκάμπριελ. Αυτός δεν είναι άλλος από τον νέο Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών Ρεξ Τίλερσον. Ο πρώην μάνατζερ στον τομέα των πετρελαιοειδών βρίσκεται περίπου δυο εβδομάδες στο αξίωμά του δηλαδή λίγο λιγότερο σε σχέση με τον Γερμανό ομόλογό του.

Ο Ρεξ Τίλερσον είναι φειδωλός στις συναναστροφές του με τον Τύπο. Στην Ουάσινγκτον δεν έδωσε καμία συνέντευξη Τύπου μέχρι σήμερα. Οι καθημερινές ενημερώσεις των συντακτών μέσω εκπροσώπων του State Department έχουν πλέον καταργηθεί. «Πού είναι ο Ρεξ Τίλερσον» διερωτάται η εφημερίδα New York Times.

Κάποιες κοινές θέσεις με τη Ρωσία αλλά…

Και σε αυτό το πρώτο του ταξίδι στο εξωτερικό, δηλαδή στη Βόννη, δεν πήρε κανέναν δημοσιογράφο μαζί του, ενώ και στη Γερμανία απέφυγε να δώσει κάποια συνέντευξη Τύπου. Αντ' αυτού προτίμησε μετά τη χθεσινή πρώτη επαφή του με τον Ρώσο ομόλογό του Σεργκέι Λαβρόφ να δώσει μια ολιγόλογη γραπτή δήλωση, στην οποία ωστόσο αναφέρεται στις «αξίες της Αμερικής και των συμμάχων της». Αυτό ακριβώς ήταν που ήθελαν να ακούσουν και οι σύμμαχοί του στο ΝΑΤΟ.

Μίλησε όμως και για «κοινές θέσεις με τη Ρωσία» χωρίς πάντως να παραλείψει να κρατήσει και έναν τόνο αυστηρότητας απέναντι στη Μόσχα. «Αναμένουμε από τη Ρωσία να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της και να συμβάλει στην αποκλιμάκωση της κρίσης στην Ουκρανία» υπογράμμισε. Και η απάντηση από τη Ρωσία ήταν πάντως χαμηλών τόνων, σαν να γίνεται μια προσπάθεια προσέγγισης. Μετά τη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών ο Σεργκέι Λαβρόφ δήλωσε: «Είναι σαφές ότι δεν μπορέσαμε να λύσουμε όλα μας τα προβλήματα αλλά έχουμε μια κοινή αντίληψη ότι εκεί που έχουμε κοινά συμφέροντα πρέπει να προχωρήσουμε».

Τέλος, ο νέος Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών απέφυγε να ανοίξει τα χαρτιά του και στο θέμα της Συρίας, αποφεύγοντας να κάνει οποιαδήποτε δήλωση. Ο Ρεξ Τίλερσον εμφανίζεται προς το παρόν πάρα πολύ συγκρατημένος με τις δηλώσεις του. Ο χρόνος θα δείξει αν έτσι συγκρατημένη θα είναι και η πολιτική του.

DPA / Μαρία Ρηγούτσου

Πηγή: Deutsche Welle