Skip to main content

«Ο φόβος επιστρέφει» για τις τράπεζες

Την επαπειλούμενη νέα τραπεζική κρίση σε Ελλάδα και Ιταλία επισημαίνει δημοσίευμα της γερμανικής εφημερίδας

«Ο φόβος επιστρέφει» είναι ο τίτλος του δημοσιεύματος. Όπως επισημαίνεται «στην Ελλάδα και την Ιταλία οι επενδυτές ανησυχούν και πάλι για τη σταθερότητα των πιστωτικών ιδρυμάτων. Αλλά αυτό οφείλεται σε πολύ διαφορετικούς λόγους». Αναφερόμενη στην Ιταλία η Handelsblatt τονίζει ότι «οι αριθμοί είναι εύγλωττοι: 37 δισεκατομμύρια ευρώ έχουν χάσει οι επενδυτές σε ιταλικές τράπεζες από τα μέσα Μαΐου στο χρηματιστήριο του Μιλάνου, απώλεια που αντιστοιχεί σε περισσότερο από το ένα τέταρτο της συνολικής αξίας τους. Ακόμη πιο τρομακτικά είναι τα στοιχεία που ήρθαν από την Ελλάδα την περασμένη εβδομάδα: την Τετάρτη, μέσα σε μία μόνο ημέρα συναλλαγών, ο τραπεζικός δείκτης στην Αθήνα υποχώρησε κατά 9%, μάλιστα η Τράπεζα Πειραιώς έχασε πάνω από το 20% της αξίας της».

Σύμφωνα με τη Handelsblatt οι απώλειες του τραπεζικού κλάδου σε Ελλάδα και Ιταλία έχουν διαφορετικά αίτια: «Οι ελληνικές τράπεζες έχουν φορτωθεί ένα βουνό μη εξυπηρετούμενων δανείων, ενώ στην Ιταλία  οι τράπεζες υφίστανται πιέσεις από την επιθετική δημοσιονομική πολιτική της νέας λαϊκιστικής κυβέρνησης». Το μεγάλο ποσοστό μη εξυπηρετούμενων δανείων στην Ελλάδα εκτιμάται ότι «δεν είναι μόνο αποτέλεσμα της οκταετούς κρίσης. Είναι και συνέπεια της ευκολίας με την οποία οι τράπεζες έδιναν δάνεια σε οφειλέτες με αμφίβολη αξιοπιστία, μεταξύ αυτών πολιτικά κόμματα και μέσα ενημέρωσης».

Απορρίπτεται η λύση της bad bank;

«Οι ελληνικές τράπεζες», επισημαίνεται στο δημοσίευμα, «έχουν δεσμευθεί απέναντι στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) να μειώσουν τα προβληματικά δάνεια στα 88,3 δισεκατομμύρια ευρώ μέχρι το τέλος του 2018 και στα 64,6 δισεκατομμύρια τον επόμενο χρόνο. Αυτό θα αντιστοιχούσε σε ένα ποσοστό 35%. Σύμφωνα με πληροφορίες από τραπεζικούς κύκλους που δεν έχουν επιβεβαιωθεί επισήμως οι τράπεζες θέλουν τώρα να αντιμετωπίσουν με μεγαλύτερη αποφασιστικότητα τους πιστωτικούς κινδύνους. Θέλουν να προτείνουν στην ΕΚΤ τη μείωση των κόκκινων δανείων κατά 60% μέχρι το τέλος του 2021».

«Μετά τις δραματικές εξελίξεις της περασμένης εβδομάδας», σημειώνει η Handelsblatt, «η ελληνική κυβέρνηση φαίνεται ότι ήδη απεργάζεται ένα σχέδιο βοήθειας για τις τράπεζες. Προς το παρόν οι επενδυτές εκφράζουν σκεπτικισμό, καθώς δεν έχουν γνωστοποιηθεί λεπτομέρειες. Το σίγουρο είναι ότι οι νέοι, αυστηρότεροι κανονισμοί της ΕΕ δεν επιτρέπουν μία bad bank με κρατική χρηματοδότηση, η οποία θα αγοράζει τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια των τραπεζών». Μία από τις λύσεις που φαίνεται ότι εξετάζονται είναι η εξαγορά μη εξυπηρετούμενων δανείων από ιδιώτες με το κράτος να εγγυάται κάποιες δόσεις των δανείων, αλλά όχι και τα δάνεια στο σύνολό τους. Οι κρατικές εγγυήσεις θα μπορούσαν να προέλθουν από το δημοσιονομικό μαξιλάρι συνολικού ύψους 24 δισεκατομμυρίων ευρώ που έχει εξασφαλίσει η Ελλάδα μετά την ολοκλήρωση του τελευταίου προγράμματος διάσωσης.

Διδάγματα από την ιταλική εμπειρία

Η Handelsblatt σημειώνει ότι «μία παρόμοια επινόηση είχε βοηθήσει τις ιταλικές τράπεζες να μειώσουν τα βάρη στο χαρτοφυλάκιό τους. Στα τέλη του 2017 τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια είχαν φτάσει τα 86 δισεκατομμύρια ευρώ, ενώ σήμερα περιορίζονται στα 40 δισεκατομμύρια. ʽΗ μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων υλοποιήθηκε με εξαιρετική επιτυχίαʼ σημειώνει ο Φαμπρίτσιο Παγκάνι, στέλεχος της εταιρίας διαχείρισης επενδυτικών κεφαλαίων Muzinich & Co.»

Γιάννης Παπαδημητρίου

Πηγή: Deutsche Welle