Skip to main content

Ο Ερντογάν υπέγραψε το διάταγμα για να γίνει τζαμί η Αγιά Σοφιά (φωτο)

«Τις καλύτερες ευχές μου» έγραψε ο Ερντογάν στον λογαριασμό του στο Twitter δημοσιεύοντας το σχετικό διάταγμα - Διάγγελμα το απόγευμα.

Το διάταγμα με το οποίο η Αγία Σοφία θα ανοίξει ως τζαμί για τη μουσουλμανική λατρεία υπέγραψε ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, μετά την απόφαση του τουρκικού ΣτΕ με το οποίο ακυρώνεται η απόφαση του 1934 για το καθεστώς του ιστορικού μνημείου.

Διαβάστε εδώ: Αγιά Σοφιά: Το ΣτΕ ακύρωσε τον Κεμάλ - Ανοίγει ο δρόμος για τζαμί

«Τις καλύτερες ευχές μου» έγραψε ο Ερντογάν στον λογαριασμό του στο Twitter δημοσιεύοντας το σχετικό διάταγμα.



Στην απόφαση του τουρκικού ΣτΕ αναφέρεται, μεταξύ άλλων, ότι ο ιστορικός ναός αποτελεί κτήμα του κοινωφελούς ιδρύματος που είχε ιδρύσει ο Σουλτάνος Μωάμεθ ο Πορθητής μετά την Άλωση της Κωνσταντινούπολης και είχε μετατρέψει τον ορθόδοξο ναό σε τέμενος. Κατά συνέπεια «δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί για άλλο σκοπό, εκτός από αυτόν του τεμένους».

Αργά το απόγευμα της Παρασκευής, στις 20:53, ο Τούρκος πρόεδρος Ερντογάν θα απευθύνει διάγγελμα για το θέμα της Αγίας Σοφίας.

Δείτε ακόμη: Μενδώνη: Ανοικτή πρόκληση η απόφαση του τουρκικού ΣτΕ για Αγιά Σοφιά
Σημειώνεται πως λίγο πριν ανακοινωθεί η απόφαση του τουρκικού ΣτΕ, ο γαμπρός του Ερντογάν και υπουργός Οικονομικών έκανε ένα tweet χρησιμοποιώντας τον στίχο του ποιητή Necip Fazıl Kısakürek: «Υπομονή νέοι μου! Δεν ξέρω αν θα γίνει σήμερα ή αύριο αλλά η Αγιά Σοφιά θα ανοίξει».

Μετά την ανακοίνωση της απόφασης, δεκάδες Τούρκοι συγκεντρώθηκαν έξω από την Αγιά Σοφιά.