Skip to main content

Ο φάκελος Ρομά και τα «συντροφικά» αντανακλαστικά της κυβέρνησης

Το πρόβλημα της παραβατικότητας στους καταυλισμούς των Ρομά, η επιχείρηση ψηφοθηρίας και οι δηλώσεις του αντιδημάρχου Αχαρνών.

Πώς λύνεται το πρόβλημα της παραβατικότητας σε καταυλισμούς Ρομά; Με προσλήψεις κομματικών στελεχών και ετήσιο κόστος 662.000 ευρώ. Ακόμα κι αν ισχύουν οι διαψεύσεις της κυβέρνησης (δείτε εδώ), τι έργο θα προσφέρει αυτή η νέα Ειδική Γραμματεία; Θα μελετήσει το "κοινωνικό φαινόμενο". Στις μελέτες είναι άπιαστοι οι σύντροφοι. Ιδίως όταν γίνονται με ομφαλοσκόπηση. [Καλύτεροι βέβαια είναι στις διαπραγματεύσεις. Εκεί σπάνε όλα κοντέρ].

Κοντά σ’ αυτό, ξεκινά και επιχείρηση ψηφοθηρίας με την απόφαση για είσοδο στα ΤΕΙ χωρίς εξετάσεις για τα παιδιά των Ρομά. Δεν μας είπαν αν υφίσταται προϋπόθεση να έχουν τελειώσει το Δημοτικό. Αν και δεν το θεωρώ απαραίτητο. Ξέρω πολλούς που πήραν πτυχία, χωρίς να πατάνε στο Πανεπιστήμιο. Ας τολμούσαν οι καθηγητές να μη τους δώσουν. Άσε που με τον τρόπο που επιλέγονται οι καθηγητές, αν δεν είσαι "σύντροφος"…

Πάντως, αυτός που σκέφθηκε ότι το πτυχίο μπορεί να κοινωνικοποιήσει κάθε περιθωριακό στοιχείο πρέπει να έχει μυαλό Αϊνστάιν Η πλειοψηφία αυτών που κάνουν μπάχαλο τα Πανεπιστήμια, φοιτητές είναι. Γιατί δεν προσαρμόστηκαν στους κοινωνικούς κανόνες; Κι αυτοί που κυβερνούν, πτυχιούχοι είναι. Έχουν μήπως προσαρμοστεί στις επιταγές της σύγχρονης κοινωνίας; Στο 1917 έμειναν.

Εκείνο που με ενοχλεί ιδιαίτερα είναι να ακούω την φράση κλισέ «όταν ανοίγει ένα σχολείο, κλείνει μια φυλακή». Κάποιος "προοδευτικός" την είπε, άρεσε στους άλλους και την επαναλαμβάνουν, χωρίς να αναρωτηθούν τι λένε. Την απάντηση σ’ αυτήν την εξυπνάδα, που υποτίθεται περιορίζει την εγκληματικότητα, την έδωσε τον 19ο αιώνα ο Θεόδωρος Ρούζβελτ, Αμερικανός πρόεδρος.

Ήταν η εποχή που ληστές σταματούσαν τα τραίνα και έκλεβαν τα πορτοφόλια των επιβατών. Και είπε ο Πρόεδρος: «Ο άνθρωπος που δεν έχει πάει σχολείο μπορεί να ληστέψει από ένα βαγόνι, αλλά αν διαθέτει πανεπιστημιακή εκπαίδευση μπορεί να κλέψει ολόκληρο το σιδηρόδρομο».

Θέλω να πιστεύω, πως οι σύντροφοι που λένε ότι ανησυχούν, το κάνουν από τύψεις, γιατί συνέβαλαν καταλυτικά στην δημιουργία των παραβατικών καταυλισμών, είτε Ρομά, είτε των Εξαρχείων, είτε τώρα των προσφύγων.

Δήλωσε αντιδήμαρχος των Αχαρνών: «Όταν προσπαθούσαμε να γκρεμίσουμε τους αυθαίρετους καταυλισμούς, οι άνθρωποι που σήμερα κυβερνούν, και τότε ήταν εν δυνάμει κυβερνώντες, μάς εμπόδιζαν συστηματικά. Μας έλεγαν ρατσιστές και έφτασαν μέχρι και να μας καταγγείλουν στην Ύπατη Αρμοστεία».


Λειτουργώντας σαν αυτόκλητοι σωτήρες συνέβαλαν στην εδραίωση του καθεστώτος ανομίας. Το Τμήμα Δικαιωμάτων του ΣΥΡΙΖΑ είχε από το 2013 ταχθεί ενάντια στην εκκένωση των αυθαίρετων καταυλισμών, χαρακτηρίζοντας τη μεταφορά των Ρομά «εκπατρισμό και διωγμό από την οικία τους». Δεν δίσταζαν, μάλιστα, να καλέσουν κάθε κρατικό όργανο «να απέχει από κατασταλτικές ενέργειες».

Ίσως, εκεί οφείλεται η τωρινή αμηχανία της κυβέρνησης και η τάση της να υποβαθμίσει το τραγικό περιστατικό. Το είπε άλλωστε ο σύντροφος Μπαλάφας: «Μια στραβή ήτανε», η σφαίρα που σκότωσε το παιδί. Όσο ήταν ίσιες οι σφαίρες, δεν υπήρχε λόγος ανησυχίας.

Πάντως, και οι προηγούμενοι, και οι τωρινοί και οι επόμενοι, δεν πρόκειται να λύσουν ποτέ προβλήματα παραβατικότητας, που παρατηρούνται φυσικά σε όλες τις κοινωνικές τάξεις, αν δεν καταλάβουν ότι δεν χρειάζονται ούτε ακριβοπληρωμένοι "μελετητές", ούτε απώλεια φαιάς ουσίας. Αρκεί να εφαρμόζονται οι νόμοι. Όταν συνειδητά δεν εφαρμόζονται οι νόμοι από την ίδια την Πολιτεία, όλα τα άλλα είναι να έχουμε να λέμε.