Skip to main content

Ο «Φρανκενστάιν της Βραζιλίας» επικράτησε στον πρώτο γύρο

Με μεγάλη διαφορά από τον αντίπαλό του ο ακροδεξιός νοσταλγός της χούντας στη Βραζιλία επικράτησε στον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών

Δεν πρόκειται μόνο για έναν δεξιό εθνολαϊκιστή αλλά για ένα νοσταλγό της χούντας στη Βραζιλία. Αυτός επικράτησε στον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών στη χώρα. Ονομάζεται Ζαΐρ Μπολσονάρο, είναι πρώην στρατιωτικός και μέχρι να πέσει θύμα δολοφονικής απόπειρας από έναν ψυχικά διαταραγμένο σε προεκλογική συγκέντρωση ήταν παντελώς άγνωστος στους Βραζιλιάνους. Οι γερμανικές εφημερίδες τον αποκαλούν «Φρανκενστάιν της Βραζιλίας», τα ειδησεογραφικά πρακτορεία τον παρομοιάζουν με τον Ντόναλντ Τραμπ.

«Δεν θέλουμε να γίνουμε Βενεζουέλα»

Κατά το γερμανικό πρακτορείο ειδήσεων η επικράτησή του έχει να κάνει με την οργή των ψηφοφόρων εναντίον της διαφθοράς, του νεποτισμού και της κακοδιοίκησης των καθιερωμένων κομμάτων. Ήταν και ο λόγος που οδηγήθηκε στη φυλακή ο πρώην πρόεδρο της χώρας Λουίς Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα. Υπάρχουν όμως και εκείνοι που υποστηρίζουν ότι η δίκη Λούλα ήταν μια καλοστημένη παρωδία δίκης. Ο Μπολσονάρο ήδη στο χθεσινό πρώτο γύρο πήρε το 46,21% των ψήφων, πολλοί μάλιστα νόμισαν ότι θα έφθαναν τα ποσοστά για να κερδίσει από τον πρώτο γύρο. Υπό τις επευφημίες των οπαδών του ο Ζαΐρ Μπολσονάρο πήγε να ψηφίσει έχοντας επίγνωση ότι θα επικρατήσει και στον δεύτερο γύρο στις 28 Οκτωβρίου.

«Οι καλοί άνθρωποι της Βραζιλίας θέλουν να απομακρυνθούν από τον σοσιαλισμό» είπε καταβάλλοντας προσπάθεια για να ακουστεί. «Δεν θέλουν καθεστώς Βενεζουέλας, θέλουν μια φιλελεύθερη οικονομία και θέλουν να προστατεύσουν τις οικογενειακές αξίες. Όλα όσα έγιναν, έκαναν τον κόσμο να αντιληφθεί ότι η Βραζιλία δεν μπορεί να συνεχίσει με σοσιαλισμό. Δεν θέλουμε να γίνει η Βραζιλία, αυτό που είναι σήμερα η Βενεζουέλα».

«Ευκαιρία ο δεύτερος γύρος»

Με μεγάλη απόσταση στη δεύτερη θέση και με ποσοστό 28,97% ήρθε ο Φερνάντο Χαντάτ από το Εργατικό Κόμμα. Προτάθηκε από τον ντα Σίλβα, ο οποίος λόγω των περιπετειών του με τη δικαιοσύνη του απαγορεύθηκε να βάλει ξανά υποψηφιότητα. Ο Χαντάντ ήταν δήμαρχος του Σάο Πάολο. «Το πιο σημαντικό είναι ότι η Βραζιλία θα έχει και δεύτερη ευκαιρία» είπε. «Ο δεύτερος γύρος είναι πάντα μια νέα ευκαιρία για τον κόσμο να συγκρίνει τα εκλογικά προγράμματα. Ήμουν πάντοτε υπέρ ενός δεύτερου γύρου γι αυτόν ακριβώς τον λόγο, για να μπορούν οι ψηφοφόροι να συγκρίνουν προτάσεις, τα προφίλ των υποψηφίων και την ιστορία του καθενός, να εξετάσουν τι ακριβώς έχει προσφέρει ο καθένας για την Βραζιλία. Ελπίζω ότι ο δεύτερος γύρος θα είναι πιο πολιτισμένος».

Όλα δείχνουν όμως ότι ο Μπολσονάρο θα κερδίσει και τον δεύτερο γύρο. Ο μύθος του μετά την δολοφονική απόπειρα συνεχώς διογκώνεται παρά το ότι θέλει να επαναφέρει το στρατιωτικό καθεστώς, παρά το ότι μιλά υποτιμητικά για τις γυναίκες και τους Αφροβραζιλιάνους. Με τη στάση του πολώνει την κοινωνία και λίγο πριν τον πρώτο γύρο χιλιάδες κατέβηκαν στους δρόμους των μεγάλων πόλεων της χώρας για να διαδηλώσουν εναντίον του. Ο Μπολσονάρο κατάφερε πάντως, όπως φαίνεται, να πλασαριστεί ως πολιτικός ενάντια στο πολιτικό κατεστημένο, το οποίο λυμαινόταν επί δεκαετίες τον δημόσιο βίο της χώρας.

Ειρήνη Αναστασοπούλου/dpa, FAZ

Πηγή: Deutsche Welle