Παρασκευή 9 Δεκεμβρίου 2022
x

Ο ΕΡΝΤΟΓΑΝ ΘΑ ΚΑΤΑΓΓΕΙΛΕΙ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΓΙΑ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΝΗΣΙΩΝ ΣΤΗ ΣΥΝΟΔΟ ΤΟΥ ΝATO

Τουρκικά ΜΜΕ αναφέρουν ότι ο Τούρκος πρόεδρος θα θέσει το ζήτημα της στρατιωτικοποίησης των ελληνικών νησιών στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ.

Ο Ερντογάν σκοπεύει να συνεχίσει το κρεσέντο προκλητικότητας απέναντι στην Ελλάδα, καταγγέλλοντας τη χώρα μας και στην επερχόμενη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ.

Σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα της τουρκικής εφημερίδας Sabah, ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σκοπεύει να θέσει το ζήτημα της -«παράνομης», όπως τη χαρακτηρίζει- στρατιωτικοποίησης των ελληνικών νησιών στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ που θα πραγματοποιηθεί στη Μαδρίτη στο τέλος του μήνα.

Συγκεκριμένα, το ρεπορτάζ αναφέρει ότι η κλιμάκωση της έντασης της Ελλάδας στο Αιγαίο θα τεθεί στο τραπέζι του διαλόγου των συμμάχων κατά την κρίσιμη σύνοδο του ΝΑΤΟ «λόγω της απροκάλυπτης παραβίασης του διεθνούς δικαίου».

«Ο οπλισμός των αποστρατιωτικοποιημένων νησιών, που συνιστά ουσιαστική παραβίαση των Συμφωνιών του Παρισιού (1947) και της Λωζάνης (1923), καθώς και οι προκλητικές επισκέψεις του υφυπουργού Άμυνας έχουν καταγραφεί αναλυτικά από την Τουρκία. Τα έγγραφα που έχει στα διάθεσή της η τουρκική πλευρά θα δείξουν και στους συμμάχους τα γεγονότα που αρνείται η Αθήνα», γράφει η τουρκική εφημερίδα.

«Η Τουρκία θα παρουσιάσει καταγεγραμμένες τις ελληνικές παραβιάσεις», λέει ο Ερντογάν

Πιο αναλυτικά, το φιλοκυβερνητικό μέσο αναφέρει ότι στην ατζέντα της Συνόδου Κορυφής των ηγετών του ΝΑΤΟ θα βρίσκεται η ένταση στις σχέσεις Αθήνας-Άγκυρας, υπό το πρίσμα πως η Ελλάδα παραβιάζει τις συμφωνίες της Λωζάνης και του Παρισιού αγνοώντας το διεθνές δίκαιο.

«Καθιστώντας το αφήγημα της θυματοποίησης ως γενική πολιτική της, η Ελλάδα προσπαθεί να δημιουργήσει την αντίληψη ότι η Τουρκία θα της επιτεθεί, υποστηρίζοντας ότι στρατιωτικοποίησε τα νησιά για αμυντικούς σκοπούς, ότι δεν απωθεί τους μετανάστες και δεν παραβιάζει το διεθνές δίκαιο», σημειώνεται στο δημοσίευμα.

Υποστηρίζει, ακόμη, πως η Αθήνα δεν μπορεί να δώσει πειστική απάντηση στη διεθνή κοινότητα για τις παραβιάσεις του νόμου που έχει ήδη καταγράψει και ανακοινώσει η Τουρκία στην κοινή γνώμη. «Αντίθετα, η Τουρκία δεν διστάζει να κλιμακώσει την ένταση πραγματοποιώντας στρατιωτικές πτήσεις πάνω από την ηπειρωτική χώρα της», παραδέχεται η Sabah. Τονίζει, τέλος, ότι στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ η Άγκυρα θα επαναλάβει ότι είναι υπέρ του διαλόγου για θέματα με την Ελλάδα, δεν προτίθεται, ωστόσο, ναα παραιτηθεί από τα νόμιμα δικαιώματά της.

Πηγή: iefimerida
A+
A-ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ