Skip to main content

Ο ΦΠΑ στον τουρισμό να μη ξεπεράσει το 12% κατά μέσο όρο

Η πρόταση που συζήτησε ο ΣΕΤΕ με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, του οποίου και ζήτησε την παρέμβαση, πριν αυξηθεί ο ΦΠΑ στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης.

Σε αναστάτωση βρίσκονται οι επιχειρηματίες του τουρισμού καθώς προσπαθούν να εκτιμήσουν το μέγεθος της αύξησης στο ΦΠΑ και τις επιπτώσεις που θα υπάρξουν για τον κλάδο και ειδικότερα για τις ξενοδοχειακές επιχειρήσεις.

Όπως πληροφορείται η Voria.gr, στη συνάντηση που είχαν εχθές μέλη της διοίκησης του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων με τον Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο, κατέθεσαν μία «εναλλακτική πρόταση» για το ΦΠΑ, καθώς θεωρείται βέβαιο ότι στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων με τους δανειστές, που αναμένεται να κλείσουν μέσα στις επόμενες ημέρες, θα υπάρξει αύξηση και μάλιστα σημαντική, στο ΦΠΑ.

Οι επιχειρηματίες κατανοούν τους λόγους που αναγκάζουν την κυβέρνηση σε αύξηση του ΦΠΑ αλλά ζητούν, ειδικά σε ό,τι αφορά τον τουρισμό, να μην είναι της τάξης του 18% όπως συζητείται, αφού μία τέτοια αύξηση θα βγάλει την Ελλάδα, το 2016, εκτός ανταγωνισμού.

Εάν στο ΦΠΑ της διαμονής ( η διαμονή αντιπροσωπεύει ως και το 80% στα πακέτα διακοπών)  η αύξηση ανεβάσει το φόρο στο 18%, από το 6,5% που είναι σήμερα, τότε το κτύπημα για τον ελληνικό τουρισμό θα είναι τεράστιο και μη διαχειρίσιμο από τις επιχειρήσεις και θα οδηγήσει σε απώλεια δεκάδων χιλιάδων θέσεων εργασίας.

Η πρόταση λοιπόν που παρουσιάστηκε στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, υποστηρίζει αύξηση του ΦΠΑ στη διαμονή μέχρι ποσοστό 9%, έτσι ώστε ο μέσος όρος σε διαμονή και εστίαση ( εφ' όσον στην εστίαση ο ΦΠΑ από 13% ανέβει στο 18%) να είναι μέχρι 12%.

Διαφορετικά αν ισχύσει οριζόντια αύξηση στο 18%, σε διαμονή και εστίαση, τότε η αύξηση στο ΦΠΑ θα βγάλει την Ελλάδα εκτός ανταγωνισμού, καθώς ο μέσος όρος του ΦΠΑ στις βασικές ανταγωνίστριες χώρες, δηλαδή σε Ισπανία, Ιταλία, Πορτογαλία και Κύπρο αλλά και στη γείτονα Τουρκία, θα είναι πολύ μικρότερος.

Βεβαίως, το βάρος που θα πρέπει να σηκώσουν οι τουριστικές επιχειρήσεις δε περιορίζεται στο ΦΠΑ, που ούτως ή άλλως, θα αυξηθεί μετά το τέλος της φετινής σαιζόν. Είναι και ο λεγόμενος «φόρος των 5άστερων», που θα επιβληθεί στη διαμονή και θα βαρύνει τον πελάτη. Λέγεται ότι θα επιβληθεί στα πολυτελή καταλύματα των νησιών, αλλά πιθανό είναι να μην υπάρξει μεροληπτική μεταχείριση και να επιβληθεί σε όλα τα 5άστερα ξενοδοχεία.

Οι επόμενες ημέρες πάντως είναι κρίσιμες για την ελληνική τουριστική βιομηχανία και για την επόμενη ημέρα του ελληνικού τουρισμού που για δύο χρόνια κατάφερε να στηρίξει ουσιαστικά την εθνική οικονομία.