Skip to main content

Ο Ερντογάν παίζει… καθυστερήσεις για την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ

Συνάντηση στην Άγκυρα του Ερντογάν με τον Σουηδό πρωθυπουργό. Στο τραπέζι η ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ και οι αντιρρήσεις της Τουρκίας.

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν συναντήθηκε σήμερα στην Άγκυρα με τον Σουηδό πρωθυπουργό Ουλφ Κρίστερσον για συνομιλίες σχετικά με την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ.

Η Σουηδία, μαζί με τη Φινλανδία, υπέβαλαν αίτημα ένταξης στη Συμμαχία τον Μάιο μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Η Τουρκία αντιτίθεται σε αυτή την προοπτική καθώς κατηγορεί τις δύο χώρες ότι παρέχουν προστασία σε μαχητές του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK) και των Μονάδων Προστασίας του Λαού (YPG), οργανώσεις τις οποίες η Άγκυρα χαρακτηρίζει τρομοκρατικές.

Τη θέση αυτή επανέλαβε κατά τη συνέντευξη Τύπου ο Ταγίπ Ερντογάν: «Όπως ξέρετε υπάρχουν εκλογές έως τον Ιούνιο (σ.σ. στην Τουρκία), προεδρικές και κοινοβουλευτικές. Και αναλόγως, θα σταθούμε μπροστά στον λαό μας. Αυτά είπα στον αγαπημένο μου φίλο. Και αναλόγως θα πράξουμε τα απαραίτητα βήματα».

Από την πλευρά του, ο Ουλφ Κρίστερσον έκανε λόγο για βήματα στην κατεύθυνση της καταπολέμησης της τρομοκρατίας: «Προς τα τέλη αυτού του έτους θα κάνουμε σημαντικά βήματα προς την καταπολέμηση της τρομοκρατίας. Και άλλα βήματα στις αρχές του επόμενου έτους. Αυτό θα δώσει δυνατότητες στις σουηδικές αρχές να συνεχίσουν προς αυτή την κατεύθυνση».

Πηγή: Καθημερινή