Skip to main content

Ο Ερντογάν ζητά επίσημα επανάληψη των εκλογών στην Κωνσταντινούπολη

Σε περίπτωση που η προσφυγή γίνει δεκτή, οι εκλογές στην Κωνσταντινούπολη θα επαναληφθούν την πρώτη Κυριακή 60 ημέρες μετά την αρχική αναμέτρηση.

Πάνω από δύο εβδομάδες μετά τις δημοτικές εκλογές στην Τουρκία, το κόμμα του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ζητά και επίσημα την ακύρωση και επανάληψη των εκλογών στην Κωνσταντινούπολη.

Το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) κατέθεσε τη σχετική προσφυγή στο Ανώτατο Εκλογικό Συμβούλιο της Τουρκίας. Ο αντιπρόεδρος του AKP, Αλί Ιχσάν Γιαβούζ, που κατέθεσε την προσφυγή, προσκόμισε έγγραφα τα οποία μετέφερε μέσα σε τρεις βαλίτσες. Στις δηλώσεις του, δικαιολογώντας την προσφυγή τη στιγμή που έφτανε στο τέλος της η επανακαταμέτρηση των ψήφων στην Κωνσταντινούπολη, είπε ότι οι εκλογές σημαδεύτηκαν από παρατυπίες.

Περίπου 80 κάλπες απέμεναν για την επανακαταμέτρηση, σύμφωνα με το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα (CHP), που ανέφερε ότι ο υποψήφιός του, ο Εκρέμ Ιμάμογλου, προηγείται με σχεδόν 14.000 ψήφους έναντι του Μπιναλί Γιλντιρίμ, που υποψήφιου του AKP. Στα αρχικά αποτελέσματα, το CHP επικράτησε με μικρή διαφορά του AKP στην Κωνσταντινούπολη, βάζοντας τέλος σε 25 χρόνια εξουσίας του κόμματος του Ερντογάν.

Σε περίπτωση που η προσφυγή γίνει δεκτή, οι εκλογές στην Κωνσταντινούπολη θα επαναληφθούν την πρώτη Κυριακή, 60 ημέρες μετά την αρχική εκλογική αναμέτρηση, δηλαδή στις 2 Ιουνίου. Σε περίπτωση που απορριφθεί η προσφυγή, τότε τα αποτελέσματα θα θεωρηθούν οριστικά και ο νικητής θα αναλάβει καθήκοντα, σύμφωνα με το ΑΠΕ.